Cumizás, ujjszopás: valóban előreálló fogsora lesz ezektől a gyereknek? A szakorvos válaszol

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Cumizás, ujjszopás: valóban előreálló fogsora lesz ezektől a gyereknek? A szakorvos válaszol Elcsúfíthatja-e a fogacskákat a rendszeres cumihasználat vagy az ujjszopás? Valóban előreálló foga lesz a gyereknek, ha sokat cumizik? Hogyan kerülhető el a cumi, ujjszopás okozta fogdeformitás gyerekeknél, és mit lehet tenni később? Amikor a gyermek az ujját szopja vagy cumizik, nyomást gyakorol a szájpadlásra és az első fogakra, ami sajnos valóban deformitást okozhat - hívja fel a figyelmet dr. Makausz Gyula fogszakorvos.

Cumizás, ujjszopás


Cumitól, ujjszopástól könnyen kialakulhat a nyitott harapás
A leggyakoribb elváltozás, amit a cumizás, ujjszopizás okoz, az az úgynevezett „nyitott harapás”, amikor az alsó és felső metszőfogak összeharapáskor nem érnek össze, és egy kis kör alakú rés alakul ki a frontfogak között.  Ez főleg étkezésnél okoz nehézséget, a gyermek nem tudja rendesen leharapni az ételt, például szendvicset, kiflit. Ezentúl a beszédnél, hangképzésnél szintén problémát okozhat a nyitott harapás.



Fogorvosként általánosságban a cumizást, ujjszopást nem ajánlom. Gyakorló édesapaként azonban tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű.  A cuminak, ujjszopizásnak sok funkciója van, kiváló segítség lehet a gyermek megnyugtatásához, az elalváshoz, vagy akár fájdalomcsillapító a fogzáskor.  A szülőnek, pont emiatt, nem egyszerű leszoktatnia róla a gyermekét.

Speciális cumi, amivel elkerülhető a fogdeformitás?
A témában érdekes kutatást végzett prof. dr. Stefan Zimmer a witteni egyetemen. Azt vizsgálta, hogy a cumizás következtében milyen arányban fordul elő a nyitott harapás, illetve megnézte azt is, hogy az új kutatások során kifejlesztett úgynevezett ergonomikus, speciális z-formájú cumi is olyan eredményt mutat-e, mint a hagyományos cumik.

A 129 újszülött részvételével végzett kutatás eredménye az lett, hogy 16 hónapos korban a hagyományos cumit használó gyermekek 38%-ánál alakult ki nyitott harapás, míg a speciális cumival mindössze 5%-ot érintett a probléma. Majd tovább folytatva a vizsgálatot, 3 éves korban ez az arány 50% volt a hagyományos, és 6,7% a speciális cumi esetén. A kontrollcsoportnál, tehát akik nem cumiztak, mindkét életkorban 0%-ban állapítottak meg nyitott harapást.*

Tehát ahol nem akarnak lemondani a cumiról, esetleg érdemes megfontolni ezeknek a speciális cumiknak a használatát.

Cumizás, ujjszopás: valóban előreálló fogsora lesz ezektől a gyereknek? A szakorvos válaszol
Speciális, Z-formájú cumi, amivel biztosabban elkerülhető a nyitott harapás (Fotó: Internet)

Megmarad-e felnőtt korra a cumi okozta elváltozás?
A tapasztalatom az, hogy nem feltétlenül marad meg a szájpadlás és a fogak deformitása. Az esetek nagy százalékában, ha a gyermek idejében lemond a cumizásról, ujjszopásról, akkor magától rendeződhet a helyzet. Ha ez nem látszik rendeződni, akkor segíteni kell a fogak és a csont visszamozgatását. Láttam már olyan esetet, amikor a hiú kis pácienst rábeszélték, hogy cumizás helyett az előremozdult „kapa fogait” inkább tolja vissza az ujjával. Legnagyobb meglepetésemre sikerült is.
A legtöbb esetben inkább a fogszabályozás a valós megoldás. Ezzel nem érdemes sokáig várni, fogváltáskor érdemes gyermek fogorvos, fogszabályozó fogorvos szakember segítségét kérni.  

Legkézenfekvőbb, hogy a gyermek másfél, de legkésőbb 3 éves korára elhagyja a cumit, illetve az ujjszopizást.

*A hivatkozott tanulmány a Pediatric Dentistry, 2011 Jan/Febr, (32) 52-55. oldalán jelent meg.

Szerző: dr. Makausz Gyula
Kezdőfotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2015.09.30