Mezítláb vagy kiscipőben járjon otthon a baba?

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


Mezítláb vagy kiscipőben járjon otthon a baba? Sok helyen olvashatjuk, hogy milyen egészséges a mezítláb járás, de sokszor nem világos az, hogy a természetben vagy a lakásban. A rövid válasz: a természetben és a természetes körülményekkel kialakított lakásban.

Sok helyen olvashatjuk, hogy milyen egészséges a mezítláb járás, de sokszor nem világos az, hogy a természetben vagy a lakásban. A rövid válasz: a természetben és a természetes körülményekkel kialakított lakásban.

Ma már nem használjuk a lábizmainkat…
Régen kavicsos, göröngyös úton, dombra föl és le, mezítláb vagy vékony, papucsszerű lábbelikben az emberek sokat jártak gyalog, használták a lábizmaikat. Nem is volt annyi betegségük, mint ma, amikor aszfaltos utakon járművekben, buszon, autóban ülve utazunk, tükörsima plázákban és irodákban sétálunk stb.



Miért fontos a babának a mezítlábas járás?
Fontos hogy a babákat szoktassuk hozzá a mezítláb járáshoz. A babák lapos, apró zsírpárnácskákkal borított talppal születnek, a végleges boltozatok csak óvodáskor körül alakulnak ki. A boltozatok közül két fajtát különböztetünk meg: minden ujjnak megfelelően van egy-egy hosszboltozatunk, melyek a sarok- és lábközépcsont végéig érnek, míg a harántboltív az ékcsontok és a lábközépcsontok területére esik. A boltozatok kialakulása rendkívül fontos a láb vérkeringése, mozgékonysága és az izomegyensúly szempontjából. Másfelől a boltozatok  "rugóként" funkcionálnak, mely a rugalmas szalagok és ízületek segítségével kiválóan alkalmas a test súlyának viselésére.

Miben segít a mezítlábas masszázs?
Hegyen, völgyben, patakokban természetesen egészséges sétálni, mert rengeteg ingerrel találkozik a talpunk. Ezekre az ingerekre reagálunk és így erősödik a lábizomzat - nagyszerű immunerősítő, stressz-csökkentő is.
Aki mezítláb jár, ingyen talpmasszázsban részesül, de csak akkor, ha a talaj kellően „változatos”.
A keleti gyógyítók szerint talpmasszírozás segít tisztítani az energia csatornáit a reflextív zónákon keresztül oly módon, hogy felerősíti a vérkeringést, eltávolítja a salakanyagokat, mely segít ellazulni, feltöltődni.

Miért jó, ha mezítláb jár otthon a baba, kisgyermek?
Azt szokták tanácsolni, hogy a szabadban mezítláb és a házon belül cipőben járjon a gyerek, mert ott nagyon sima a terep. A gond az, hogy ha kiszámítjuk, hogy mennyi órát jár évente a gyerek a szabadban és a házon belül, eléggé házon belül felé fog mutatni a mérleg nyelve. Ez különböző okok miatt lehet: nincs udvar, nem tiszta a játszótér, hideg van, nem szokta meg a gyerek, stb.
A megoldás abban van, hogy a lakásban alakítsunk ki „természetes talajokat”, ahol a gyermek és akár mi magunk is sokat járunk.

A babaláb számára egészséges otthon
Szeretnék egy pár ötletet adni a lakásban való természetes környezet megteremtéséért:
- szőnyegnek válasszunk kókuszszőnyegeket, amelyek kicsit erősebb szövésűek és teljesen természetes anyagból készültek
- helyezzenek a kézmosó elé egy „műfű kockát”, ami sok kis tüskével ingerli a talpakat, amíg kezet mosunk, fogat mosunk..
- tegyünk egy erős párnahuzatba gesztenyét/ nagy szemű babot és léptessük rá a gyereket naponta többször
- kereskedelemben már kapható a - egy ortopédorvos által feltalált - tüskés szőnyeg, melyet a folyosóra vagy olyan helyre kell helyezni, ahol sokszor járunk, és így észrevétlen ingereljük a talpunkat

Rossz időben ezek az említett megoldások is megfelelnek a célnak, ám ha van lehetőség és idő, akkor minél többet sétáljanak a szabadban mezítláb kicsik és nagyok egyaránt.

Kapcsolódó cikkünk: 6 ingyenes mezítlábas park az országban, amit próbáljatok ki! »

Szerző: Kovács Andrea gyógytornász
Fotó: Pixabay


Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


2012.02.22