Láz gyerekkorban: Mikor kell lázat csillapítani? Hogyan alkalmazd a hűtőfürdőt? Mi a teendő lázgörcs esetén?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Láz gyerekkorban: Mikor kell lázat csillapítani? Hogyan alkalmazd a hűtőfürdőt? Mi a teendő lázgörcs esetén? Mikor kell lázat csillapítani? Miért leszünk libabőrösek? Hány fokos legyen a hűtőfürdő? Mi a teendő lázgörcs esetén? Mikor kell lázat csillapítani? Miért leszünk "libabőrösek"? Hány fokos legyen a hűtőfürdő? Mi a teendő lázgörcs esetén? – ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem KliniKaland című ismeretterjesztő sorozatának legújabb, a lázról szóló epizódja.

A szervezet hőszabályozó központja az agyban található hipotalamusz. A test belső hőmérséklete nagyjából állandó, átlagosan 37,5°C, függetlenül attól, hogy kánikulában vagy sarkvidéki hidegben tartózkodunk. Ugyanakkor a bőrünk ennél hűvösebb: a hónaljban általában 36-36,5°C mérhető, és egy napon belül is tapasztalható benne kisebb ingadozás.

Láz gyerekkorban: Mikor kell lázat csillapítani? Hogyan alkalmazd a hűtőfürdőt? Mi a teendő lázgörcs esetén?

Mikor kell csillapítani a lázat?
A láz része az immunrendszer összehangolt működésének, testünk természetes védekező reakciója a különböző betegségek, többnyire gyulladások, fertőzések ellen.

A magas testhőmérséklet a kórokozók egy része számára elviselhetetlen, így bizonyos fertőzések esetén elősegítheti a gyógyulást. A láz legtöbbször rövid időn belül magától is elmúlik - ilyenkor fontos a folyadékpótlás -, ugyanakkor ha napokig, hetekig fennáll, az megterheli a szervezetet, így elsősorban az idős, illetve a krónikus betegek esetén indokolt lehet a csillapítása.



Lázgörcs - Mikor kell mentő?
A fertőzések kapcsán jelentkező láz előidézhet lázgörcsöt, ami többnyire 6 éves kor alatt fordul elő, és az esetek harmadában van családi előzménye is. A végtagok rángásával és eszméletvesztéssel járó állapot bár rémisztő lehet, de legtöbbször veszélytelen, mivel néhány perc alatt magától megszűnik.

Ha azonban 5 percnél hosszabb ideig tart a görcsroham, akkor mentőt kell hívni, mert az súlyosabb betegségek bevezető tünete is lehet.

Az animációs kisfilmből egyebek közt az is kiderül, hogyan és mikor kell hűtőfürdőt alkalmazni, vagy miként lehet pótolni a folyadékszükségletet.

Forrás, képernyőfotó: Semmelweis Médiasarok

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.04.27