Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Mikor érdemes elmondani, hogy babát vársz? Mi vár rád az első 12 hétben? - Szülők Lapja

Mikor érdemes elmondani, hogy babát vársz? Mi vár rád az első 12 hétben?

Szülőklapja képMilyen lelki átalakulásokon megy át a várandós kismama az első trimeszterben? Érdemes-e eltitkolni a várandósságot a tágabb környezet elől? Miért éppen a 12. terhességi hét a vízválasztó? Pszichológus szakértőnk írása a terhesség eleji lelki folyamatokról és a kezdeti szorongásokról.

Szerző: Döbör Ágota
2015-10-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Döbör Ágota
pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A nők életében az egyik, ha nem a legnagyobb változás és átalakulás, amikor kisbabát várnak. A testi átalakulások végtelen sora indul be. Emellett elindul egy belső, lelki átalakulás is.

Döbör Ágota pszichológus szakértőnk összefoglalóját olvashatod a várandósság kezdeti lelki folyamatairól és a misztikus 12. hetet övező szorongásokról.

A tudatos gyermekvállók átgondolják, hogy milyen szülők szeretnének lenni
Általában ez az átalakulás már a baba fogantatása előtt elkezdődik. Akkor, amikor az anya és az apa még csak tervezgeti a kisbabát. A tudatos gyermekvállalók ilyenkor átgondolják, milyen szülők szeretnének lenni, mit tartanak fontosnak és lényegtelennek. Saját gyerekkori történeteik sorra elevenednek meg, melyekből válogatva elkezdik kialakítani saját szülőségüket. Másként, egyfajta megfigyelőként kezdik nézni a környezetükben lévő gyerekeket és szülőket.
Ma már sok hasznos olvasmány is segíti a gondolkodást. Ha a gyermekáldás megvalósul, akkor újabb lendületet vesz a belső munka. Egyeseknél ez akár egy mély önismereti út is lehet - egy izgalmas belső utazás!

Milyen lelki folyamatok zajlanak le a várandós kismamában?


A várandós kismama kezdeti szorongásai
Az első trimeszterben – az esetek többségében – nagyon újfajta testi érzésekkel találkozik a kismama: fáradtság, a teherbírás csökkenése, hányinger, az étvágy megváltozása, alvászavarok - az első hetek várakozással telnek, akár bizonytalanságban is. Az első ultrahangos vizsgálatokra a 6-8. hét között kerül sor. Az első megnyugvás után működésbe léphetnek a szorongások, például szokásként él társadalmunkban, hogy a 12. hétig nem beszélhetünk a várandósságról, mert „addig még nem biztos”.

Érdemes-e titkolni a várandósságot a tágabb környezet elől?
És valóban, egyrészt tényleg nagyobb az első trimeszterben bekövetkező vetélések száma, mint a későbbi időszakokban, ezért nagyon érthető, hogy sok nő sérülékenynek éli meg ezt az időszakot és nem érzi magát biztonságban az első trimeszter végéig.
Másrészt viszont a fizikai változások miatt talán az egyik legnehezebb időszak is, amikor igazán fontos lenne a kismamának a több pihenés, a kisebb munkatempó, melyhez, lássuk be, főként a beavatott környezet segíthetné hozzá. Ha a kismama titkolja, akkor ezektől is elesik.
Mindenkinek egyedi igénye szerint érdemes eljárni ebben az időszakban a hír közlése szempontjából, vagyis hogy kinek és mikor mondja el a babavárás tényét. Mindennek lehet előnye és hátránya.

Kivel érdemes először megosztani az édes titkot?
Gyakran mondják, hogy könnyebb a veszteséget átvészelni, ha nem kell még az összes ismerősnek elmesélni. Bizonyára megterhelő egy ilyen hír közlése, de érdemes azt a szempontot is figyelembe venni, hogy a veszteségek lelki és fizikai következményei megterhelőek, így ismét csak szükség lehet a környezet támogatására. Érdemes tehát középutas megoldást választani: legyenek olyan közeli hozzátartozók vagy barátok, akik tudják, így a tehermentesítésben, vagy rossz esetben a fájdalmak viselésében is segíthetnek, míg a távolabbi környezet számára maradhat „titok” a várandósság. Talán könnyebb kiválasztani, kivel közölje a jó hírt a várandós nő, ha azt számba veszi, kinek mondaná el az esetleges veszteségét. Ezeknek a hozzátartozóknak és barátoknak az örömhírt is meg lehet osztani!

12. terhességi hét - vízválasztóként éli meg a várandós kismama
Az első trimeszterben a fizikai változásokkal való együttélés, az új helyzet tudatosulása zajlik. Mivel általában még dolgozik a kismama, gyorsan telnek a hetek. A 12. hét vízválasztóként való megélése miatt a fantáziálások, tervezgetések még nem indulnak be. Különösen azoknál nem, akik veszítettek már el magzatot, vagy akiknek terhessége veszélyeztetett.
Lassan azonban megfogalmazódnak a kérdések: Milyen lesz ez a kisbaba? Hogyan tovább? Milyen anya leszek? Milyen apa lesz a párom? Mi fog változni az életemben? Hogy fog alakulni a karrierem?

Általában a harmadik hónap végén veszi kezdetét a fantáziálás, a lelki átalakulás és a megfogalmazott kérdésekre való válaszkeresés.

Szerző: Döbör Ágota pszichológus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: kismama, terhes, várandós, 12. hét, első trimeszter, lelki folyamatok, pszichológus

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A folsav szerepe terhesség alatt: Miért fontos a magzat egészsége szempontjából az elegendő folsavbevitel?
A folsav szerepe terhesség alatt: Miért fontos a magzat egészsége szempontjából az elegendő folsavbevitel?

Miért kell szedni a folsavat terhesség alatt? Milyen szerepe van a magzat fejlődésében? Gyógyszerész szakértőnk osztja meg a kismamákkal a legfontosabb tudnivalókat!

tovább a cikkre
A terhesség alatti vizsgálatok az anyasági segély igénybevételének is feltételei

Kötelező a tanácsadásra járni? A juttatások megszerzésének feltétele, hogy megjelenjen a kismama a tanácsadáson? Mit csinál a védőnő? Mi a feladata?

tovább a cikkre
A terhesség hatása a kismamára

Milyen hatással van a kismama a magzatra? Milyen hatással van a magzat az anyukára?
Miért ébred fel a kismama a legkisebb nyöszörgésre, míg az apuka a hangos sírásra sem?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Döbör Ágota - pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás-banános köleskása

Almás-banános köleskása

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g köles 1 db kisebb alma – kb. 100 g 1 db banán – kb. 100 g

Recept:

A kölest négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Az almát lereszeljük, a banánt villával összetörjük. Amikor a kása kicsit kihűlt, hozzákeverjük a gyümölcsöket.DIETETIKUS VéLEMéNYE:

Szénhidrátban gazdag, finom étel. A köles már egészen fiatal kortól adható, mivel gluténmentes, nem okoz érzékenységet. Az alma és a(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Tedd szebbé egy kisgyermek karácsonyát! - Adventi programokkal várnak a cipősdoboz átadás helyszínén

vissza vissza