Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Babanevek 2021: Ezeket a neveket is adhatod már a kisbabádnak! - A legújabb fiúnevek és lánynevek, amik anyakönyv - Szülők Lapja

Babanevek 2021: Ezeket a neveket is adhatod már a kisbabádnak! - A legújabb fiúnevek és lánynevek, amik anyakönyveztethetők

Szülőklapja képA 2020-as évben a szokásosnál több különleges nevet akartak bejegyeztetni a szülők - vajon melyik neveket hagyta jóvá, és melyeket utasította el a Nyelvtudományi Intézet?

Szerző: Szülők lapja
2021-01-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A 2020-as évben a szokásosnál több különleges nevet akartak bejegyeztetni a szülők - vajon melyik neveket hagyta jóvá, és melyeket utasította el a Nyelvtudományi Intézet? A 24.hu utánajárt.

Bár a magyar utónévkönyvben már több ezer anyakönyveztethető keresztnév található, azért a szülők fantáziája is kimeríthetetlen, így évről évre újabb különleges nevekkel keresik meg a Nyelvtudományi Intézetet. Mint Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs a lapnak elmondta, tavaly a szokásosnál is több, összesen 609 kérvény érkezett be hozzájuk, de ebből mindössze 46 női és 21 férfinevet hagytak jóvá.
 

Min múlik, hogy egy nevet jóváhagy vagy elutasít a Nyelvtudományi Intézet?  - Szempontok


Ötfős bizottságon múlik, hogy elfogadják a nevet vagy sem
Az köztudott, hogy az utóneveket a Nyelvtudományi Intézet ötfős bizottsága bírálja el, és ők adnak javaslatot arra vonatkozólag, hogy az adott utónevet bejegyzésre javasolják vagy sem. 30 napjuk van a döntésre, de az állásfoglalást jellemzően egy-két hét alatt elkészítik.Döntésük során egyebek közt a következő szempontokat veszik figyelembe:
1. A születendő gyermek legfeljebb két, a nemének megfelelő nevet kaphat. A magyar törvény szerint a névből ki kell derülnie a gyermek nemének - ez egyszersmind azt is jelenti, hogy ha egy név mindkét nemhez tartozhat, akkor nem fogadhatják el (pl. Dakota). Amennyiben egy nevet elfogadtak női névként, később férfinévként már nem elfogadható (Ezért került korábban elutasításra az Andrea név mint férfinév)

2. Egy új nevet a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni (pl. Claudia helyett Klaudia, Elisabeth helyett Elizabet, Jennifer helyett Dzsenifer).

3. Egy ősi magyar névnek tartott név bejegyezhető, amennyiben hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható (pl. Ünige).

Olvasd el ezt is!
Régi magyar nevek és jelentésük: 40 név, amit adhatsz a kisbabádnak »


4. Az elismert, magyar írói fantázianevek elfogadhatók abban az esetben, ha azok nem hátrányosak a névviselőre (pl. Bóbita).

5. Az elismert, nemzetközi írói fantázianév elfogadható abban az esetben, ha a név külföldön már önálló és elterjedt személynévként használatos (pl. Anakin).

6. Amennyiben az újabb idegen eredetű utónévnek van magyar megfelelője, úgy azt javasolják (pl. Catharina helyett Katalin, Jacqueline  helyett Zsáklin).

7. Ha nincs az idegen eredetű utónévnek magyar megfelelője, de valamely nyelvben, kultúrában, vallásban hiteles módon igazolhatóan névként használatos, és jelentése a magyarban nem pejoratív, abban az esetben elfogadható a névkérelem (pl. Damjaniti).

8. A köznévi eredetű fantázianevek abban az esetben elfogadhatók, ha a név beilleszthető a névkultúra típusainak valamelyikébe (virágnév: pl. Hóvirág).

Olvasd el ezt is!
Virágnevek, állatnevek, természeti jelenségek: 100 különleges név a kisbabádnak »


9. Becéző név csak abban az esetben elfogadható, amennyiben annak az általa képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben (pl. Bende).

10. Nem bejegyezhetők a földrajzi névként, márkanévként és művésznévként, valamint csak családnévként használt alakok (kivéve, ha az személynévi eredetű: pl. Abony).

11. A köznévi eredetű fantázianevek akkor bejegyezhetők, ha a név jelentése feltehetően nem lehet hátrányos a név viselőjére (pl. Áldáska).

Nem javasolják az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet. Ezek az alapelvek kizárólag a Magyarországon született, itt élő magyar nemzetiségű állampolgárok névkérelmeire vonatkoznak - az elvek egyébként részletesen elérhetők a Nyelvtudományi Intézet oldalán. (forrás: helyesiras.mta.hu)

Mit kell tudnod az utónév-kérvényezésről?
A folyamat nem bonyolult: egyszerűen töltsd le a Minisztérium honlapjáról a kérvényező adatlapot, melyen meg kell adni egyebek közt a kérvényezett nevet, a kérvényezés indokát, illetve - ha tudod - a kérvényezett utónév eredetét és jelentését. (www.kormany.hu -> Dokumentumok -> keresés: utónév -> a keresési eredmények között: A Magyar Tudományos Akadémia utónév anyakönyvezhetőségére vonatkozó nyilatkozata iránti kérelem és kitöltési útmutató)

A kitöltés után írásban vagy elektronikusan nyújtsd be a kérvényt bármelyik anyakönyvvezetőhöz vagy anyakönyvi szervhez, de akár közvetlenül is eljuttathatod a Miniszterelnökség részére, a 1055 Budapest Kossuth Lajos tér 2-4. postai vagy a hatosagi@me.gov.hu e-mail címre is. A kérvényezés illeték- és díjmentes.
 

A 2020-ban elutasított nevek


A kérelmezők túlnyomó többsége külföldi nevet az eredeti írásmóddal szeretne bejegyeztetni, azonban a fenti szempontok 2. és 6. pontjában is szerepel, hogy idegen nevet csak magyar helyesírással lehet használni, tehát ilyenkor a kérvényezett nevet elutasítják: ilyenek például a Fanny, Zaya, Dorothy, Theo, Lucas.

Más szülők olyan babanevet szeretnének, amely uniszex, de erre ugyancsak nincs lehetőség Magyarországon - példaként a szakértő a Nermin és az Éden neveket említette.

Olvasd el ezt is!
Keresztnevek, amiknek van fiú- és lány változata is - 33 névpár »


Egy szülőpár pedig a kislányának a járványhelyzet kapcsán a Pándémia nevet szerette volna anyakönyveztetni - kérvényét természetesen elutasították.
 

A 2020-ban jóváhagyott nevek


A jóváhagyott nevek többsége tavaly külföldi eredetű keresztnév, van köztük német, angol, héber, arab, francia, spanyol és még ónorvég név is. Az alábbi listában szereplő neveket idéntől már adhatod a kisbabádnak:

2020-ban engedélyezett lánynevek:
- Altea
- Elefteria
- Nabila
- Lizel
- Valburga
- Szolina
- Asella
- Héli

2020-ban engedélyezett fiúnevek:
- Oszama
- Latif
- Farisz
- Fadi
- Randolf
- Lex
- Szkott
- Ejnár
- Raziel
- Zetár

Olvasd el ezt is!
2020-as lista még nincs, de itt a 2019-es toplista - Ezek voltak a legnépszerűbb keresztnevek az újszülötteknél »

Forrás: 24.hu
Fotó: Freepik/freepic.diller

Címkék: babanevek, babanevek 2021, nyelvtudományi intézet

vonal

[x] hirdetés

hirdetés


 

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az 5 legnagyobb hazugság, amit nem szabad elhinned a szüléssel kapcsolatban - Egy szülésznő vallomása
Az 5 legnagyobb hazugság, amit nem szabad elhinned a szüléssel kapcsolatban - Egy szülésznő vallomása

Vajon egy szülésznő mindent tud, és mindent jól tud a szüléssel kapcsolatban? - Egy háromgyermekes édesanya elmondta, milyen berögződésektől kellett megszabadulnia akkor, amikor ő maga is gyermeknek adott életet.

tovább a cikkre
Kismama vitamin- és ásványianyag szükséglete: Miért fontos a D-vitamin, folsav, vas, B-vitamin, kalcium és jód, ha babát vársz?
Kismama vitamin- és ásványianyag szükséglete: Miért fontos a D-vitamin, folsav, vas, B-vitamin, kalcium és jód, ha babát vársz?

Már a gyermektervezéskor érdemes a szervezet megfelelő tápanyag-ellátottságára, így szükség esetén bizonyos vitaminok, ásványi anyagok étrendi kiegészítésére figyelni.

tovább a cikkre
Ingyenes 8 hetes online szülésfelkészítő tanfolyam indult: Így segítik a babavárókat a Szent János kórház szakemberei
Ingyenes 8 hetes online szülésfelkészítő tanfolyam indult: Így segítik a babavárókat a Szent János kórház szakemberei

A koronavírus-járvány kihívásaira reagálva nyolchetes ingyenes online szülésfelkészítő tanfolyammal segíti a kismamákat a Szent János kórház.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza