Egészségügyi Szolgáltatási Díj

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kinek kell egészségügyi szolgáltatási díjat fizetnie? Milyen dokumentumok szükségesek az ügyintézéshez? Mennyi az Egészségügyi Szolgáltatási Díj havi összege? Miért szükséges a díjfizetés végét is bejelenteni? Hogyan kell a kijelentkezést intézni? Aki nem minősül biztosítottnak, annak egészségügyi szolgáltatási díjat kell fizetnie, ahhoz hogy ingyenes orvosi ellátásban részesüljön.
Ha biztosított vagy, de fizetés nélküli szabadságra mész (kivéve a gyermek gondozása miatti GYED, GYES), akkor az első naptól, ha a biztosítási jogviszonyod megszűnik (munkaviszony, közalkalmazott, köztisztviselő, stb.), akkor a megszűnést követő 45. nap után vagy köteles ezt a díjat fizetni, különben az orvosi ellátást kiszámlázhatják.

Kelle-e díjat fizetni akkor, ha beteg vagyok ugyan, de nem megyek orvoshoz?
Fontos! A díj fizetése alól akkor sem mentesül a fizetésre kötelezett, ha nem megy orvoshoz, ebben az esetben a NAV (volt APEH) értesíteni fogja, hogy elmaradása van és adótartozásként tartja nyilván.

Miért fontos a díjfizetés végét is bejelenteni?
A díjfizetés végét is be kell jelenteni, különben a NAV folyamatosan nem fizetett adóként tartja nyilván, azokra a hónapokra is, amikor már ismét biztosított volt az illető.

Mennyit kell havonta fizetni?
Az egészségügyi szolgáltatási díj havi össze 2016. január 1-jén változott utoljára. A korábbi 6.930,-Ft/ hó összegről 2016-tól 7.050 Ft/ hó összegre módosult.

Szükséges dokumentumok
A NAV területileg illetékes igazgatóságán - idén a T1011 számú adatbejelentőn - lehet a díj fizetésére bejelentkezni, illetve kijelentkezni. A díjat csekken, vagy átutalással fizetheted.
A bejelentkezéshez szükséges dokumentumok (a ’T1011'-es nyomtatványon kívül):
- személyazonosításra alkalmas igazolvány,
- lakcímkártya,
- adóigazolvány,
- TAJ kártya,
- meghatalmazás, amennyiben nem az igénylő jár el az ügyben
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

Hogyan kell kijelentkezés a járulék fizetése alól?
Amennyiben a magánszemély a járulék fizetésére bejelentkezett, és ezt követően biztosítási, illetve egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot szerez, akkor a járulék fizetése alól az alábbiak szerint kell kijelentkeznie.

Biztosítási jogosultság esetén (például: az adózó munkaviszonyt létesít):
Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség megszűnését nem kell bejelenteni az adóhatósághoz, ha a fizetési kötelezettség biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg, amelyet az állami adóhatósághoz a munkáltató, foglalkoztató, illetve egyéni vállalkozás létesítéséről az önfoglalkoztató egyéni vállalkozó bejelentett. Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség megszüntetéséről az állami adóhatóság határozatban értesíti az adózót.

Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszerzése esetén
Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszerzése esetén viszont az adózónak kell bejelenteni az adóhatósághoz, hogy a továbbiakban már nem kötelezett az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére. Ezt szintén a ’T1011'-es nyomtatványon kell megtenni a változást követő 15 napon belül.

Fotó: FreedigitalPhotos

CSED (TGYÁS), GYED, GYES KALKULÁTOR >>

CSED (TGYÁS), GYED, GYES, kismama ellátások kisokosa >>

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.01.01