Főoldal > Cikkek > Betegségek > Így készítsd fel az immunrendszert az őszi-téli megbetegedésekre - Gyermekorvos tanácsai - Szülők Lapja

Így készítsd fel az immunrendszert az őszi-téli megbetegedésekre - Gyermekorvos tanácsai


Az őszi „szezonális betegségek” a természet ritmusával összhangban jelentkeznek: a nyár melegét és kiáradó bőségét, az állandó napfényt követően a természetben megkezdődik a befelé fordulás: a napos órák száma csökken és megkezdődik a felkészülés a télre.

Szerző: Dr. Somló Pál
2008-11-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Somló Pál
Gyermekorvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Az őszi „szezonális betegségek” a természet ritmusával összhangban jelentkeznek: a nyár melegét és kiáradó bőségét, az állandó napfényt követően a természetben megkezdődik a befelé fordulás: a napos órák száma csökken és megkezdődik a felkészülés a télre.

Ez a jelenség az ember energetikai működésében is tetten érhető és a nyár típusú energiák őszi jellegű energiákba fordulása meghatározza a kialakuló betegségek természetét is.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a fertőző betegségek megelőzésében sok esetben elsődleges szerepe a védőoltásoknak van. Azonban a megelőzés fontos, elengedhetetlen - de bizonyos esetekben nem egyedül álló - részét képezi a megfelelő táplálkozás, tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag-, valamint nyomelem-ellátottság.

A már kialakult fertőzések leküzdésében nagy segítséget jelent többek között a C-vitamin, az echinácea és a propolisz, ill. a jó minőségű méz.

Immunerősítő szerek
Igen jól ismert egy kezdetben Bécsből hozott „immunerősítő”, amelynek az adása sok felső légúti hurut kivédésében jelenthet segítséget. Ennek a szedése megváltozott, erről a kollégák sokat tudnak. Azóta megjelent egy olyan immunerősítő is, amelyről a gyártó és a vizsgálatok azt mutatják, hogy az immunerősítő funkcióját a sejtek egy fontos szintjén, az úgynevezett riboszómákban valósítják meg. Ezzel még nem elég kiterjedtek tapasztalataink, most gyűjtjük.

A táplálkozásunk is téli üzemmódra vált
Amivel azonban már több évszázados tapasztalataink vannak, azok a megfelelő tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok. Azt a szervezetet, amely megfelelően táplált, kevésbé tudják a fertőzések legyűrni. Én úgy gondolom, a megfelelő tápláltsághoz szükséges a megfelelő táplálék, a kiegyensúlyozott, minden fontos összetevőt tartalmazó étel.

Mindenképpen szükségünk van fehérjére, szénhidrátra, de még zsírra is, és nagyon fontos ezek aránya. Tudjuk, hogy a mi éghajlatunk alatt évszakonként változó, hogy milyen legyen a táplálék összetétele. Nálunk tavasszal, nyáron, ősszel több zöldséget, gyümölcsöt kell és lehet fogyasztani, míg télen inkább a hús kerül előtérbe és a zöldséget elsősorban a burgonya képviseli, ill. a savanyúság.

Bár mostanság már sok zöldséget, gyümölcsöt lehet télen is kapni, amely importból származik, ám sajnos ezek többségükben csak pótszerek, mert ezeket még teljes érés előtt szüretelik le, és kényszerérlelik. Azt ma már tudjuk, hogy a gyümölcsben az érés utolsó szakaszában alakul ki az úgynevezett fitonutriens, amely a legnemesebb vitamin az emberi szervezet számára. Így a kényszerérlelt zöldség, gyümölcs nem tartalmazza ezeket.

Sajnos már nem elég a megfelelő táplálkozás
Még egy probléma fölmerül az ételeinkkel kapcsolatban. Az igen erőteljesen fokozott mezőgazdasági termelés nagyban lecsökkentette a föld tápértékét a növények számára. Az alacsonyabb tápértékű földből alacsonyabb tápértékű zöldség, gyümölcs termelődik. Az állatok, ill. az emberek az alacsonyabb tápértékű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak és az emberek a kevésbé jól táplált, ill. mesterséges tápanyagokkal táplált állatok húsát fogyasztják.

Összességében azt mondhatjuk, hogy sem a mindenevő, sem az állítólag egészséges életmódot folytató vegetáriánusok sem járnak jól és nem jutnak hozzá a megfelelő tápanyagokhoz. A tápanyagaink ásványi anyag és vitamin tartalomvesztését a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett folyamatos vizsgálatok bizonyítják.

Táplálékkiegészítők, vitaminok
A végkövetkeztetésünknek annak kell lennie, hogy mindenkinek szüksége van segítségre, azaz táplálékkiegészítőkre. Ezekből igen széleskörű kínálat áll rendelkezésünkre. Ezek jó része vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, míg másik részük további kiegészítéseket a megfelelő tápláltsághoz.

A vitaminok közül elsődleges fontosságú a C-vitamin. Ennek folyamatos fogyasztása, betegség esetén nagyobb mennyisége javasolható. Tisztában kell lenni azzal, hogy a kristályos állapotban fogyasztott C-vitaminból 60 mg, amely fölszívódik és hatékony. A többi gyorsan távozik a vizelettel. A vizeletben nagy mennyiségben megjelenő aszkorbinsav megváltoztatja a vizelet vegyhatását, így a vesekő kialakulásának veszélyét hordozza magában. Javasolható az elhúzódó felszívódású és lassan kiürülő C-vitaminok fogyasztása.

Ha már megbetegedtünk, ne szedjük a multivitamint!
A multivitaminoknak és az ásványi anyagoknak a fogyasztása is nagyon fontos a megelőzésben. Azonban csak akkor szabad alkalmazni, ha betegség nem áll fenn, mert fertőzés esetén ezek vastartalma elsődlegesen a kórokozókat táplálja. Ebből következik az is, hogy a betegségek megelőzésének fontos eszköze a vasraktárak megfelelő feltöltése, mert a kialakuló fertőzés során a kórokozók elfogyasztják a vasat.

Gyógynövények gyógyító hatása
A fertőző betegségek, elsősorban a vírusos betegségek megelőzésében, valamint a gyógyításában is fontos szerepet játszhatnak bizonyos gyógynövények, ill. természetes anyagok. Elsősorban a bíbor kasvirág, latin nevén Echinaceára gondolok. Ez leginkább táplálékkiegészítők és cseppek formájában áll rendelkezésünkre.

A másik ilyen nagyon hatásos gyógyhatású készítmény a méhek által készített propolisz. Ez is különböző formában áll rendelkezésünkre. A leghatékonyabban jó minőségű mézzel együtt fogyasztva ajánlott. Magyarországon igen kiváló minőségű méz kapható, amelyek itt készültek. Sajnos megjelentek kevert, bizonytalan eredetű és összetételű mézek is, amelyek nagyon olcsóak. Ezekkel óvatosság ajánlott, főleg kis csecsemők, gyermekek esetében. Amennyiben kis gyermekünk van, óvatosan kell kiválasztani a megfelelő mézet és propoliszt.

Egy dolgot soha ne tévesszünk szem elől: "Ez állítólag szakmai titok, én mégis elmondom Önöknek. Mi orvosok semmit sem tehetünk, csupán segítjük és bátorítjuk azt az orvost, aki Önökben lakik." Albert Schweitzer

Fotók:

Címkék: immunrendszer, megbetegedések, szezonális, immunerősítő, táplálkozás, vitamin

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Járvány előtt oltásokról

Alig ért véget a nyár, a rendelőben sorra megjelennek a náthás, lázas, néha hányós, hasmenéses betegek. A tömegkommunikációban folyamatos híradást kapunk arról, hogy már megint súlyos influenzajárvány várható, amely megelőzésére újfajta összetételű oltóanyag került előállításra. Tavaly is a fejünk fölött lógott „Damoklész kardja”, de szerencsére megúsztuk súlyosabb járvány nélkül.

tovább a cikkre
Szükséges-e a mandulaműtét?

A gyakori felső légúti gyulladás, tüszős mandulák, a folyton kiújuló középfülgyulladás krónikussá válása esetén a gyermekorvos gyakran a műtétben látja az egyetlen megoldást. Dr. Somló Pál gyermekorvos cikkéből kiderül, hogy megelőzhető lenne a probléma, mit lehetne tenni, hogy elkerüljük a műtétet és hogy melyek azok az esetek, amikor valóban muszáj eltávolítani a mandulákat?!

tovább a cikkre
Csak egy kis nátha?!

Gyakran csak legyintünk, hiszen ez csak nátha. Holott ez az ártalmatlannak hitt betegség számtalan komolyabb probléma alapja és kiinduló pontja. Egy kis odafigyeléssel sok szövődményt megelőzhetünk, ne hanyagoljuk hát el!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Somló Pál - Gyermekorvos

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya főzőlé

Recept:

10 dkg krumplit apró kockára vágunk, fedő alatt puhára főzünk annyi vízben, hogy épp ellepje a burgonyát.
Főzés után szitán áttörjük és a főzőlével habosra keverjük. A csecsemőnek kiskanállal adjuk.

Az alaposan megmosott burgonyát h&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza