Főoldal > Cikkek > Családtervezés > Családtervezés felkészülten - Szülők Lapja

Családtervezés felkészülten


„ - …és fiút, vagy lányt szeretnétek? - Mindegy, csak egészséges legyen.” A válasz ugyan minden leendő szülő számára egyértelmű, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a fogamzást megelőző időszakban is számos dolgot tehetnek a baba egészséges fejlődésének érdekében. A megtermékenyülés pillanatában nemcsak a magzat neme dől el, de az is, hogy egészséges lesz-e, illetve milyen adottságokkal jön majd a világra.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A várandósság átlagosan 40 hétig tart, de a fentiek tükrében a felelősségteljes babavárás ennél jóval hosszabb időszakot jelent. Nem elég az elhatározás, a kisbaba utáni vágy, tudatos felkészülésre és néhány lemondásra is szükség van a szülők részéről.

A gyermekvállalás előtt a párok először általában az egzisztenciális háttérről gondoskodnak, hogy leendő babájuknak a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg. Külön lakásba, házba költöznek, hogy nyugodt körülményeket, biztonságos bázist biztosítsanak a babának. Gyűjtögetnek a babaszobára, annak berendezésére, a gyermekük kényelmét, biztonságát szolgáló tárgyakra. Mindent elkövetnek, hogy megfelelő fizikai és érzelmi háttérrel várják babájuk születését.
Ugyanilyen körültekintően kell eljárniuk az egészségügyi feltételek megteremtésekor is.
A születendő baba egészsége a legfontosabb szempont, melyért a szülők már a tervezés, felkészülés időszakában is rengeteget tehetnek. Bár ezek a teendők néha lemondásokkal járnak, egy ilyen cél érdekében nem is tűnnek áldozatnak.

Veszélyeztető tényezők kizárása
Az első és remélhetőleg legevidensebb, hogy a veszélyeztető tényezőket ki kell zárni a gyermek érdekében. Minimum 3 hónappal a tervezett teherbe esés előtt a szülőknek le kell mondaniuk az esetleges káros szenvedélyeikről. A dohányzás, az italozás és sajnos ma már a drogozás is egyre elterjedtebb a fiatalok körében. A gyermek vállalása felelősségvállalást is jelent. Felelősséget, egy önmagát ellátni képtelen kis kiszolgáltatott emberkéért. Ezért fontos, hogy a fogantatás előtt minimum 3 hónapot szánjanak a szülők a mérgező anyagok kiürítésére. Szintén negyedévet ajánlanak a szakemberek a fogamzásgátló tabletták szedésének felfüggesztésére, hiszen a női szervezetnek időre van szüksége a belső hormonszabályozás helyreállításához. Ez idő alatt egyéb, nem hormonális fogamzásgátló módszereket alkalmazhatnak (pl: óvszer, spirál, helyi fogamzásgátlók).

Családfa elemzés
A fogamzásra történő felkészüléskor a babat tervezők családfájának elemzésével dönthető el, hogy szükség van-e genetikai tanácsadásra. A leendő anyuka és apuka családjában előforduló betegségek alapján ugyanis következtetni lehet a gyermekek betegséghajlamára is. A genetikai tanácsadóban a szakember a babát tervező pároktól összegyűjti azokat az információkat, leleteket melyből a rizikófaktorokat vizsgálják. A felmenők betegségein túl a munkahelyi, környezeti ártalmak, valamint a 35 év feletti gyermekvállalás kockázatait is figyelembe veszik.

Egészségi állapot
A kismama egészségi állapota elsődleges szempont a felkészülésnél. Vannak olyan betegségben szenvedők, akik folyamatos orvosi vizsgálatra szorulnak. A cukorbetegek, magas vérnyomással élők, epilepsziások, súlyos szembetegségben szenvedők számára az orvosukkal történő konzultáció segít tisztázni, hogy milyen különleges ellátásra számíthatnak áldott állapotban. Speciális étrend, folyamatos kontroll, esetleg kórházi tartózkodás lehet szükséges számukra a baba biztonságos kihordásához.

Tisztasági szűrések
A tervezett fogantatás előtt fontos, hogy a páros mindkét tagja felkeresse a megfelelő szakembereket az esetleges nemi fertőzések tisztázása és kezelése céljából. A leendő kismamák a nőgyógyászati szakrendeléseken ún. hüvelytisztasági vizsgálaton esnek át, azaz a hüvelyből vett váladékmintából megállapítják, hogy nincs-e gombás, vagy egyéb fertőzése, melyek veszélyesek lehetnének a magzatra. Pozitív eredmény esetén a megfelelő gyógyszeres kezelés azonnali megkezdése szükséges, hogy a fogamzás időpontjára teljesen megszabaduljon kórokozóktól.
A férfiaknak – bár gyakran ódzkodnak tőle - az urológiai rendeléseken végzik az ondóvizsgálatot. Ez nem jelent mást, mint hogy a leadott mintából megállapítják, hogy spermáik alkalmasak-e a megtermékenyítésre, ill. hogy nincs-e valamilyen kezelendő fertőzésük. A környezetszennyezés, a civilizációs ártalmak sajnos egyre többször okoznak problémákat, egyre kevesebb életképes spermium termelődik, így ennek a vizsgálatnak a jelentőssége valóban nem elhanyagolható. A leggyakoribb ok - ami a férfiak nemzőképességét gátolja-, az általuk elfogyasztott vízben található női nemi hormonoknak tudható be. A fogamzásgátlók szedésével, s ennek vizelet útján történő ürítésével temérdek női hormon kerül vizeinkbe. A tisztító berendezések ezeket nem szűrik ki, így a férfiak szervezetébe való bejutásuk gyakori oka a hiábavaló próbálkozásoknak.

Vírusos fertőzések kizárása
Fontos annak tisztázása, hogy a leendő kismama korábban átesett-e rubeolán, vagy bárányhimlőn, hiszen ezek a vírusos megbetegedések a várandósság alatt komoly veszélyt jelenthetnek a magzatra. Amennyiben még nem kapta el a fenti fertőzéseket, úgy a körzeti orvosától kérhet védőoltást ellenük.

Egészséges életmód, vitaminok szerepe
A káros szenvedélyektől való megszabadulással már sokat tettek a saját és gyermekük egészsége érdekében. A megfelelő táplálkozásról sem szabad megfeledkezni. A rendszeresség és a vitaminokban, rostokban gazdag élelmiszerek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez, valamint az emésztés karbantartásához.
Kulcsfontosságú, hogy a magzatvédő vitamin szedését a tervezett fogantatás előtt minimum egy, de inkább három hónappal megkezdje a kismama, hiszen ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az anyai vérben megfelelő vitaminkoncentráció kialakuljon. A magzatvédő vitaminok legfontosabb hatóanyaga a folsav és a B12 vitamin, melyek nagyban befolyásolják a magzat egészséges fejlődését.

A test fizikai felkészítése
A 9 hónap során a csontrendszert, a dinamikus izomrendszert, valamint az ezeket összekapcsoló izületi- és szalagrendszert hatalmas terhelés éri. A várandósság során a gerinc görbülete megváltozik, a test súlypontja áthelyeződik. Ezekre a változásokra megfelelő tornával lehet felkészíteni a leendő kismama testét, hogy a várandósság alatt jelentkező panaszokat - mint derék- és hátfájás, visszeresség kialakulása -, megelőzze, vagy legalábbis mérsékelje. A babavárás korai szakaszában bizonyos izomcsoportokat, pl. a hasizmokat már nem szabad edzeni, ezeket is a felkészülés ideje alatt célszerű megerősíteni.

S ha már testüket így megedzették, a szükséges vizsgálatokon átestek, kicsattannak az egészségtől, akkor nem marad más hátra, mint összeolvadni egy ölelésben és bízni benne, hogy meghozza a várva várt kis gyümölcsét.

Forrás: Baba Magazin
Szerző: Simó Tímea

Címkék: családtervezés, megtermékenyülés, baba, szűrés, családfa

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények
Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények

Egyes szülők azonnal tudják, hogy hány gyermeket szeretnének vállalni, míg másoknak nehéz eldönteni a testvérkérdést, aminek a hátterében erkölcsi, lelki, anyagi, egészségügyi és egyéb megfontolások állnak. Olvasóink is megfogalmazták erről a véleményüket, amely talán segít azoknak, akik még e döntés előtt állnak.

tovább a cikkre
Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény
Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény

Ha a gyermek fogantatása előtt apja dohányzott, több mint háromszorosára növeli az asztma korai kialakulásának kockázatát az utódnál azokhoz képest, akiknek apja sosem cigarettázott - derült ki egy norvég kutatásból.

tovább a cikkre
Babát tervezel? Késik a baba? Ez a gyakori ok is állhat a háttérben
Babát tervezel? Késik a baba? Ez a gyakori ok is állhat a háttérben

Sokan nem tudják, hogy a hüvely állapota is rendkívül fontos ahhoz, hogy megfoganjon a baba. Bár a hüvely egészségét akkor is őriznünk kell, ha nem tervezünk gyermeket, egy szinte panaszokat sem okozó hüvelyi fertőzés - ami a normál flóra egyensúlyának felborulásával is jár - a teherbeesés útjába is állhat. Ráadásul nem csak neked kell odafigyelni, hanem a párodnak is!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya főzőlé

Recept:

10 dkg krumplit apró kockára vágunk, fedő alatt puhára főzünk annyi vízben, hogy épp ellepje a burgonyát.
Főzés után szitán áttörjük és a főzőlével habosra keverjük. A csecsemőnek kiskanállal adjuk.

Az alaposan megmosott burgonyát h&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza