Babanevek 2023: Különleges fiú és lány keresztnevek, amiket idén már adhatsz a babának - És nevek, amiket nem

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babanevek 2023: Különleges fiú és lány keresztnevek, amiket idén már adhatsz a babának - És nevek, amiket nem 2022-ben több mint 600 keresztnév kérelem érkezett a Nyelvtudományi Kutatóközpontba, ebből 47 férfi és 73 női nevet hagytak jóvá. Milyen nevet adhatsz a kisbabádnak, és mit nem fogadtak el? Az ember azt hinné, már nem lehet új nevet kitalálni vagy kérvényezni, de a szülők fantáziája kimeríthetetlen - legalábbis ezt bizonyítja az a több mint 600 keresztnévkérelem, amit 2022-ben adtak be a Nyelvtudományi Kutatóközpont.

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatársat a 24.hu kérdezte meg, milyen neveket utasítottak el, miket hagytak jóvá, illetve milyen névadási trendek voltak jellemzőek az elmúlt esztendőre.



Török eredetű nevek
Mint kiderült, 2022-ben nagy divatjukat élték a török eredetű keresztnevek, melyek a török szappanoperáknak köszönhetően váltak népszerűvé. Az összesen jóváhagyott 47 férfi és 73 női név közül 7 volt török eredetű, például:
- Ajszel (női)
- Szeniz (női)
- Kadir (férfi)
- Onur (férfi)
- Vedát (férfi)

Régi magyar nevek
A kérvényezett nevek túlnyomó többsége idegen eredetű, jóváhagyásra mindösszesen 3 régi magyar név került, ezek:
- Veka (női)
- Maglód (férfi)
- Vezekény (férfi)

Kapcsolódó cikkünk:
40 csodás régi magyar keresztnév, amit adhatsz a kisbabádnak »


Kettős keresztnevek
A szakember szerint a 2022-es keresztnév-kérvényezések között gyakoriak voltak a kettős keresztnevek. Ilyenek már régóta használatban vannak, mint a Marianna vagy az Annamária, de vannak újkeletűek is, például az Annabella, Annadorka, Annaléna, Annalujza, Emmaróza, Hannabella vagy Hannaliza. Ez a sor bővült 2022-ben további 3 névvel:
- Annalina
- Hannaléna
- Pannaróza

Kapcsolódó cikk:
62 gyönyörű név, amit 2022-től már adhatsz a kisbabádnak »


Elutasított kettős nevek is voltak szép számban, a Miramilla, Marimária, Zarahanna nevet nem adhatod még a lánybabádnak, de Vidamór vagy Mikafélix sem lehet a fiad.

Mitológiai alakok és japán mangakarakterek nevei
Talán a sok mitológiai sorozatnak köszönhetően divatosak voltak 2022-ben a mitológiai eredetű keresztnév-kérvények, mint a Heimdall, Belona, illetve a japán mangák is megihlették a szülőket, így került a kérvények közé a Deter vagy a Napapa név is. Ezeket azonban elutasította a Nyelvtudományi Központ.

Olvasd el ezt is!
47 különleges mitológiai név, amit adhatsz a kisbabádnak - Jelentéssel! »


Különféle eredetű nevek
Akadt, amikor a szülők fantáziája egészen elszabadult, és úgy gondolták, remek választás lenne fiúgyermeküknek a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Hubadúr, vagy kislányuknak a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár vagy a Poca - de természetesen ezek sem maradtak fenn a rostán.

Kapcsolódó cikkünk:
100 különleges babanév, amit a természet ihletett: Virágnevek, állatnevek, természeti jelenségek - Ezeket is adhatod a babának! »


Jóváhagyott név, de más leírással
Raátz Judit azt is megemlítette, 10 név kapcsán folyamodtak módosításhoz: a nevet elfogadták ugyan, de más formában. Ilyen például:
- Cínia (női - rézvirág, botanikai neve: Zinnia)
- Nóha - (férfi, héber eredetű - eredetileg rövid o-val kérvényezték, de ebben az alakban fogadták el)

Nevek, amiket többen kérvényeztek - de hiába
Időről időre vannak olyan keresztnevek, amiket többen is kérvényeznek - ilyen például (ezzel a helyesírással) a férfinevek közül a Noah, a Deniel, a Pablo, vagy a női nevek közül a Maya. De a Vilmos és a Mátyás különféle idegen helyesírású alakját is szerették volna elfogadtatni: Villiam, William, Vilián, Matthias.

A szakember szerint a lányoknak hajlamosabbak a szülők különleges, egyedi keresztnevet adni, hagyományos neveket, mint az Éva vagy az Andrea, már kevésbé - míg a fiúknál még mindig az 50 leggyakoribb újszülött név között van a László, András, Gábor, Péter, Zoltán, István, János.

Kapcsolódó cikkünk:
Babanevek toplista: Ezek voltak 2021-ben a legnépszerűbb fiúnevek és lánynevek - 100-as lista! »


Fotó: Unsplash/Daniel Thomas

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2023.01.19