Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Mikor érdemes elmondani, hogy babát vársz? Mi vár rád az első 12 hétben? - Szülők Lapja

Mikor érdemes elmondani, hogy babát vársz? Mi vár rád az első 12 hétben?

Szülőklapja képMilyen lelki átalakulásokon megy át a várandós kismama az első trimeszterben? Érdemes-e eltitkolni a várandósságot a tágabb környezet elől? Miért éppen a 12. terhességi hét a vízválasztó? Pszichológus szakértőnk írása a terhesség eleji lelki folyamatokról és a kezdeti szorongásokról.

Szerző: Döbör Ágota
2015-10-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Döbör Ágota
pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A nők életében az egyik, ha nem a legnagyobb változás és átalakulás, amikor kisbabát várnak. A testi átalakulások végtelen sora indul be. Emellett elindul egy belső, lelki átalakulás is.

Döbör Ágota pszichológus szakértőnk összefoglalóját olvashatod a várandósság kezdeti lelki folyamatairól és a misztikus 12. hetet övező szorongásokról.

A tudatos gyermekvállók átgondolják, hogy milyen szülők szeretnének lenni
Általában ez az átalakulás már a baba fogantatása előtt elkezdődik. Akkor, amikor az anya és az apa még csak tervezgeti a kisbabát. A tudatos gyermekvállalók ilyenkor átgondolják, milyen szülők szeretnének lenni, mit tartanak fontosnak és lényegtelennek. Saját gyerekkori történeteik sorra elevenednek meg, melyekből válogatva elkezdik kialakítani saját szülőségüket. Másként, egyfajta megfigyelőként kezdik nézni a környezetükben lévő gyerekeket és szülőket.
Ma már sok hasznos olvasmány is segíti a gondolkodást. Ha a gyermekáldás megvalósul, akkor újabb lendületet vesz a belső munka. Egyeseknél ez akár egy mély önismereti út is lehet - egy izgalmas belső utazás!

Milyen lelki folyamatok zajlanak le a várandós kismamában?


A várandós kismama kezdeti szorongásai
Az első trimeszterben – az esetek többségében – nagyon újfajta testi érzésekkel találkozik a kismama: fáradtság, a teherbírás csökkenése, hányinger, az étvágy megváltozása, alvászavarok - az első hetek várakozással telnek, akár bizonytalanságban is. Az első ultrahangos vizsgálatokra a 6-8. hét között kerül sor. Az első megnyugvás után működésbe léphetnek a szorongások, például szokásként él társadalmunkban, hogy a 12. hétig nem beszélhetünk a várandósságról, mert „addig még nem biztos”.

Érdemes-e titkolni a várandósságot a tágabb környezet elől?
És valóban, egyrészt tényleg nagyobb az első trimeszterben bekövetkező vetélések száma, mint a későbbi időszakokban, ezért nagyon érthető, hogy sok nő sérülékenynek éli meg ezt az időszakot és nem érzi magát biztonságban az első trimeszter végéig.
Másrészt viszont a fizikai változások miatt talán az egyik legnehezebb időszak is, amikor igazán fontos lenne a kismamának a több pihenés, a kisebb munkatempó, melyhez, lássuk be, főként a beavatott környezet segíthetné hozzá. Ha a kismama titkolja, akkor ezektől is elesik.
Mindenkinek egyedi igénye szerint érdemes eljárni ebben az időszakban a hír közlése szempontjából, vagyis hogy kinek és mikor mondja el a babavárás tényét. Mindennek lehet előnye és hátránya.

Kivel érdemes először megosztani az édes titkot?
Gyakran mondják, hogy könnyebb a veszteséget átvészelni, ha nem kell még az összes ismerősnek elmesélni. Bizonyára megterhelő egy ilyen hír közlése, de érdemes azt a szempontot is figyelembe venni, hogy a veszteségek lelki és fizikai következményei megterhelőek, így ismét csak szükség lehet a környezet támogatására. Érdemes tehát középutas megoldást választani: legyenek olyan közeli hozzátartozók vagy barátok, akik tudják, így a tehermentesítésben, vagy rossz esetben a fájdalmak viselésében is segíthetnek, míg a távolabbi környezet számára maradhat „titok” a várandósság. Talán könnyebb kiválasztani, kivel közölje a jó hírt a várandós nő, ha azt számba veszi, kinek mondaná el az esetleges veszteségét. Ezeknek a hozzátartozóknak és barátoknak az örömhírt is meg lehet osztani!

12. terhességi hét - vízválasztóként éli meg a várandós kismama
Az első trimeszterben a fizikai változásokkal való együttélés, az új helyzet tudatosulása zajlik. Mivel általában még dolgozik a kismama, gyorsan telnek a hetek. A 12. hét vízválasztóként való megélése miatt a fantáziálások, tervezgetések még nem indulnak be. Különösen azoknál nem, akik veszítettek már el magzatot, vagy akiknek terhessége veszélyeztetett.
Lassan azonban megfogalmazódnak a kérdések: Milyen lesz ez a kisbaba? Hogyan tovább? Milyen anya leszek? Milyen apa lesz a párom? Mi fog változni az életemben? Hogy fog alakulni a karrierem?

Általában a harmadik hónap végén veszi kezdetét a fantáziálás, a lelki átalakulás és a megfogalmazott kérdésekre való válaszkeresés.

Szerző: Döbör Ágota pszichológus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: kismama, terhes, várandós, 12. hét, első trimeszter, lelki folyamatok, pszichológus

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A folsav szerepe terhesség alatt: Miért fontos a magzat egészsége szempontjából az elegendő folsavbevitel?
A folsav szerepe terhesség alatt: Miért fontos a magzat egészsége szempontjából az elegendő folsavbevitel?

Miért kell szedni a folsavat terhesség alatt? Milyen szerepe van a magzat fejlődésében? Gyógyszerész szakértőnk osztja meg a kismamákkal a legfontosabb tudnivalókat!

tovább a cikkre
A terhesség alatti vizsgálatok az anyasági segély igénybevételének is feltételei

Kötelező a tanácsadásra járni? A juttatások megszerzésének feltétele, hogy megjelenjen a kismama a tanácsadáson? Mit csinál a védőnő? Mi a feladata?

tovább a cikkre
A terhesség hatása a kismamára

Milyen hatással van a kismama a magzatra? Milyen hatással van a magzat az anyukára?
Miért ébred fel a kismama a legkisebb nyöszörgésre, míg az apuka a hangos sírásra sem?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Döbör Ágota - pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

"Kivettem a 12 éves lányom az iskolából, hogy influenszer lehessen"

vissza vissza