Sebek ellátása babánál, kisgyereknél: Vágott és szúrt sebek, szájüregen belüli sérülések, állatharapás, égési sérülések

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Sebek ellátása babánál, kisgyereknél: Vágott és szúrt sebek, szájüregen belüli sérülések, állatharapás, égési sérülések Szakszerű sebtisztítás, fertőtlenítés és sebkötözés; ha a járni tanuló baba szája felreped; mélyen szúrt sebek; sebek kutyaharapás után; ha a baba, kisgyerek megvágja a kezét; égési sérülések… - megannyi baleset előfordulhat a gyerekekkel. Te tudod, mikor mi a teendő? A jó idő beköszöntével a gyerekek többet tartózkodnak a szabadban, nagyokat mozognak, futkároznak, szaladgálnak a játszótéren, a játék hevében esnek-kelnek a kertben vagy a hétvégi kirándulás alkalmával - így a sebek, horzsolások is nagyobb eséllyel kerülnek rá az örökmozgó gyerekekre, mint az otthoni, gondosan kialakított környezetben.

Mikor és hogyan lehet ezeket otthon szakszerűen ellátni, és mikor kell orvoshoz fordulni velük? A témában dr. Szebeni Zita, a Bethesda Gyermekkórház szakorvos jelöltje lesz segítségünkre.


Seb bekötése - hogyan lássuk el a friss sebet otthon?


Ha egy sebet - mérettől, fajtától függetlenül - folyó vízzel kimosunk, fertőtlenítünk, majd steril kötszerrel bekötünk, akkor már rosszat nem csináltunk. Fertőtlenítésre leggyakrabban a Betadine oldatot szoktuk ajánlani, ami könnyen beszerezhető, és a legtöbb típusú seb elsődleges ellátására alkalmas. Amíg a sebet nem fedi pörk, naponta javasolt a kötést cserélni, és addig víz se érje a sebet! Ha a pörk megjelent, kötés már nem szükséges.



1. Vérzéscsillapításra ne használjunk olyan anyagot - vattát, papír zsebkendőt -, ami beleragadhat a sebbe!
2. A különböző sebhintőporokat érdemes elkerülni, ezek ugyanis olyan réteget, lepedéket képezhetnek a seben, amelytől a seb nem tud tisztulni, így hamarosan gyulladás fog kialakulni.
3. Hasonló okok miatt a különböző kenőcsök sem alkalmasak a nyitott sebek kezelésére.
4. Ha a seb körül pír, duzzanat, fokozódó fájdalom alakul ki, az a fertőzés jele, ebben az esetben az addig otthon kezelt sebeket is meg kell mutatni orvosnak!

A felületes horzsolásokat, hámhiányokat is el lehet látni otthon, de minden esetben a sebet jól meg kell tisztítani folyóvíz alatt, hiszen ezek a sérülések gyakran esés következtében alakulnak ki, lehet bennük kavics, homok, föld, vagy egyéb szennyeződés.

VÉSZHELYZET KISOKOS: AGYRÁZKÓDÁS, MAGAS LÁZ, ÚJRAÉLESZTÉS »


Sérülések babáknál, kisgyermekeknél - Mi a teendő?


Szájüregen belüli sérülés - járni tanuló kisgyermeknél gyakori
A kisgyermekkor egyik sajátos sebfajtája, amikor a járni tanuló gyermek előre esik és általában az álla felreped vagy nyelvét harapja el. Ezek a sebek bár általában nem nagyok, mégis szakellátást igényelnek. A szájüregen belüli sebek gyógyulását elősegíthetjük, ha pár napig pépes étrendet biztosítunk a gyermeknek, illetve naponta 2-3 alkalommal kamillás ecsetelést végzünk, vagy kamillateát itatunk vele.   

Metszett, vágott, szúrt sebek - orvosi ellátást igényelnek
A metszett, vágott, szúrt sebek a seb megtisztításán, fertőtlenítésén és fedőkötéssel való ellátásán túl orvosi ellátást igényelnek, nem otthon kezelendőek. Elsődleges sebellátásra a sérülést követő 6 órán belül van lehetőségünk, ezt túllépve számolni kell a fokozott fertőzésveszéllyel, illetve a gyógyulás időtartamának elhúzódásával. Nem utolsósorban pedig esztétikailag is sokkal szebben gyógyuló sebet kapunk, ha az ellátás időben megtörténik.

Ha baba, kisgyerek megvágja a kezét: mutassuk meg szakorvosnak
A kéz metszett és vágott sebeinek otthoni ellátására szinte alig van lehetőség, a sebek mélysége, esetleges ér-ideg képlet sérülése laikusok számára nem megítélhető. Ezen testtájék sérülésénél ne késlekedjünk szakorvosra bízni a kezelést!


VÉSZHELYZET KISOKOS: AGYRÁZKÓDÁS, MAGAS LÁZ, ÚJRAÉLESZTÉS »
 

Kutyaharapás, rágcsáló harapás okozta sérülés

Sajnos nem ritka sérülési forma a harapott seb, főként az egyre inkább közkedvelt rágcsálók háziállatként való tartása miatt. A harapott sebekre minden esetben igaz – állat fajtától függetlenül -, hogy mindig fertőzöttnek kell tekinteni, hiszen a szájüregben nagyon sok kórokozó található, így ennél a sérülésnél nem elegendő az otthoni ellátás! Az orvosnak kell eldönteni, hogy szükség van-e tetanuszfertőzés elleni oltásra, illetve fel kell mérni, hogy veszettség fertőzésének ki van-e téve a beteg. Előnyt jelent, ha az állat oltási könyvét már az első ellátásnál be tudjuk mutatni.


Égési sérülés

Speciális ellátási terület, de sajnos nagyon gyakran találkozunk - általában figyelmetlenségből adódó - égési sérülésekkel. Általános és legfontosabb szabály: "Hűtés, hűtés, hűtés."
1. Minden égési sérülést, teljesen mindegy, hogy enyhe vagy súlyos, felületes vagy mély, amilyen gyorsan csak lehet, hűteni kell. A hideg folyóvízzel történő hűtés mérsékli az égés kiterjedését, mélyülését.
2. Égési sérülésnél nagyon fontos a fájdalomcsillapítás, tekintettel arra, hogy ez a sérülési forma nagyon nagy fájdalommal jár. Az otthon használt általános fájdalomcsillapítók (Nurofen, Panadol, Algopyrin, stb), első lépésben erre teljesen alkalmasak.  
3. Az égési sebeket - akármilyen banálisnak is tűnik - célszerű minden esetben orvosnak megmutatni!
4. Ha bármilyen sebgyógyulási zavart: gyulladást, váladékozást, fokozódó fájdalmat, lázat észlelünk, akkor még egy banálisnak tűnő sebbel is jelentkezzünk szakorvosnál!
5. Ha bizonytalanok vagyunk a seb megítélésében, inkább az enyhének tűnő esetekben is jelentkezzünk a megfelelő ellátóhelyen!
6. Ha a sérülést súlyosnak ítéljük meg, a végleges ellátásig ne itassuk, ne etessük a gyermeket, mert lehet, hogy az ellátásához el kell altatni, és így értékes órákat spórolhatunk meg!

Írta: dr. Szebeni Zita - A cikk a Bethesda Gyermekkórház engedélyével jelent meg.
Eredeti cikk: bethesda.hu
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.03.11