Hallásproblémák, köhögés, gyulladások, fejfájás? - A megnagyobbodott orrmandula is okozhatja

Fodor Tímea

Gyerekbetegségek

Fodor Tímea


Hallásproblémák, köhögés, gyulladások, fejfájás? - A megnagyobbodott orrmandula is okozhatja „Anya, te mit mondtál?” – hangzik a kérdés a gyerek szájából, ami nem biztos, hogy figyelmetlenségre, sokkal inkább a megnagyobbodott orrmandulára utalhat. Melyek a megnagyobbodott orrmandula tipikus tünetei, és milyen további betegségeket okozhat, ha nem lépünk időben? A mandulák (garat és orrmandula) a fertőzések elleni védekezés fontos szűrői.  Ha a szervezetet fertőzés éri, fontos védekező feladatokat ellátó sejtjei ellenanyagokat termelnek.  Ez a működés az életkor előrehaladásával csökken és bizonyos életkor felett már nem nélkülözhetetlen.

Mit okozhat a kórosan megnagyobbodott orrgaratmandula?
Az orrgaratmandula az orrüreg hátsó részében, a garat tetején helyezkedik el, közvetlenül a fülkürt nyílásai mellett.

A kórosan megnagyobbodott orrgaratmandula:
- elzárhatja a fülkürt nyílásait, amely akut és/vagy krónikus középfülgyulladáshoz,
- átmeneti vagy tartós halláscsökkenéshez vezethet,
- az orrgaratot lezárva orrlégzési nehezítettséget,
- zárt orrhangzós beszédet,
- horkolást,
- az orrváladék pangását és
- akut/krónikus orrmelléküreg-gyulladást okozhat, és tarthat fent.

A krónikusan fertőzött orrgaratmandulából lecsorgó váladék:
- köhögéshez,
- gége- és hörgőgyulladáshoz vezethet,
- az esetleg meglévő asztmás tüneteket ronthatja, vagy azok kiújulását válthatja ki,
- fejfájást is okozhat.

Az orrgaratmandula-túltengéses gyermek sokszor figyelmetlen és kialvatlan, arckifejezése jellegzetesen bamba lehet.



Az orrmandulát 6 hónapos kor alatt csak ritkán vesznek ki
A gócos, krónikusan gyulladt mandula a szervezet számára már inkább haszontalan és a fertőzések elleni védekezésben sokszor már nem is vesz részt. Az allergiás beteg szervezetében a nyirokszerveknek még nagyobb a szerepe, de ez nem jelent ellenjavallatot az indokolt mandulaműtéttel szemben. Ha indokolt. az orrgaratmandula már csecsemőkorban eltávolítható, de hat hónapos kor alatt csak kivételesen.

Ha mérete eléri azt a nagyságot, amely tüneteket (ld. fent) okoz vagy krónikus gyulladás alakul ki, akkor az eltávolítás az egyetlen lehetőség, amelytől tartós eredmény, gyógyulás várható. Visszatérő és/vagy krónikus középfülgyulladás, tartós halláscsökkenés, nehézlégzés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás és hörghurut esetén pedig feltétlenül indokolt.

A megnagyobbodott orrmandula okozhat vezetéses halláscsökkenést
Ilyenkor a dobhártya és a hallócsontocskák nem továbbítják megfelelően a rezgéseket a belső fül mögé - a gyermek nem jól hall. A szülő akkor gyanakodhat erre, ha a gyermek sokszor visszakérdez "Anya, mit mondtál?" - úgy tűnik, nem figyel a halkabb felszólításokra.

Hallásvizsgálat kis- és nagygyerekek számára
Ilyenkor érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt, hogy kisebb gyermekeknél objektív hallásvizsgálattal (tymanometria) vagy 5-6 éves gyermekeknél szubjektív hallásvizsgálattal (audiometriaí) felmérjék a hallás mértékét. A fülkürt működési zavarát okozhatja krónikus savós középfülgyulladás is, ami nem jár lázzal, így nem könnyű felismerni.

A rossz hallás beszédhibákhoz vezet
Ha a szervezet spontán gyógyulás, gyakori antibiotikumos kezelés hatására sem képes javítani a fenti állapoton a gyermek akár éveken keresztül a rosszul hallás időnkénti vagy tartós állapotában fejlődhet. Ez a normálistól eltérő fejlődés kihat a beszédfejlődésére is. A gyermek rosszul hall, nem jól érti a kommunikációt. A hangok pontos ejtésének kialakulását akadályozza a rossz hallás. Hiába jár logopédiai kezelésre a gyermek, hiába gyakorolnak otthon, a hangot nem tudja produkálni még nem hallja pontosan.

Minél később ismerik fel a rossz hallást, annál több kárt okoz
Veszélyforrás is lehet a halkabb hangok, zörejek nem hallása. Egy anyuka mesélte, hogy vásárlás közben óvodás kisfia lemaradt, elkeveredtek egymástól és keresés közben hiába szólongatta nem hallotta meg, mire rátalált az áruk között keservesen sírt a kisfiú. Minél később ismerik fel a rossz hallást, annál több kárt okozhat a beszédben. Iskolás korban az írás, olvasás tanulását is akadályozhatja. Ha rosszul hall, a beszédészlelés, beszédértés is sérül, nehezen hallja, hogy a diktált hang zöngés vagy zöngétlen, hosszú vagy rövid, stb.

Nyitott száj, bamba gyerek – a megnagyobbodott orrmandula miatt?
A gátolt orrlégzés, a nyitott száj is jelzi a megnagyobbodott orrmandulát. A szájlégzés káros. Vizsgálatok bizonyították a szájlégzés és allergia, asztma kapcsolatát, a fizikai terhelhetőség csökkenését, az immunrendszer és általában a stressztűrő-képesség csökkenését. A szájlégzés szinte mindig együtt jár a nyelési folyamat, pontosabban a nyelésben részt vevő izmok (főként a nyelv) rendellenes működésével, továbbá a nyelv nyugalmi pozíciójának megváltozásával.

A vizsgálatok rámutatnak, hogy a szájlégzés során a nyelv igyekszik minél nagyobb utat engedni a levegőnek a szájtérben és így lesüllyed a szájfenékre, teljesen kibillentve az alsó állcsont és így az arc növekedés irányát (így lesz az le és hátra irányú), valamint miután nem a fogsorok szintjében működik azok fejlődése is kibillen, a fogívek összeesnek, beszűkülnek. Amennyiben gyermeke a száján át lélegzik, az az arcuk rendellenes fejlődéséhez vezethet. (Értelmes, okos gyerek bamba kinézetűvé válik miatta).

Elkerülhető-e a mandulaműtét?
Az orrmandula nagysága elhelyezkedéséből adódóan nem látszik vizsgálatok során. A szakorvos abból tud kiindulni, amit tünetként a szülő elmond (horkolás, szájlégzés, gyakori középfülgyulladás, stb). Bizonyos esetekben javítható a hallás gyógysapka, infralámpa alkalmazásával, de néha csak az orrmandula eltávolítása hozza meg a kívánt eredményt.

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: Freepik/gpointstudio

Források:
http://www.hermannortho.hu/blog/milyen-kapcsolatban-van-a-legzes-a-fogszabalyozassal
http://www.orl.hu/cikkek/orrgaratmandula-mutet-adenotomia

Fodor Tímea

Gyerekbetegségek

Fodor Tímea


2014.06.18