Középfülgyulladás okai, tünetei, kezelése, szövődményei - Vigyázz, halláskárosodást is okozhat!

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Középfülgyulladás okai, tünetei, kezelése, szövődményei - Vigyázz, halláskárosodást is okozhat! Ha van gyermekünk, jó eséllyel volt már fülgyulladással dolgunk. Szakemberek becslései szerint négyből három gyermeknél legalább egyszer kialakul fülgyulladás három éves kor alatt. A fülgyulladástól a gyermek nyűgössé válik és nehezére eshet az éjszakai alvás. Ha van gyermekünk, jó eséllyel volt már fülgyulladással dolgunk. Egészségügyi szakemberek becslései szerint négyből három gyermeknél legalább egyszer kialakul fülgyulladás három éves kor alatt. A fülfertőzés az első számú oka annak, hogy a szülők orvoshoz viszik gyermekeiket. A gyulladástól a gyermek nyűgössé válik és nehezére eshet az éjszakai alvás.
 

Középfülgyulladás okai, tünetei, kezelése, lehetséges szövődményei


Mi a középfülgyulladás?
Egy gyulladás a középfülben (dobhártya mögötti terület), melyhez általában folyadék is társul. Ez a folyadék nem feltétlenül fertőzött. A fülgyulladás során a fülkürtben lévő kis átjáró, mely összeköti a középfület és a torok hátsó részét, megduzzad, így a folyadék és egyéb anyagok nem tudnak kijutni a megszokott módon. A folyadék csapdába esik a középfül mögött, ezzel tökéletes táptalajt képezve a baktériumoknak és növekedésüknek.

A betegség tünetei, súlyossága, gyakorisága és hossza változó lehet
Az egyik véglet, amikor rövid ideig átlátszó, nem fertőzött folyadék van a fülben fájdalom és láz nélkül, mely azonban enyhe halláscsökkenést eredményez. A másik véglet, amikor ismétlődő rohamokban jelentkezik a fertőzés, sűrű, ragasztószerű folyadék jelenik meg. Az ilyen gyulladás maradandó halláskárosodással járhat. Hullámzó vezetéses halláscsökkenés szinte mindig előfordul középfülgyulladásnál. Valójában ez a leggyakoribb oka a gyermekek halláskárosodásának.

Milyen gyakori a középfülgyulladás?
Ez az egyik leggyakrabban diagnosztizált betegség csecsemők és kisgyermekek körében. 70%-uk legalább egyszer megtapasztalja élete első három évében. Ez idő alatt a gyermekek 50%-a három vagy annál több alkalommal is szenved fülgyulladástól.

Akár egy egyszerű megfázás is kiválthat a gyerekeknél fülgyulladást, mely náluk az átmeneti halláskárosodás leggyakoribb oka. A fülfertőzés pedig az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a szülők orvoshoz viszik gyermeküket. Szakemberek becslései szerint négyből három gyereknek lesz legalább egyszer fülgyulladása három éves koráig.

Miért olyan gyakori a középfülgyulladás gyermekeknél?
A fülkürt egy átjárót képez a középfül és a torok hátsó része között, mely kisebb, mint a felnőtteknél és közel vízszintes. Így könnyebben alakulhat ki orrpolip és fertőzés. Amíg a fülkürt szöge és mérete nem változik a gyermek növekedése által, addig fogékonyabbak a középfülgyulladás kialakulására. A fülgyulladásra hajlamos gyerekek idővel kinövik ezt az állapotot. Ahogy felnőnek, a fülkürt meghosszabbodik, függőleges irányúvá válik, a folyadék könnyebben tud távozni.

Hogyan okoz a középfülgyulladás halláscsökkenést?
Három apró csont közvetíti a rezgéseket a dobhártyának, a belső fülbe. Ha folyadék is jelen van, a rezgések kisebb hatékonysággal kerülnek továbbításra, így a hang energiája elvész. Az eredmény lehet enyhe vagy közepes fokú halláscsökkenés. Ezért a beszédhang tompa vagy nem hallható. Az ilyen típusú halláskárosodás csupán ideiglenes. Azonban, ha a középfülgyulladás újra és újra előfordul, roncsolhatja a dobhártyát, a fülben lévő csontocskákat, vagy akár a hallóideget, amitől a károsodás állandó, idegi hallásvesztés lehet.

Okozhat a fülgyulladás általi hallásvesztés beszéd- és nyelvbeli problémákat?
A gyermekek mások beszéde alapján tanulják meg a nyelvi elemeket. Az első néhány év különösen fontos a beszéd fejlődésének szempontjából. A hallásvesztés akadályozza a nyelvtanuláshoz szükséges tapasztalatok megszerzését.



A középfülgyulladás fertőzés nélkül egy speciális probléma, mivel a láz és a fájdalom nincs jelen. Hetek, hónapok is eltelhetnek, mire a szülők érzékelik a problémát. Ez idő alatt a gyermek lemaradhat olyan információkról, melyek hatással lehetnek a beszéd és a nyelvi készségek fejlődésére.

Mit tegyünk, ha a középfülgyulladás beszédbeli vagy nyelvi problémát okoz?
Azonnali orvosi kezelés javasolt. A fülfertőzés azonnali kezelést igényel, ezért keressük fel gyermekorvosunkat vagy egy fülorvost! Ha a gyermeknek visszatérő fertőzése és/vagy krónikus folyadékfelgyülemlése lenne, további két szakembert is érdemes felkeresni: egy audiológust, és beszéddel, nyelvvel foglalkozó szakembert. Előbbi értékeli a halláskárosodás súlyosságát, még egy nagyon fiatal, nyugtalan gyermeknél is megállapíthatja a betegség jeleit. Utóbbi felmérheti a beszédbeli és nyelvi készségeket, szükség esetén ajánlhat felzárkóztató programot.

A középfülgyulladás jelei
Bizonyos jelekből fájdalom és láz nélkül is kikövetkeztethető, hogy krónikus vagy visszatérő folyadék van a fülben. A duzzadt, folyadékkal teli fül pedig akár fájdalmas is lehet, különösen ha nyomja a dobhártyát. Nem minden megfázás eredményez fülfertőzést, de a következő tünetek jelei lehetnek, hogy ideje orvoshoz fordulni:
  • Figyelmetlenség, félreértés, kedvetlenség
  • Hangosabb a televízió vagy a rádió, mint máskor: Fülfájásra, halláscsökkenésre panaszkodik. A beszédhez elég idős gyerekek el tudják mondani, ha fáj a fülük vagy nem hallanak elég jól. A jó hír, hogy a hallás visszatér, amint elmúlik a fülgyulladás.
  • Nyűgösség. A babák több okból lehetnek nyűgösek, szóval érdemes háziorvoshoz fordulni ilyenkor, főleg ha további tünetek jelentkeznek.
  • Nehezen alszik el, gyakran felébred éjszaka. A fertőzött folyadék nagy fájdalmakat okoz a gyermeknek lefekvéskor. Lehet, hogy sokkal jobban érzi magát a betegség alatt, ha nem fekszik teljesen vízszintesen, hanem magát feltámasztva.
  • Megmagyarázhatatlan ingerlékenység
  • Csökkent étvágy, hányás, hasmenés. A fülfertőzéseknél fájdalmas rágni és nyelni, könnyen felfordul a gyermek gyomra.
  • Fülvakarás, -piszkálás: Ez is egy tünete lehet a fülfertőzésnek, de egymagában nem egyértelmű jel. A nyűgös, fülét piszkáló babának lehet, hogy csak a foga nő. Ha fülfertőzésről van szó, ez is egy tünet.
  • Fül-vízelvezetés. A bent rekedt folyadék áttörheti a dobhártyát, mely sárgás vagy akár véres váladékot eredményezhet. A dobhártya felszakadásakor a fertőzött folyadék távozik, enyhül a nyomás. Bár ez elég súlyosnak hangzik, de a dobhártya ezután meggyógyul.
  • Láz. Az alacsonyabb láz, hőemelkedés is egy jele a kialakult fülgyulladásnak. Különösen akkor, ha már megfázott a gyermek vagy valamilyen légúti betegsége van.

Lehetséges szövődmények
Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünknek fülgyulladása van, vizsgáltassuk meg minél előbb! A kezeletlen fülgyulladás súlyos szövődményeket okozhat, beleértve az maradandó hallásvesztést. A gyermek korától és a fertőzés súlyosságától függően a gyermekorvos dönthet úgy, hogy felír antibiotikumot.

Fülfertőzés kezelése gyerekeknél
A fülgyulladás komolyabb gyógyítható gyógyszeres kezelés nélkül, a gyermekorvos előírhat antibiotikumot, de dönthetünk úgy, hogy hagyjuk lefutni a folyamatot. Ha a gyermek még nem érte el a kétéves kort vagy cochleáris implantátuma van, valószínűleg fel fog írni az orvos antibiotikumot. Függetlenül attól, hogy a fülgyulladás fájdalmas-e, vezethet alvási nehézségekhez, átmeneti hallásvesztéshez és gyomorrontáshoz is. Íme néhány dolog, mely segíthet, hogy a gyermek jobban érezze magát, amíg antibiotikumot szed vagy vissza nem nyeri hallását:
  • Használjunk meleg borogatást! Nedvesítsünk meg egy rongyot nagyon meleg vízzel, csavarjuk ki, és nyomjuk finoman a gyermek érintett füléhez. Győződjünk meg róla előtte, hogy egyenes ül és nem tud a víz a fülébe folyni. Használjunk fűthető párnát, ha a gyermek nem érzi azt annyira melegnek, hogy nem tud tőle elaludni.
  • Fájdalomcsillapító adagolása. Érdeklődjünk a gyermekorvosnál, hogy milyen típusú fájdalomcsillapítót javasol a gyermek kora és súlya alapján. A kezelőorvos előír valamilyen gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapító fülcseppet.
  • Ne küldjük iskolába a gyereket! Több mint valószínű, hogy a fülfertőzés megfázás vagy felső légúti probléma eredményeként jelentkezik. Tartsuk otthon, így megakadályozzuk, hogy más gyerekek is elkapják a vírust.
  • Ösztönözzük pihenésre, csendes tevékenységekre! A gyermek kellemetlen érzést tapasztalhat amiatt, hogy a középfülben rekedt folyadék nyomást gyakorol a dobhártyára. Több mint valószínű, hogy ez fájdalommal jár, ezért nem tud ugyanúgy játszani, mint máskor. Részesítsük előnyben a csendes tevékenységeket, mint pl. olvasás, építőkockázás, esetleg TV nézés.

Mikor szükséges komolyabb orvosi beavatkozás?
A fülfertőzés normális és nagyon gyakori gyermekkorban, a felesleges folyadék könnyen felgyülemlik, ettől a középfül megduzzad. Ha a gyermeknek magas láza van, és két nap kezelés után előfordul hányás, keressük fel az orvost. Visszatérő fülgyulladás esetén szintén látogassunk el a gyermekorvoshoz! Az orvos beutalja a gyermeket egy fül orr gégészhez, aki komolyabb esetben sebészeti beavatkozást ajánlhat, mely során kis csövet ültetnek a fülbe, hogy az megfelelően működhessen. Ez az eljárás segíthet enyhíteni a tüneteket, míg a gyermek fülében ki nem fejlődik a szükséges vízelvezetési mechanizmus.

Forrás: mindenamihallas.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2018.02.05