Babanevek 2017: 22 különleges fiúnév és lánynév, amit elutasított a Nyelvtudományi Intézet - Ezeket nem adhatod a babádnak

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babanevek 2017: 22 különleges fiúnév és lánynév, amit elutasított a Nyelvtudományi Intézet - Ezeket nem adhatod a babádnak Hónapról hónapra több kérés is érkezik a Nyelvtudományi Intézethez, mert a szülők minél különlegesebb nevet szeretnének adni gyermeküknek. Itt a júliusi lista, benne az elutasított fiúnevekkel és lánynevekkel. Vannak szülők, akik nem elégednek meg a naptárban szereplő nevekkel, ők valami különlegeset szeretnének gyermeküknek. Természetesen erre is van mód, de nem minden név megy át végül a rostán.

Mit kell tenned, ha különleges nevet szeretnél gyermekednek?
Mint korábbi cikkünkben is megjegyeztük, ha olyan nevet szeretnétek bejegyeztetni, amely nem  szerepel az intézet névlistájában, akkor ezt hivatalosan kell kérvényezni. Az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársainak nincs döntési jogköre, ők csupán szakvéleményt adnak a minisztériumnak egy név bejegyezhetőségéről. A vélemény kialakításában több nyelvész vesz részt, akik az intézetben működő Utónévbizottság tagjai. De többször előfordul, hogy más szakterületről is kell segítséget kérniük (például történész, irodalmár, indológus, japán nyelvész kollégáét), sőt ha szükséges, akkor a külképviseleteket is fel szokták keresni.

A döntés alapja sosem a személyes érzelmek, hanem mindenkor a jogszabályi háttér, illetve a honlapjukon található 14 alapelv - a nevek tehát sosem alaptalanul, véletlenszerűen kerülnek elutasításra. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a kért név mindenképpen név legyen, és illeszkedjen a magyar névrendszerbe. Emellett alapelv például, hogy világirodalmi, regényben vagy más írásműben szereplő fantázianevet csak akkor fogadnak el, ha az külföldön is használt névvé vált; ahogyan az is alapelv, hogy a magyar nyelv szerinti írásmóddal lehet külföldi nevet bejegyeztetni.

A jóváhagyott nevek aztán belekerülnek az MTA utónévtárába, ahonnan minden szülő szabadon válogathat gyermekének egy hagyományosabb, vagy különlegesebb nevet.

Természetesen mindig vannak olyan nevek, melyeket elutasít a Nyelvtudományi Intézet - éppen a már említett alapelvek miatt. A 2017 júliusában elutasított nevek listáját a kormany.hu tette közzé mindenféle magyarázat nélkül, ezt mutatjuk most meg.

2017 júliusában elutasított lánynevek:
1. Azad
2. Noor
3. Bogica
4. Amraa
5. Eysan/Ejsan
6. Geszte
7. Jennifer (magyar helyesírással használható csak, így: Dzsenifer)
8. Mercedes
9. Nicia
10. Tábitha
11. Babi
12. Zseliz
13. Zülal
14. Máriatereza
15. Walburga

2017 júliusában elutasított fiúnevek:
16. Andrea (mint fiúnév nem használható, ellentétben az olasz nyelvvel - helyette létezik az András)
17. Zion
18. Krieger
19. Oliver (magyar helyesírással Olivér kell, hogy legyen)
20. Noá
21. Naji
22. Mani

Olvasd el ezt is!
35 fiúnév és lánynév, amit 2017-ben már adhatsz a gyermekednek - jelentéssel »
16 különleges név, amit 2016 óta kaphatnak a babák »
És ha hagyományosabb nevet adnál a kisbabádnak: az 50 legnépszerűbb babanév 2016-ban »

Forrás: kormany.hu, Szülők Lapja
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2017.08.10