Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Pöszeség - Beszéljünk a leggyakoribb beszédhibáról! - Szülők Lapja

Pöszeség - Beszéljünk a leggyakoribb beszédhibáról!


A kisgyermek beszéde csak akkor fejlődik megfelelő ütemben, csak akkor lesz tiszta a kiejtése, ha ép a hallása és a látása, hiszen enélkül nem volna képes a beszédhangok utánzására, hallás útján való elkülönítésükre.

Szerző: Fodor Tímea
2012-05-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>

A beszéd fejlődésének feltételei
A beszéd fejlődésének fontos feltétele, hogy a központi idegrendszernek, az idegpályáknak a működése zavartalan legyen. A beszédszervek épsége is feltétele a tiszta beszédnek. De nagy szerepe van a beszéd kialakulásában a környezetnek is. A kisgyermek a beszéd tanulásakor elsősorban az utánzásra hagyatkozik. Ha nem megfelelő a beszédpélda, a gyermek nem tanulja meg helyesen a kiejtést.

Mi a pöszeség? 
A pöszeség a kiejtés tisztaságának olyan zavara, amelyre  az anyanyelv kiejtési szabályaitól való eltérés jellemző. (Pl. a francia nyelvben elfogadott a hátul pergő nyelv r hang képzésénél, az angolban a két fogsor közé csúszó nyelv sz hang ejtésénél, a magyar nyelvben viszont ezek pöszeségnek számítanak, mivel a mi nyelvrendszerünk más képzésformát igényel ezen hangoknál.)

Beszédhiba a pöszeség?
Az élettani pöszeség nem tekinthető beszédhibának. Kb. 4, 5 éves korig természetes, ha közben gazdag a szókincs, a nyelvtani helyesség és a folyamatos beszéd állandóan fejlődik. Nem szükséges a beszédjavítás. Óvodásoknál általában elégnek bizonyul az anyanyelvi nevelés programjában előírt beszédfejlesztés és az otthoni foglalkozás. Ha a gyermek nem jár óvodába a szülő sok mesével, versek ritmizálásával, énekesjátékkal gyakoroltathatja a beszédet.
   
Organikus pöszeség
A beszédszervek fejlődési rendellenességeinek következtében kialakult artikulációs hibát organikus pöszeségnek nevezzük. Leggyakoribb a lenőtt nyelvfék, fogsorzáródási, fognövési rendellenesség. A beszédjavítást megelőzően vagy azzal párhuzamosan szükséges a helyes beszéd anatómiai feltételeinek a megteremtése. Az organikus pöszeség azonban az orvosi beavatkozás ellenére sem szűnik meg logopédiai kezelés nélkül.

Funkcionális pöszeség
Világszerte ez a leggyakrabban előforduló beszédhiba. Kialakulásának oka az artikulációs mozgásügyetlenség és a fejletlen finommozgás, valamint a pontatlan hallásfigyelem és a beszédészlelés fejlődésének elmaradása.
Az öt és hat év közötti gyermekek majdnem fele beszédhibás. A szülők sokszor nyugtatják magukat azzal: „Majd kinövi”! Csakhogy így a hibás beszéd rögzülhet. A kellő időben megkezdett logopédiai foglalkozások azonban e nehézségeket megelőzhetik, vagy nagymértékben enyhíthetik. A javulás mértéke és üteme mindig egyéni.

A beszédhiba és a diszlexia összefüggése
A hibásan ejtett hangok miatt a hang-betű kapcsolat megértése, megjegyzése nehezített, pl. ha a gyermek r hang helyett l hangot ejt elofordulhat, hogy nem tudja megtanulni a betűk biztos megkülönböztetését. Ennek az oka az, hogy az r és az l hangot is ugyanúgy képzi (pöszeségéből adódóan), esetleg úgy is hallja (nehezen hallja ki egy szóból, hogy l vagy r hang van benne), s a betű optikai alakja túl kevés ahhoz, hogy a betűk rögzüljenek. Nem csak az olvasásban, hanem az írásban is súlyos hibákat véthetnek a gyermekek. Ezért a pöszeség korrekciója mellett játékos formában finommozgást, sorrendiséget, ritmust, hallási és vizuális észlelést is fejlesztünk.

Mit tehet a szülő?
 A magzat már az anya hasában is hallja a hangokat, ám megszületése után még inkább igényli azt, hogy beszéljenek hozzá. A mindennapi tevékenységeket, tisztába tevés, fürdetés, stb. mindig kísérjék a szülők beszéddel, a csecsemők nagyon  fogékonyak a beszéd dallamára. Mindig tiszta hangon beszéljen gyermekéhez, ha rossz beszédpéldát kap a gyermek azt utánozza. Minden kommunikációs tevékenységet mentesítsenek, amennyire lehet, a felesleges háttérzajoktól (ne szóljon állandóan otthon a tv, a rádió). Legyen türelmes, érdeklődő hallgatóság, ösztönözze a gyermek beszédkedvét. Gyakran megesik, hogy gyermekük sorsáért aggódó szülők megpróbálják „házilag” javítani a pöszeséget. A répa, retek, mogyoró-féle mondókák csak akkor hasznosak, ha a logopédus előzőleg már kialakította a gyermeknél a helyes r hangot. Különben a hibás hang ismételgetése esetleg épp a hibát rögzíti.

Szűrések
Szakszolgálatunk logopédusai minden év szeptemberében szűrést tartanak a nagycsoportos óvodások, az első osztályos gyermekek körében, azoknál a 2., 3. osztályosoknál, akik terápiában részesültek, valamint az újonnan érkező, eddig más intézménybe járt tanulóknál.
A terápia hatékonysága az egyéni fejlődés ütemétől függő érési folyamat, ezért egyénenként változó. Nem lehet siettetni. Az eredmény a mindennapos gyakorlás és a szülő aktív magatartásának függvénye.

Célunk a szülők közreműködésével, hogy iskolakezdéskor már tisztán, jól érthetően, nyelvtanilag helyesen, jó ritmusban beszéljen a gyermek.

 

Címkék: pöszeség, pösze, kisgyermek, beszéd, beszédfejlődés, beszédhiba

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

7 egyszerű játék, amivel segítheted gyermeked beszédfejlődését - Mire figyelj oda szülőként? Logopédus tanácsai

A beszédkészség és az önbizalom szorosan összefügg. A környezet ösztönzése, aktív közreműködése nélkül a gyermek sohasem tanulná meg az anyanyelvét.

tovább a cikkre
Hogyan tanul meg a baba beszélni? Hogyan segítheted a fejlődésben? - Logopédus válaszol

Mennyivel könnyebb lenne a dolgunk, ha pár hónapos csecsemőnk elmondaná, miért zokog keservesen. Persze józan paraszti ésszel belegondolva ez lehetetlen, hiszen minden dolognak, ami körül vesz bennünket, neve van. Neve van a tárgyaknak: tej, ágy; neve van az érzéseknek: éhes, fáj.

tovább a cikkre
Mit olvassunk a 2-3 éves gyerekeknek?

Az a gyermek, aki beleszületik a könyvkultúrába, maga is szívesen forgat könyveket már 2 éves kora körül. Erre a legalkalmasabb ebben az életkorban a tárgyképeskönyv (keménylapos, egy-egy oldalán egy-egy ismert tárgy látható, határozott körvonalakkal).

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Kapros túrókrém

Kapros túrókrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 40 g túró 20 ml tejföl kapor

Recept: A túrót összekeverjük a tejföllel és a kaporral, alaposan összedolgozzuk.


DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
A túró kitűnő fehérje és kalciumforrás, ezekre a fejlődő szervezetnek nagy szüksége van. A kapor ízletes kiegészítője az enyhén savanyk&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Otthon, barkács

Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz

vissza vissza