Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Minden 100. kisbabát érint az autizmus - Hitek és tévhitek az autizmusról - Szülők Lapja

Minden 100. kisbabát érint az autizmus - Hitek és tévhitek az autizmusról


Betegség-e az autizmus? Boldog-e az autisták? Lehet-e barátkozni az autista gyerekekkel? Április 2-án, az Autizmus Világnapján mi is csatlakozunk a kezdeményezéshez, és az egyre több családot érintő autizmusra, illetve azok tévhiteire hívjuk fel a figyelmet.

Szerző: Szülők Lapja
2014-04-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Április 2-án szerte a világban kék fényben ragyognak a nagyvárosok szimbolikus épületei: a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Parlament öltözik néhány órára kék színekbe. Az Autizmus Világnap célja>>, hogy minél többen ismerjék meg az autista családok mindennapjait. 
 
Az autizmus leggyakoribb tévhitei
Az Autisták Országos Szövetsége ez alkalomból összegyűjtötte a közvélekedésben előforduló leggyakoribb tévhiteket.
 
1. Az autizmus betegség. Nem! 
Az autizmus egy fejlődési zavar, amely megmarad az egész életút során, azonban sokféle, tudományosan megalapozott fejlesztési mód létezik, amelyek segítik képességeik kibontakoztatását.

2. Az autisták olyanok, mint Dustin Hoffman az Esőember c. filmben. Nem!
Az autizmus megjelenési formái széles spektrumban jelentkezhetnek, a sérülés lehet egészen enyhe, de szélsőségesen súlyos is.

3. Az autisták nem boldogok. Nem igaz!
Nem igaz, keressen fel egy érintett családot és megbizonyosodhat az ellenkezőjéről.

4. Az autisták nem tudnak dolgozni. Nem igaz!
Az autisták számos munkakört be tudnak tölteni, a szoftvertesztelőtől a mezőgazdasági munkán át a képzőművészetig - számukra megfelelő támogató környezetben. Magyarországon is vannak autizmussal élő munkavállalók.

5. Az autizmus kevés embert érint. Nem igaz!
Mert minden 100 megszületett gyermek közül 1 életét befolyásolja az autizmus. Ez Magyarországon is így van.

6. Az autisták egyikével sem lehet barátkozni. Nem igaz!
Csak ne akard megváltoztatni, és ne magadból indulj ki.
 
Megrendítő videó autista gyerekek anyukáival (magyarul)

 
Az autizmussal élők mindennapjait megérteni és elfogadni
2014. április 2-án tartják az Autizmus Világnapját, amelyet 2007-ban az ENSZ hivatalosan is világnappá nyilvánított. A világnap célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést és elfogadást. 
Az autizmussal élő személyek magyarországi érdekvédelmi szervezete, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei országszerte rendezvényeket tartanak ezen a napon.

Az egyes tagszervezeteinek eseményeiről itt találsz bővebb információt>>
 
Fotó: Internet
 
 
 
 
 

Címkék: gyermekfejlődés, autizmus, autista, Autizmus Világnap 2014, Autisták Országos Szövetsége, autista gyerek, auti, baba

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A késői apaság előnyei és hátrányai

A késői apaságnak sok előnye lehet - ezt már eddig is tudtuk, azonban sok hátránya is, melyre egy nemrég megjelent kutatás mutat rá. A nagy léptékű nemzetközi vizsgálat a késői apaságot ugyanis összefüggésbe hozza az autizmussal, hiperaktivitással, bipoláris zavarral és más gyermekbetegségekkel. A kutatás eredményei még a szakembereket is meglepték.

tovább a cikkre
Ezért tilos a gyerek mellett dohányozni!

Ha a szülők a gyerek mellett rágyújtanak, az maradandó károkat okoz a gyerek artériáiban, és komoly veszélyt jelent a gyermek későbbi egészségére – derül ki egy friss ausztrál kutatásból. Milyen visszafordíthatatlan következményei lehetnek a passzív dohányzásnak? Mik az esélyei egy húsz évesnek, aki mellett gyermekkorában dohányoztak?

tovább a cikkre
Viselkedészavaros gyermekek - az ADHD tünetei és kezelése

Az ADHD, vagyis a hiperkinetikus figyelemzavar kialakulására számos teória létezik, de a kutatások alapján megjelenésében az öröklődés közel 70%-ban figyelhető meg. Környezeti ártalmakként az anya dohányzása, alkohol fogyasztása szintén hat a zavar létrejöttében.

tovább a cikkre
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Ezért veszélyes túl sok fotót megosztanod gyermekedről a közösségi oldalakon! - Miért árt a gyereknek a sharenting?

vissza vissza