Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Terhesség alatti gyógyszerszedés, dohányzás, alkoholfogyasztás hatásai a magzatra - Szülők Lapja

Terhesség alatti gyógyszerszedés, dohányzás, alkoholfogyasztás hatásai a magzatra


Hogyan veszélyeztetik a magzatot a kismama káros szokásai? Mire kell figyelni, miről kell leszokni a várandósság idején - de még jobb, ha már előtte? A védőnő tanácsai következnek.

Szerző: Milisitsné Tátrai Beatrix
2015-09-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Milisitsné Tátrai Beatrix
Védőnő - várandósság, terhesgondozás
kérdezd szakértőnket a témában >>
Gyógyszerek
A várandósság ideje alatt törekedni kell arra, hogy minél kevesebb gyógyszert szedjen a leendő anya. De ha elkerülhetetlen a gyógyszer szedése, akkor viszont fontos, mivel a betegség több kárt tehet a fejlődő magzatban, mint a gyógyszer.
Európában közel 8200 gyógyszer törzskönyvezett, ezek közül csak kevés (kb. 28), ami magzatkárosító hatású és a várandósság első 12. hetében szedve súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. Létezik az Európai Unióban egy szakértőkből álló testület, melyben jó nevû szakemberek - kutatók, genetikusok, gyógyszerészek -  vizsgálják a gyógyszerek magzatkárosító hatásait.

A gyógyszerek közül a citoszatikumok károsíthatják a magzatot. Az epilepszia elleni szereket mindig a kezelő orvossal megbeszélve, rendszeres ellenőrzés mellett lehet szedni.
A hangulatjavító (antidepresszáns) készítmények használata is rendszeres ellenőrzést igényel, ugyanis nem megfelelő dózisban adagolva súlyos magzatkárosító hatásuk lehet. Emelkedhet a fejlődési rendellenességek száma, különösen a farkastorok és ajakhasadék, csökken a súlyfejlődés, és az agyfejlődés. Az újszülöttet szegényes szopás, gyenge sírás, csökkent izomtónus jellemzi.

A mindennapokban használt gyógyszerek  (antibiotikumok, fájdalom- és lázcsillapítók, krémek stb.) nem veszélyeztetik a fejlődő magzatot. Mindazonáltal fontos, hogy minden esetben kérd ki az orvos véleményét és tanácsát a szedni kívánt gyógyszerrel kapcsolatban. Azt tudni kell, hogy krémekkel és cseppekkel nem juthat a szervezetbe annyi káros anyag, ami a magzatot veszélyeztetné.  

Önhatalmúlag soha ne kezdj el gyógyszert szedni, ne veszélyeztesd születendő gyermeked egészségét!

Alkohol
A kutatások azt mutatják, hogy a fejlődő, növekedő magzat szempontjából a legsérülékenyebb időszak a 4 -12. hét és a harmadik harmad. Az alkohol fogyasztása a várandós nő számára nem ajánlott. Káros elemei a méhlepényen keresztül átjutnak a magzati szervezetbe és a baba fejletlen mája ezeket a károsító anyagokat nem képes lebontani. A rendszeresen alkoholt fogyasztó anyák gyermekei kis súllyal jönnek a világra és értelmi fejlettségük is elmarad kortársaiktól.

Sokszor esnek kétségbe a leendő anyák, amikor a havi vérzés kimarad és tudatosul bennük, hogy várandósak, vajon nem lesz-e baj abból a néhány bulizós napból, nem okoz-e károsodást a fejlődő magzatnak az elfogyasztott alkohol. A fogantatás után, kora terhességben 3-4. hétig az embrió még őssejtek halmaza, melyek ekkor kezdik meg differenciálódásukat. Tehát ha bármilyen durva behatások érnék a fejlődő magzatot, akkor az őssejtek még korrigálhatják a hibát, és egészséges magzat születhet. Ha ez nem történik meg, akkor a "mindent vagy semmit" elve alapján a terhesség megszakad és egy megkésett havi vérzés kíséretében kiürül az anyai szervezetből.

Nikotin
A nikotin fokozza az élénkséget, növeli a figyelmet, a koncentráló képességet, az információfeldolgozás sebességét, ezért olyan elterjedt a cigaretta használata. A nikotin és az alkohol a legelterjedtebb pszichoaktív szerek. A várandósok közel 20 százaléka dohányzik!

A dohányfüst majd' 4000 összetevőjéből a nikotin, a cyanid és a szénmonoxid jelenti a legnagyobb veszélyt a magzat fejlődésére, ezért már a várandósságra való készülődés alatt abba kellene hagyni a dohányzást. Ha nem tudatos gyermekvállalásról van szó, akkor azonnal a terhesség megállapítása után ajánlott abbahagyni. Ugyanakkor nem szabad egyik napról a másikra letenni a cigarettát, mert elvonási tünetek alakulhatnak ki, hanem fokozatosan kell leszokni - mindig kevesebb és kevesebb cigaretta elszívása eredményes lehet. Mindemellett az a jó, ha a várandós anya minél rövidebb időszak alatt hagyja abba a dohányzást.

A dohányzás főleg a harmadik trimeszterben akadályozza a magzat súlyfejlődését, mivel a dohányzás által termelt káros kémiai anyagok csökkentik a vérellátást az anya és magzata között ezért az oxigén-, és a tápanyagellátás is romlik, melynek egyenes következménye a magzat fejletlensége. Tehát a dohányzó nők újszülöttjei általában kis súllyal jönnek a világra. Számos kutatást végeznek világszerte a dohányzás káros hatásairól, és a vizsgálatok megállapították, hogy a hirtelen csecsemőhalál 90 százalékkal gyakoribb azon csecsemők körében, akik anyja a várandóssága alatt dohányzott. Ha egyetlen nő sem dohányozna a terhessége alatt és a szoptatás idején, akkor egyes vélekedések szerint a hirtelen csecsemőhalál 60 százaléka megelőzhető lenne.

A passzív dohányzás ugyanolyan mértékben veszélyezteti a magzatot, mintha az anya maga szívná a cigarettát! Ha megnézhetnénk egy újszülött tüdejét, akinek anyja nem dohányzott és passzív dohányos sem volt, azt tapasztalnánk, hogy a tüdeje szép rózsaszín, érintetlen. A dohányzó és passzív dohányos anya újszülöttjének tüdején már láthatóak azok a szürke foltok, amely a kezdő dohányosokra jellemzőek. Ennek következménye lehet, hogy a csecsemő gyakran betegszik meg felső légúti megbetegedésekben.

Soha ne dohányozz a várandósság alatt! Ne veszélyeztesd gyermeked egészségét! Számos olyan környezeti hatás van, ami ellen nem tudsz védekezni, de ez a SAJÁT DÖNTÉSED lehet.

Drogok
A kemény drogok (LSD, heroin, kokain) a méhlepényen átjutnak és a magzat fejlődését veszélyeztetik, károsítják. A drogfüggő anya gyermeke is drogfüggő lesz. Kis súllyal, légzési problémákkal, és elvonási tünetekkel születik, túlélési esélye kétséges.

Az amfetaminszármazékokat (ecstasy, speed, ice) használó nőknél a várandósság alatt praeklampsziát, spontán vetélést, koraszülést figyeltek meg. A magzatoknál kisebb súlyt és kisebb fejkörfogatot mértek.

A marihuana-származékok csökkentik a fertilitást (fogamzó képességet), ezért a gyermeket tervező pároknak fel kell függeszteni ezek használatát. A vizsgálatok nem mutattak jelenetős magzatkárosító hatást ezen szerek fogyasztóinál, viszont a későbbi megszületés utáni időszakban értelmi fejlődésben való elmaradás, koncentrációs képesség, és tanulási nehézségek kerültek felszínre.

Szerző: Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő

Címkék:

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény
Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény

A nők várandósság alatti túlsúlya vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki - derült ki egy svéd tanulmányból, amely a JAMA Neurology című folyóirat internetes oldalán látott napvilágot.

tovább a cikkre
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot

Amikor egy nő először vár babát, ezernyi kérdés gomolyog a fejében - és ezekkel legtöbbször a nőgyógyászát bombázza. És bizony akad olyan nőgyógyász, aki viccesre veszi a feladatot, és váratlan válaszokat ad, mint ahogy ez most is történt.

tovább a cikkre
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait

Mi az oka annak, hogy az apás szülés ennyire népszerű a kismamák körében? Mást kérdeznek-e a kispapák a várandósgondozáson, mint a kismamák? Önként vagy kényszerből vállalják az apukák az apás szülést? Van-e különbség falusi és városi kispapa között? Szűts Szabolcsné védőnőt kérdeztük az apák megváltozott szerepéről, aki lassan 25 éve van a pályán.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Milisitsné Tátrai Beatrix - Védőnő - várandósság, terhesgondozás

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Almalé

Almalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm alma (szobahőmérsékleten tárolt!)

Recept:

A szobahőmérsékletű almát meleg, folyó vízben megmossuk, meghámozzuk. Almareszelőn lereszeljük, szitán áttörjük. Ezt a levet adhatjuk kanállal, később pohárból a csecsemőnek.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen kész(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Mi az oka, ha sértődős a gyerek: A sértődékenység pszichológiája - Hogyan vezesd ki a gyereket az állandó megsértődésből?

vissza vissza