Kisgyerekes alkalmazott utáni adókedvezmény a munkáltatónak - Milyen adókedvezmény érvényesíthető a GYED, GYES, GYET-ben részesülő munkavállaló után?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kisgyerekes alkalmazott utáni adókedvezmény a munkáltatónak - Milyen adókedvezmény érvényesíthető a GYED, GYES, GYET-ben részesülő munkavállaló után? Milyen adókedvezmény érvényesíthető a GYED, GYES, GYET-ben részesülő munkavállaló után? Mennyi a szociális hozzájárulási adó mértéke jelenleg? Milyen nyomtatványokat szükséges kitölteni az igazoláshoz? Adószakértő tanácsai. Sok munkahely nem veszi igénybe a kisgyerekes dolgozó foglalkoztatása után járó adókedvezményeket ismerethiány vagy az igazolás megszerzésének körülményessége miatt - írja az ado.hu szakportál.

Kedvezmények vonhatók le a kisgyerekes munkavállalók adóiból
Minden munkaadó a foglalkoztatott dolgozói után szociális hozzájárulási adót fizet (részletesen: 2011. évi CLVI. törvény IX.), amelynek mértéke: a munkabér 27%-a. A befizetendő adóból különböző jogcímeken kedvezmények vonhatók le. Ezek között szerepel a gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesülő munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény is.

Anyasági ellátásban részesülő dolgozó után érvényesíthető adókedvezmény


Kisgyerekes alkalmazott utáni adókedvezmény a munkáltatónak - Milyen adókedvezmény érvényesíthető a GYED, GYES, GYET-ben részesülő munkavállaló után?

Gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban (együtt: anyasági ellátás) részesülő munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény a következő:
  • a gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély folyósítása alatt vagy a folyósításának megszűnését követően, a részkedvezmény egyenlő a foglalkoztatás első két évében a bruttó bér, de legfeljebb 100 000 Ft 27%-val, a foglalkoztatás harmadik évében a bruttó bér, de legfeljebb 100 000 14,5%-val. A részkedvezmény érvényesítésének időtartama: a folyósítás megszűnését követő hónaptól számított 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig.

  • a legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben részesült vagy részesülő, aki gyermeknevelési támogatásban részesül vagy részesült, a részkedvezmény egyenlő foglalkoztatás első három évében a bruttó bér, de legfeljebb 100 000 Ft 27%-val, a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében a bruttó bér, de legfeljebb 100 000 Ft 14,5%-val.

A részkedvezmény érvényesíthető: a folyósítás megszűnését követő hónaptól számított 69. hónap végéig, de legfeljebb 5 évig.

TGYÁS, GYED, GYES ÉS ELLÁTÁSOK KISOKOSA »»

Az adókedvezmények igénybevételéhez igazolás szükséges
Az adókedvezményt a munkáltató a feltételek fennállását igazoló, az anyasági ellátást folyósító egészségbiztosítási szerv, társadalombiztosítási kifizetőhely, családtámogatási feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal, családtámogatási kifizetőhely, a társadalombiztosítási vagy családtámogatási kifizetőhely megszűnése esetén az egészségbiztosítási szerv, illetve a családtámogatási feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal által az ellátásban részesülő dolgozó kérelmére kiállított igazolás birtokában veheti igénybe.

Tehát a dolgozónak kell kérelmeznie az igazolást, majd ha megkapta, azt átadni a munkáltatójának. Ezután kerülhet az igazolás a bérelszámolóhoz vagy könyvelőhöz és máris elszámolható az adókedvezmény. Ezzel a cégnek kevesebb szociális hozzájárulási adót kell befizetnie.

Ha szeretnéd tudni, hogy miért nem veszik igénybe ma 60 000 kisgyerekes szülő után az adókedvezményeket a munkahelyek, illetve hogyan találod meg az interneten az erre vonatkozó szabályokat a leggyorsabban, és milyen nyomtatványokat kell egészen pontosan kitölteni a kedvezményhez - akkor olvass tovább itt »»

Fotó a cikkben: Pixabay
Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Eredeti cikk: ado.hu

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2016.07.26