Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol

Dr. Illés Fanni

Hivatalos ügyek

Dr. Illés Fanni


Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy bántalmazott gyermeket megvédjünk? Egyáltalán: mi számít bántalmazásnak?

Az elmúlt hetekben másról sem lehet hallani, mint bántalmazásról, zaklatásról - és sajnos egyre többször merül fel a gyermekek sérelmére elkövetett cselekmények. Az Ügyészség szinte heti rendszerességgel közli hírét egy-egy bántalmazó felnőtt, szülő elítélésének.

Ezeken a híreken a legtöbb ember felháborodik, de sokan egyenesen meglincselnék az elkövetőket. Azonban tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy bántalmazott gyermeket megvédjünk? Egyáltalán mi számít bántalmazásnak? Családjogi szakértőnk, Dr. Illés Fanni megválaszolja a kérdéseket.


Gyermekbántalmazás - Kit terhel a felelősség, mi a teendő, ha gyermekbántalmazásnak vagy tanúja?


Mi számít bántalmazásnak és kinek a felelőssége a bántalmazott gyermek védelme?
Ha környezetünkben élő gyermek tekintetében bántalmazást észlelünk, lépést kell tennünk az ügy megoldása érdekében. Bántalmazás lehet fizikai bántalmazás  (pl: kék-zöld folt, vagy kóros soványság stb..) és lehet lelki is, amelynek nyomán a gyermek pl újra bepisil, nem beszél...

A gyermek bántalmazásának azonban sok árnyalata van, ilyen például a szexuális erőszak is, vagy épp az elhanyagolt gondozás. Figyelemmel arra, hogy a gyermekek nagyon kevés esetben számolnak be az őket ért traumákról, vagy ha beszélnek is róla, nem tudják hova forduljanak, ezért nekünk, felnőtteknek a felelősségünk segíteni rajtuk.

Családon belüli és családon kívüli gyermekbántalmazás
A családon belüli erőszak szomorú sajátossága, hogy ezek egy része nem kerül napvilágra. Felelősség terheli azonban - a szülőkön túlmenően- a kisgyermek nevelőit, oktatóit, háziorvosát.

A bántalmazás másik fajtája, amely nem családon belüli, hanem úgynevezett családon kívüli erőszak, amikor más bántalmazza a gyermeket. Természetesen ebben az esetben is terheli felelősség a szülőket ezen helyzet megszüntetésében.

Olvasd el ezt is: Rendszeresen bántalmazta egy éves nevelt kisfiát a férfi, a gyermeket az anyja sem védte meg »

Mi a teendő, ha gyermekbántalmazásnak vagyunk tanúi?
Ha ilyet tapasztalunk a környezetünkben, bejelentést lehet tenni a legközelebbi rendőrségen, továbbá gyermekjóléti szolgálathoz is fordulhatunk. A gyermekjóléti szolgálatok többek között, folyamatosan figyelemmel kísérik a gyermekek szociális helyzetét, veszélyeztetettségét. Ezen kívül a veszélyeztetettség megelőzése és megszüntetése érdekében különböző szolgáltatásokat nyújtanak. Továbbá a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapján megtalálható a Gyermekvédő Hívószám: 06 80 630 155

Hogyan zajlik egy gyermekbántalmazási ügyben a vizsgálat?
Gyermek bántalmazása esetén mindkét szülőt vizsgálat alá vonják. A tényállás nagyon alapos feltárása után lehet levonni a következtetést, hogy ki is a bűnös a gyermek bántalmazásában. Ne feledjük, az is bűnös, aki tétlenül nézi gyermeke bántalmazását. Hiszen ezáltal egy önmagát megvédeni nem tudó kiskorú gyermeket nem óvott meg. A bántalmazás jogi következménye egyrészt a büntetőjogi felelősségre vonás (pl: kiskorú veszélyeztetése, testi sértés stb..), ahol akár szabadságvesztés büntetésre is ítélhetik a szülőt, az ügy súlyától függően. További következmény a szülői felügyeleti jog megszüntetése, azaz nem nevelheti tovább a gyermeket az elítélt.

Amennyiben a szülő nem nevelheti tovább gyermekét, kihez kerül a gyermek felügyeleti joga?
Ebben az esetben a gyermek felügyeletét magának kérheti ún. harmadik személy pl: nagyszülő, vagy akárki más. A szülői felügyeleti jogot azonban nem ítélik oda akárkinek, tüzetesen megvizsgálják, hogy a gyermek nevelésére alkalmas-e a jelentkező. Nem csak anyagilag, hanem mentálisan is, hogy ne kerülhessen ismét traumát okozó környezetbe a gyermek. Amennyiben nincs olyan rokon/ismerős, amely magához venné (vagy magához venné ugyan, de nem alkalmas a szempontok alapján a gyermek nevelésére), akkor bekerül a gyermek az állami ellátás rendszerébe.

Ha egy gyermeket bántalmaznak, szexuálisan zaklatnak, elhanyagolnak - Hogyan segíthet a gyámhatóság? »

A bántalmazott gyermek hátránnyal indul az életben
Rendkívül fontos mind szülőként mind szemlélőként, hogy gyermekünket megfelelően neveljük és ne kövessünk el semmi olyat, amelyet törvény büntet (vagy még nem büntet, de káros gyermekünk fejlődésére). A bántalmazott gyermekek biztosan hátránnyal indulnak el az életben, figyelembe véve lelki sérüléseiket.

Szerző: Dr. Illés Fanni családjogi szakértő
Fotó: Freepik/predragphoto77


Dr. Illés Fanni

Hivatalos ügyek

Dr. Illés Fanni


2017.11.22