Szabad-e terhesség alatt kávét, kólát, koffeintartalmú italokat inni?

Erdei Gergő

Babavárás

Erdei Gergő


Szabad-e terhesség alatt kávét, kólát, koffeintartalmú italokat inni? Szabad-e a kismamáknak a terhesség alatt kávét inniuk? Milyen veszélyekkel jár a terhesség alatti kávézás? Hogyan fogyasszunk kávét úgy, hogy a pocakban fejlődő kisbaba szervezetét megkíméljük a koffein negatív hatásaitól. Tőlünk megtudhatod, hogy mennyi a megengedett napi kávémennyisége a terhes kismamáknak. A várandós kismamáknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kávé nem csak a terhes kismamára, hanem a pocakban fejlődő kisbabára is hatással van, és a kávéivás azontúl, hogy élvezetet nyújt, bizony veszélyes is lehet. 

Cikkünkben körbejárjuk, hogy milyen lehetséges kockázatai lehetnek a terhesség alatti kávézási szokásnak, illetve ha már megkívánjuk, akkor hogyan fogyasszuk úgy, hogy a kisbabának a legkevésbé sem ártson.



A terhesség alatti kávéivás kockázatos lenne?
Egy csésze gőzölgő kávé reggeli előtt vagy után nagyon jól tud esni, nem csak a fáradtságot űzi el, hanem viszonylag rövid időn belül a koncentrációt is javítja. A terhesség alatti kávézásról, és más koffeintartalmú italok fogyasztásáról tudni kell, hogy egyáltalán nem veszélytelenek a babára nézve- a koffein nagy mennyiségben jut át a baba véráramába, és ott - a felnőttekével ellentétben-  csak egészen lassan bomlik le.

Egyelőre még nem egyértelműen bizonyított, hogy a fejlődő baba kicsiny szervezete miként reagál a megterhelésre. A témával már több tanulmány is foglalkozott a korábbi években, melyek eredménye: a terhesség alatti kávézás károsíthatja a magzatot!

A kávé növeli a vetélés kockázatát - USA tanulmány
Azoknak a felelősen gondolkodó kismamáknak, akik egészségesen étkeznek, testükkel is kíméletesen bánnak, nos, azoknak nem kell különösen aggódniuk. Ha egyszer – kétszer megkívánsz egy-egy finom kávét, akkor azt nyugodtan megihatod. Tudnod kell viszont, hogy a rendszeres és túl sok kávé rossz hatással lehet a kisbaba fejlődésére: egy USA-ban végzett tanulmány szerint a rendszeres kávéfogyasztás növeli a vetélés kockázatát. Egyértelműen kiderült, hogy 200 milligramm/nap feletti koffein elfogyasztása megduplázza a vetélés kockázatát, de még a kisebb mennyiség is veszélyes lehet egyes szakemberek szerint.
A kutatók azt feltételezik, hogy a koffein a placenta vérkeringését lassítja, ezáltal zavarja a magzati anyagcserét, és ez okozza a vetélést.

A baba kis súllyal születhet - Brit tanulmány
2008-ban brit kutatók végeztek terhes kismamák kávéfogyasztásával kapcsolatos kutatásokat, amelyben összefüggéseket találtak a rendszeres kávézás és a baba kis súlyának születése között. Azok a várandós kismamák, akik 200 milligrammnál több koffeint fogyasztottak várandósságuk idején, átlagosan 60-70grammal kisebb babákat hoztak a világra azokkal a nőkkel szemben, akik kávét és egyéb koffeintartalmú élelmiszereket egyáltalán nem fogyasztottak a babavárás hónapjai alatt.



Az sem mindegy, hogy mikor isszuk meg a kávénkat
Azt is megállapították már, hogy a röviddel az étkezés előtt vagy után fogyasztott kávé megakadályozza a kálcium, vas, és a C-vitamin felvételét.  Ha a kávé élvezetéről pocakosan nem akarunk lemondani, de mégis szem előtt tartjuk, hogy a pocakban fejlődő kisbaba jól el legyen látva a szükséges tápanyagokkal, akkor arra kell ügyelni, hogy étkezés megkezdése előtt 2 órával, és befejezése utána 2 órával semmiképpen se fogyasszunk kávét vagy más koffeintartalmú italt!

A terhesség alatt mennyi kávé a megengedett?
Ideális esetben a kismamák várandósságuk idejére a kávéról és más koffeintartalmú italokról teljesen lemondanak, ha ez mégsem jönne össze, akkor legalább a kávéadagot csökkentsék.

Figyelem: számolni kell azzal, hogy egyes élelmiszerek és gyógyszerek szintén tartalmazhatnak koffeint.  Bár koffeintartalmú gyógyszert kismamának nem ír fel a háziorvos, nem árt óvatosnak lennünk például az otthoni készlettel. Mielőtt gyógyszert vennénk be, tájékozodjunk, mert a fájdalomcsillapítók (pl. az ismert Quarelin) magas koffeintartalommal bírnak.
 
Egy csésze amerikai kávé (forrázott hosszúkávé) kb. 150 mg koffein
Egy csésze ’oldódós’ kávé kb. 60 mg koffein
Egy presszó kávé (rövid) kb. 75 mg koffein
Egy dobozos kóla kb. 40 mg
Egy doboz energiaital kb. akár 80 mg
 Energiaital  kb. 200 mg
 
Forrás: caffeineinformer.com/the-caffeine-database

Tejcsokoládé, étcsokoládé - szintén élénkít?
A csokoládékban a koffeinhez hasonló szerkezetű élénkítő hatású vegyület található: a teobromin, ami hasonló hatásokat vált ki. Élettani hatása mégsem teljesen egyezik meg a koffeinéval, és mennyisége a csokoládékban elhanyagolható.

Egy fél tábla tejcsokiban átlagosan 30 mg, az étcsokiban több van, de ez teobromin és nem koffein. A csokoládé csak elenyésző mennyiségben tartalmaz koffeint.

Hogyan szokjunk le a kávéról a várandósság alatt?
A legegyszerűbb, ha a szokásainkon változtatunk, például úgy, hogy ezentúl csak koffeinmentes kávét fogyasztunk.

Kávé helyett ihatunk ízletes gyümölcsteákat. A fekete teákat lehetőség szerint kerüljük, mert szintén sok koffeinhez hasonló vegyületet tartalmaznak, pl. a teofillint. A fekete tea 40-60 mg teofillint is tartalmazhat, ezért nem ajánlott kismamáknak.

Álmosság ellen javasolt a lehetőleg nyitott ablak előtti mély lélegzetvétel, vagy a szabad levegőn tett rövid séta, mely során máris frissebbnek és energikusabbnak érezhetik magukat a kismamák.

Fotó: Pixabay, Freepik/yanalya
Szerző: Erdei Gergő dietetikus

Erdei Gergő

Babavárás

Erdei Gergő


2014.07.11