Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Minden 100. kisbabát érint az autizmus - Hitek és tévhitek az autizmusról - Szülők Lapja

Minden 100. kisbabát érint az autizmus - Hitek és tévhitek az autizmusról


Betegség-e az autizmus? Boldog-e az autisták? Lehet-e barátkozni az autista gyerekekkel? Április 2-án, az Autizmus Világnapján mi is csatlakozunk a kezdeményezéshez, és az egyre több családot érintő autizmusra, illetve azok tévhiteire hívjuk fel a figyelmet.

Szerző: Szülők Lapja
2014-04-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Április 2-án szerte a világban kék fényben ragyognak a nagyvárosok szimbolikus épületei: a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Parlament öltözik néhány órára kék színekbe. Az Autizmus Világnap célja>>, hogy minél többen ismerjék meg az autista családok mindennapjait. 
 
Az autizmus leggyakoribb tévhitei
Az Autisták Országos Szövetsége ez alkalomból összegyűjtötte a közvélekedésben előforduló leggyakoribb tévhiteket.
 
1. Az autizmus betegség. Nem! 
Az autizmus egy fejlődési zavar, amely megmarad az egész életút során, azonban sokféle, tudományosan megalapozott fejlesztési mód létezik, amelyek segítik képességeik kibontakoztatását.

2. Az autisták olyanok, mint Dustin Hoffman az Esőember c. filmben. Nem!
Az autizmus megjelenési formái széles spektrumban jelentkezhetnek, a sérülés lehet egészen enyhe, de szélsőségesen súlyos is.

3. Az autisták nem boldogok. Nem igaz!
Nem igaz, keressen fel egy érintett családot és megbizonyosodhat az ellenkezőjéről.

4. Az autisták nem tudnak dolgozni. Nem igaz!
Az autisták számos munkakört be tudnak tölteni, a szoftvertesztelőtől a mezőgazdasági munkán át a képzőművészetig - számukra megfelelő támogató környezetben. Magyarországon is vannak autizmussal élő munkavállalók.

5. Az autizmus kevés embert érint. Nem igaz!
Mert minden 100 megszületett gyermek közül 1 életét befolyásolja az autizmus. Ez Magyarországon is így van.

6. Az autisták egyikével sem lehet barátkozni. Nem igaz!
Csak ne akard megváltoztatni, és ne magadból indulj ki.
 
Megrendítő videó autista gyerekek anyukáival (magyarul)

 
Az autizmussal élők mindennapjait megérteni és elfogadni
2014. április 2-án tartják az Autizmus Világnapját, amelyet 2007-ban az ENSZ hivatalosan is világnappá nyilvánított. A világnap célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést és elfogadást. 
Az autizmussal élő személyek magyarországi érdekvédelmi szervezete, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei országszerte rendezvényeket tartanak ezen a napon.

Az egyes tagszervezeteinek eseményeiről itt találsz bővebb információt>>
 
Fotó: Internet
 
 
 
 
 

Címkék: gyermekfejlődés, autizmus, autista, Autizmus Világnap 2014, Autisták Országos Szövetsége, autista gyerek, auti, baba

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A késői apaság előnyei és hátrányai

A késői apaságnak sok előnye lehet - ezt már eddig is tudtuk, azonban sok hátránya is, melyre egy nemrég megjelent kutatás mutat rá. A nagy léptékű nemzetközi vizsgálat a késői apaságot ugyanis összefüggésbe hozza az autizmussal, hiperaktivitással, bipoláris zavarral és más gyermekbetegségekkel. A kutatás eredményei még a szakembereket is meglepték.

tovább a cikkre
Ezért tilos a gyerek mellett dohányozni!

Ha a szülők a gyerek mellett rágyújtanak, az maradandó károkat okoz a gyerek artériáiban, és komoly veszélyt jelent a gyermek későbbi egészségére – derül ki egy friss ausztrál kutatásból. Milyen visszafordíthatatlan következményei lehetnek a passzív dohányzásnak? Mik az esélyei egy húsz évesnek, aki mellett gyermekkorában dohányoztak?

tovább a cikkre
Viselkedészavaros gyermekek - az ADHD tünetei és kezelése

Az ADHD, vagyis a hiperkinetikus figyelemzavar kialakulására számos teória létezik, de a kutatások alapján megjelenésében az öröklődés közel 70%-ban figyelhető meg. Környezeti ártalmakként az anya dohányzása, alkohol fogyasztása szintén hat a zavar létrejöttében.

tovább a cikkre
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Kétszer jön a családi pótlék augusztusban! - Mutatjuk, mikor utalja az Államkincstár az összeget

vissza vissza