Családokat érintő jogszabályváltozások 2016-ban: szja, családi adókedvezmény, gyed, minimálbér, egészségügyi járulék

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


Családokat érintő jogszabályváltozások 2016-ban: szja, családi adókedvezmény, gyed, minimálbér, egészségügyi járulék 2016. január 1-jével módosult a személyi jövedelemadó (szja) mértéke, változott a családi adókedvezmény, módosult a gyed hossza, emelkedett a minimálbér, a garantált bérminimum, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulékának összege. A személyi jövedelemadó 2016. január 1-jén életbe lépő változásával egyidejűleg a családi adókedvezmények is módosultak. A két gyermekes családok adókedvezménye több lett, illetve mostantól a családi adókedvezmény igénybevételekor már az élettárs gyermekét is be lehet számítani az eltartottak számába.
Megváltozott a gyed hossza is, így 2016. január 1-jétől a gyed igénybevétele mellett a folyósítás első napjától kezdődően lehetőség van teljes munkaidőben munkát vállalni, ami egy sor változást von maga után.
Továbbá megváltozott a minimálbér, a garantált bérminimum és az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Részletek a cikkben.


SZJA 2016


Fontos változás, hogy 16-ról 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó mértéke 2016. január 1-jétől. Ez több ponton is érinti a szja törvény rendelkezéseit.


Családi adókedvezmény 2016



2 gyermekes családok esetén így változott
A családi adókedvezmény a 2 gyermekes családok esetében magasabb lett, gyermekenként 10 000- Ft-ról 12 500 forintra emelkedett.

3 gyermekes családok esetén változatlan
A 3 gyermekes családok esetében a gyermekenként igényelhető családi kedvezmény továbbra is 33 000 forint/gyermek/hó maradt.

Élettársi kapcsolatban élők nevelési ellátásra és így családi kedvezményre jogosultak
Családok támogatásáról szóló törvény 7. § (1) a) bekezdése alapján nevelési ellátásra – és így családi kedvezményre – jogosult a szülővel együtt élő élettárs is, amennyiben:
- ha az ellátással érintett gyermekkel közös lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában,
- vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja (a továbbiakban együtt: szülő)

Ezzel a változással lehetőség nyílik arra, hogy a családi kedvezmény igénybevételekor az élettárs gyermekét is beszámítsák az eltartottak számába.

CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY MÉG TÖBB INFÓ »

GYED 2016


LEGÚJABB ÍRÁSUNKAT A TÉMÁBAN ITT OLVASHATOD. KÉRLEK KATTINTS IDE A 2016-I AKTUALITÁSOKHOZ »

DIPLOMÁS GYED 2016


A diplomás gyed-et igénybe vevők a szülést követő 169. napon munkát vállalhatnak anélkül, hogy elveszítenék a gyed-et. ( Csedre nem jogosultak az anyukák, gyest a gyedre való jogosultságig kérhetnek.)


GYED HAVI ÖSSZEGE 2016

a) a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér 70 százaléka
b) a mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum 70 százaléka.

GYED EXTRA MÉG TÖBB INFÓ »

GYED EXTRA VÁLTOZÁS 2016 MÉG TÖBB INFÓ »

MINIMÁLBÉR, GARANTÁLT BÉRMINIMUM, EGÉSZSÉGÜGYI JÁRULÉK 2016


2016. január 1-jétől ezek az érvényes összegek.

Minimálbér: 111 000.-Ft/hó

Garantált bérminimum: 129 000.-Ft/hó
A garantált bérminimum nem az iskolai végzettségtől függ, hanem a munkakörre előírt iskolai végzettségtől. Ha a munkakör előírja a magasabb végzettséget, de a munkavállaló nem rendelkezik ezzel , akkor nem jár a garantált bérminimum.

Egészségügyi szolgáltatási járulék összege: 7050.-Ft / hónap
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a magánszemélynek kell fizetnie, aki a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak, illetve nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK MÉG TÖBB INFÓ »

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


2016.01.11