Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Mikor érdemes elmondani, hogy babát vársz? Mi vár rád az első 12 hétben? - Szülők Lapja

Mikor érdemes elmondani, hogy babát vársz? Mi vár rád az első 12 hétben?

Szülőklapja képMilyen lelki átalakulásokon megy át a várandós kismama az első trimeszterben? Érdemes-e eltitkolni a várandósságot a tágabb környezet elől? Miért éppen a 12. terhességi hét a vízválasztó? Pszichológus szakértőnk írása a terhesség eleji lelki folyamatokról és a kezdeti szorongásokról.

Szerző: Döbör Ágota
2015-10-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Döbör Ágota
pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A nők életében az egyik, ha nem a legnagyobb változás és átalakulás, amikor kisbabát várnak. A testi átalakulások végtelen sora indul be. Emellett elindul egy belső, lelki átalakulás is.

Döbör Ágota pszichológus szakértőnk összefoglalóját olvashatod a várandósság kezdeti lelki folyamatairól és a misztikus 12. hetet övező szorongásokról.

A tudatos gyermekvállók átgondolják, hogy milyen szülők szeretnének lenni
Általában ez az átalakulás már a baba fogantatása előtt elkezdődik. Akkor, amikor az anya és az apa még csak tervezgeti a kisbabát. A tudatos gyermekvállalók ilyenkor átgondolják, milyen szülők szeretnének lenni, mit tartanak fontosnak és lényegtelennek. Saját gyerekkori történeteik sorra elevenednek meg, melyekből válogatva elkezdik kialakítani saját szülőségüket. Másként, egyfajta megfigyelőként kezdik nézni a környezetükben lévő gyerekeket és szülőket.
Ma már sok hasznos olvasmány is segíti a gondolkodást. Ha a gyermekáldás megvalósul, akkor újabb lendületet vesz a belső munka. Egyeseknél ez akár egy mély önismereti út is lehet - egy izgalmas belső utazás!

Milyen lelki folyamatok zajlanak le a várandós kismamában?


A várandós kismama kezdeti szorongásai
Az első trimeszterben – az esetek többségében – nagyon újfajta testi érzésekkel találkozik a kismama: fáradtság, a teherbírás csökkenése, hányinger, az étvágy megváltozása, alvászavarok - az első hetek várakozással telnek, akár bizonytalanságban is. Az első ultrahangos vizsgálatokra a 6-8. hét között kerül sor. Az első megnyugvás után működésbe léphetnek a szorongások, például szokásként él társadalmunkban, hogy a 12. hétig nem beszélhetünk a várandósságról, mert „addig még nem biztos”.

Érdemes-e titkolni a várandósságot a tágabb környezet elől?
És valóban, egyrészt tényleg nagyobb az első trimeszterben bekövetkező vetélések száma, mint a későbbi időszakokban, ezért nagyon érthető, hogy sok nő sérülékenynek éli meg ezt az időszakot és nem érzi magát biztonságban az első trimeszter végéig.
Másrészt viszont a fizikai változások miatt talán az egyik legnehezebb időszak is, amikor igazán fontos lenne a kismamának a több pihenés, a kisebb munkatempó, melyhez, lássuk be, főként a beavatott környezet segíthetné hozzá. Ha a kismama titkolja, akkor ezektől is elesik.
Mindenkinek egyedi igénye szerint érdemes eljárni ebben az időszakban a hír közlése szempontjából, vagyis hogy kinek és mikor mondja el a babavárás tényét. Mindennek lehet előnye és hátránya.

Kivel érdemes először megosztani az édes titkot?
Gyakran mondják, hogy könnyebb a veszteséget átvészelni, ha nem kell még az összes ismerősnek elmesélni. Bizonyára megterhelő egy ilyen hír közlése, de érdemes azt a szempontot is figyelembe venni, hogy a veszteségek lelki és fizikai következményei megterhelőek, így ismét csak szükség lehet a környezet támogatására. Érdemes tehát középutas megoldást választani: legyenek olyan közeli hozzátartozók vagy barátok, akik tudják, így a tehermentesítésben, vagy rossz esetben a fájdalmak viselésében is segíthetnek, míg a távolabbi környezet számára maradhat „titok” a várandósság. Talán könnyebb kiválasztani, kivel közölje a jó hírt a várandós nő, ha azt számba veszi, kinek mondaná el az esetleges veszteségét. Ezeknek a hozzátartozóknak és barátoknak az örömhírt is meg lehet osztani!

12. terhességi hét - vízválasztóként éli meg a várandós kismama
Az első trimeszterben a fizikai változásokkal való együttélés, az új helyzet tudatosulása zajlik. Mivel általában még dolgozik a kismama, gyorsan telnek a hetek. A 12. hét vízválasztóként való megélése miatt a fantáziálások, tervezgetések még nem indulnak be. Különösen azoknál nem, akik veszítettek már el magzatot, vagy akiknek terhessége veszélyeztetett.
Lassan azonban megfogalmazódnak a kérdések: Milyen lesz ez a kisbaba? Hogyan tovább? Milyen anya leszek? Milyen apa lesz a párom? Mi fog változni az életemben? Hogy fog alakulni a karrierem?

Általában a harmadik hónap végén veszi kezdetét a fantáziálás, a lelki átalakulás és a megfogalmazott kérdésekre való válaszkeresés.

Szerző: Döbör Ágota pszichológus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: kismama, terhes, várandós, 12. hét, első trimeszter, lelki folyamatok, pszichológus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A 10 legnépszerűbb terhességi babona, amiben ma is sokan hisznek - Neked melyiket mondták már?

Milyen terhesség körüli babonák léteznek a köztudatban? A csúcsos has vagy akár a reggeli rosszullétek gyakorisága valóban jelezné a baba nemét? És hogyan vélekednek a terhesség körüli babonákról, népi hiedelmekről sztárjaink?

tovább a cikkre
A folsav szerepe a terhesség alatt

Miért kell szedni a folsavat terhesség alatt? Milyen szerepe van a magzat fejlődésében? Gyógyszerész szakértőnk osztja meg a kismamákkal a legfontosabb tudnivalókat!

tovább a cikkre
A terhesség alatti vizsgálatok az anyasági segély igénybevételének is feltételei

Kötelező a tanácsadásra járni? A juttatások megszerzésének feltétele, hogy megjelenjen a kismama a tanácsadáson? Mit csinál a védőnő? Mi a feladata?

tovább a cikkre
A terhesség hatása a kismamára

Milyen hatással van a kismama a magzatra? Milyen hatással van a magzat az anyukára?
Miért ébred fel a kismama a legkisebb nyöszörgésre, míg az apuka a hangos sírásra sem?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Döbör Ágota - pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 g zabpehely víz pici só

Recept:

A zabpelyhet beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Ezután felöntjük 300-400 ml vízzel, teszünk hozzá egy kevés sót, és addig főzzük, amíg a zab teljesen megpuhul, sőt, egy része szétfő. Nem túl forrón tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEM&Ea(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza