TGYÁS (Terhességi gyermekágyi segély, GYÁS)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Hogyan kell a Tgyás-t megigényelni? Mi a teendő még meg nem született gyermek - örökbefogadás - munkanélküliség - több munkahely esetén? Mi számít bele a jogosultsági időbe? Mennyi a Tgyás összege jelenleg? A terhességi gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző  két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
- a biztosítás fennállása alatt, vagy
- a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
- a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.

TGYÁS igénylése
A terhességi gyermekágyi segély iránti kérelmet a jogosult foglalkoztatójánál kell bejelenteni, a biztosítás fennállása alatt és annak megszűnését követően is.  
Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, a kérelmet a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél kell benyújtani.  
Egyéni vállalkozó a székhelye, telephelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél írásban nyújthatja be a kérelmét, a megfelelő nyomtatványon.  
Ha a munkáltatónál nem működik kifizetőhely, akkor a munkáltató az OEP felé a munkáltatód továbbítja az igényedet.

1.    Mit kell tenni, ha a kérelem benyújtáskor még nem született meg a gyermek?
A szülési szabadságot már a szülés várható időpontja előtt 28 nappal igénybe veheted.
Aki a szülési szabadságot úgy kezdted meg, hogy  az orvosod már terhes-állományba vett, a baba születése előtt vagy saját magad kéred a szülési szabadság  kiadását a szülés előtt, akkor csatolni kell  
-    a terhes-állományba vételt igazoló orvosi igazolást, vagy
-    ha a szülő nőt nem vették terhes-állományba, a terhes-gondozási könyv másolatát.
A gyermek születését t a szülést követően születési anyakönyvi kivonat másolatát pótlólag a TGYÁS folyósítójához kell benyújtani.(a jogosultság perinatális halottvizsgálati bizonyítvánnyal is igazolható).

2.    A gyermek születése napjától kezdődően igényelt ellátás esetén
Aki az ellátást csak a szülés napjától igényli, annak a szülés bekövetkezésének időpontját a gyermek születését igazoló anyakönyvi kivonattal kell igazolni (a perinatális halottvizsgálati bizonyítvánnyal is igazolható a jogosultság).  

3.    Örökbefogadás esetén
Örökbefogadás esetén az örökbefogadásról szóló  gyámhatósági határozatot és az örökbefogadási szándékról szóló igazolást kell csatolni.  

4.    Munkanélküli ellátásban részesülő (álláskereső) igénylő esetén
Az álláskeresési támogatás megállapításáról illetve szüneteltetéséről szóló határozatot csatolni kell a TGYÁS igényléséhez.

5.    Több foglalkoztatónál is munkaviszonyban állók esetében
Ha az igénylő a szülést megelőző 2 éven belül más foglalkoztatónál is biztosítási jogviszonyban állt, a biztosítási időt az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”, az ellátás alapját képező jövedelmet a „Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványokkal kell igazolni, nem rendszeres jövedelem esetén pótlapot is ki kell tölteni. Mindig ahhoz a munkaadóhoz kell benyújtani az igényt, ahol a magasabb óraszámban dolgozik az igénylő, vagy, ha egyforma, pl. 4 órás munkaidejű a foglalkoztatása, akkor, ahol régebben kezdődött a munkaviszonya.  Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely nincs, a jövedelemigazolást közvetlenül az illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez is be lehet nyújtani.

6.    A biztosítás megszűnését követően benyújtott kérelem esetén
Az igényt az OEP területileg illetékes igazgatóságához kell beadni. A biztosítás megszűnését követően benyújtott (ún. passzív) TGYÁS kérelemhez a korábban átvett „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az  egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt is mellékelni kell.  

Mi számít bele a TGYÁS igénylésbe a jogosultsági idő számításánál?
- biztosítási jogviszony (pl: munkaviszony, társas vagy egyéni vállalkozás .stb)
- a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 nap
- Ha azért nincs meg a biztosítási időd, mert nappali tagozaton folytattad a tanulmányaid:
A Tgyás-ra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, előző TGYÁS, előző GYED folyósításának az idejét.
- Ha azért nincs meg a biztosítási időd, mert rehabilitációs járadékot kaptál:
A rehabilitációban töltött időt hozzáadhatod a biztosításban töltött időhöz, és ha így együtt megvan a 365 nap, akkor már jogosult vagy a TGYÁS igénylésére. A rehabilitációban töltött teljes idő beszámítható a 365 biztosításban töltött nap eléréséig!

Szabad-e munkát vállalni TGYÁS folyósítása alatt?
Nem! A TGYÁS folyósítása alatt keresőtevékenységet nem folytathatsz!!!

Mennyi a Tgyás összege?
A Tgyás  a szülés előtti 28. naptól igényelhető és 168 napon keresztül folyósítható.

A Tgyás összege:
a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben szerzett jövedelem, illetve munkahelyváltás esetén az új munkahelyi jövedelem napi átlagának a 70%-a. A TGYÁS-t  jövedelemadó terheli.
Álláskeresési támogatás alatti igénylésnél a minimálbér lehet a Tgyás alapja.

2015. januártól a Tgyás helyett CSED-et, azaz Csecsemőgondozási díjat>> igényelhetnek a kismamák.

Forrás: OEP
Fotó: FreeDigitalPhotos

CSED (TGYÁS), GYED, GYES KALKULÁTOR >>

CSED (TGYÁS), GYED, GYES, kismama ellátások kisokosa >>

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.01.01