Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Mennyi a normális hőmérséklet és pulzusszám a babáknál, gyermekeknél? - Szülők Lapja

Mennyi a normális hőmérséklet és pulzusszám a babáknál, gyermekeknél?


Mennyi lehet az újszülött/csecsemő/kisded és kisgyermek légzésszáma, pulzusa, vérnyomása és testhőmérséklete? Normális-e a babáknál a 37,5 °C –os hőmérséklet? Szakértőnk egy táblázatba foglalja össze, hogy a baba fejlődése során ezek az értékek miként alakulnak, és elmagyarázza, hogy a kisbaba életfunkciói milyen változáson mennek keresztül.

Szerző: Hekkel Zoltán
2014-06-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

"A gyermek az nem kicsinyített felnőtt!"

Ez az idézet igaz valamennyi különbözőségre, amely egy „kisembert” és egy felnőttet érint! Ide tartozik az életfunkciók fenntartása, a keringési és légzési rendszer által, illetve az emésztés, immunitás, hőháztartás, anyagcsere működése – kezdi ismertetőjét dr. Hekkel Zoltán mentőtiszt.

A csecsemő szervezete a felnőttéhez képest még fejletlen
Valamennyi szervrendszer működése nagyban eltér csecsemő- és gyermekkorban a felnőttekétől. Ebből adódik, hogy ha valamely működése zavart szenved, és a normálistól eltér, akkor annak kezelése is merőben más lesz, mint a felnőtt korú emberé.
Ezt a szakirodalom azzal magyarázza, hogy csecsemő- és gyermekkorban a szervezet a felnőttkoréhoz képest még fejletlen.

A kisbaba egyedfejlődése az élővilágon belül páratlan
Egy emberöltő első két évtizedében valamennyi szervünk még fejlődő stádiumba sorolható. Ez hatványozottan jellemző az életünk hajnalára. Újszülött,- csecsemő,- és gyermekkorban az emberi szervezet olyan fejlődésen megy keresztül, amely az élővilágban egyedülálló. Egyedisége abban rejlik, hogy rövid időn belül, olyan képességű élőlényt hoz létre a természet, mely intelligenciával, nagy tudással, önálló gondolkodással és beszédkészséggel rendelkezik.
Ahhoz, hogy ez teljesüljön, milliárdnyi sejt és annak elemei játszanak szerepet, illetve milliónyi biológiai-, kémiai-, biokémiai-, élettani- stb. folyamatnak kell lezajlania sikeresen. A biológiai fejlődésünk ebben a korban a legérzékenyebb a külvilág számos ingereire, ekkor a legtörékenyebb a szervezetünk.

A baba egészséges fejlődéséhez a gyors anyagcserére van szükség
Hogy csecsemő, - és gyermekkorban a fejlődés zökkenőmentesen menjen, ahhoz egy viszonylag gyors anyagcsere szükséges. Hisz, csak a gyors anyagcsere tudja biztosítani a gyors egyedfejlődést. Ehhez a szervezetnek meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Keringési rendszer
A keringési rendszer működése szaporábban zajlik, mint felnőttkorban, ami így a gyors anyagcseréhez és normális fejlődéshez hozzájárul.

Légzés
A légvételek száma is fokozódik ebben a korban, azért hogy az oxigén és szén-dioxid a szükséges mértékben tudjon cserélődni.

Emésztés
Emésztésük is - bár fejletlen- a perisztaltika révén fokozottabb, ezzel magyarázható a viszonylag hígabb székletük. A sok hasfájás is azt mutatja, hogy nehezebben emésztenek meg különböző ételeket, akár anyatejet vagy tápszert, hisz még az emésztőtraktusuk is fejlődő stádiumban van.

Vizeletkiválasztás
A gyors anyagcserével magyarázható, hogy a vizeletkiválasztó rendszerük napi szinten sokkal többször választ ki vizeletet, mint felnőtteknél. Emiatt több lesz a használt pelenka is. Megfigyelhető az idő előre haladtával, hogy minél inkább cseperedik a gyermek, a pelenkázást is kevesebbszer kell elvégezni. El kezd lassulni az anyagcseréjük. Kevesebb, dúsabb székletük lesz, napi 4-5-ről, 2-3-ra lecsökken.

Vérkeringés
A vérkeringés is lelassul a szükséges mértékben a fejlődés során, légvételek száma is csökkenő tendenciát mutat. Ahogy lassul az anyagcsere, úgy csökkennek azok az értékek, melyek csecsemő- és gyermekkorban meghatározzák az alapvető életfunkciókat. Ez azt mutatja, hogy közelít a felnőttkori normális értékekhez minden szervi paraméter, azaz a felnőtté válás útjára lép a szervezet.

Az oxyológia /sürgősségi orvostan/ életkor szerinti csoportosítása

újszülöttkor születéstől számított kb. 1. hét
csecsemőkor 1. hét- 1. életév
kisdedkor 1-3 évig
kisgyermekkor 3-6 évig
gyermekkor 6-14 évig
serdülőkor 14-18 évig


Élettani értékek az oxyológia szerint

  légzésszám pulzus  vérnyomás  testhőmérséklet
újszülött 45-60/perc 140-150/perc  60-70/40-50 Hgmm 35,5-37 °C
csecsemő 40-50/perc 140-145/perc 80/60 Hgmm 36,8-37,5°C
kisded 24-40/perc 130-140/perc 90-96/70-76 Hgmm 36,5-37,2°C
kisgyermek 22-34/perc 110-125/perc 96-102/76-82 Hgmm 35,8-36,9°C
gyermek 18-30/perc 100-110/perc 102-118/82-98 Hgmm 35,8-36,8°C
serdülő 12-16/perc   60-100/perc 120-128/80-92 Hgmm 35,5-36,8°C

    
A fenti táblázatból is látható, hogy a fejlődés során valamennyi életfunkció kezd „normalizálódni”, ahogy telik az idő beállnak ezek az értékek a végleges felnőttkori tendenciába.

Hogyan változnak a baba életfunkciói a hónapok során?
A „kisember”, ahogy növekszik, anyagcseréje hétről-hétre, hónapról-hónapra úgy lassul. Légzési munkája és szívverése is csökken, ahogy gyarapodik a súlya. Minden szívdobbanása erőteljesebb, amit a vérnyomás növekedése magyaráz és inkább már ez fog dominálni, hogy eljuttassa az oxigénnel telített vért valamennyi sejthez. Eddig ezt csecsemő-és gyermekkorban a szapora szívveréssel biztosította.

Miért normális a babáknál a 37,5 °C-os hőmérséklet?
A gyors anyagcsere a biofizika törvény szerint is hőtermeléssel jár. Emiatt újszülött-csecsemőkorban a testhőmérséklet normális felső határa akár elérheti a 37,5°C-ot is. Ez ugyebár felnőtteknél vagy gyermekkorban is már a hőemelkedés fogalmát kimeríti, de ebben a korban teljesen fiziológiás lehet. Természetesen, ha észlelünk például 37,3°C-ot a gyermekünknél, és társulnak hozzá panaszok és tünetek, akkor gondolhatunk valamilyen fertőzési folyamatra, de önmagában nem rejt veszélyt. Fontos megjegyezni, hogy valamennyi élettani érték egyéntől függő /kor, nem, testsúly, testalkat, adottságok, öröklődés stb./.

Ahogy felnőttek, úgy gyermekek között is vannak eltérő adottságúak, akik ellátás szempontjából több figyelmet igényelnek. Ide tartoznak a például krónikus asztmás betegek, akiről egy következő cikkemben lesz szó.  

Fotó: Freedigitalphotos.net
Szerző: Hekkel Zoltán mentőtiszt, KH-MEDworks Kft. ügyvezető

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: újszülött, csecsemő, kisded, kisgyermek, baba, élettani funkció, csecsemő fejlődése, csecsemő légzése, csecsemő pulzusa, csecsemő hőmérséklete

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A bölcsőhalál, vagy hirtelen csecsemőhalál oka és megelőzése

Magyarországon is évente sok babát veszítenek el a szüleik hirtelen bölcsőhalál következtében. De vajon mi okozhatja a bölcsőhalált, vagy más néven hirtelen csecsemőhalált? Ausztrál kutatók újabb lehetséges okot találtak a szörnyű esemény hátterében.

tovább a cikkre
A csecsemő rázásának, feldobálásának veszélyei

Frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyerekre, ha valaki megrázza, mert a csecsemő még nem tudja megtartani a fejét - figyelmeztet a megrázott gyerek szindrómára a Semmelweis Egyetem közleménye.

tovább a cikkre
A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése
A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése

A koraszülött, de sérülést nem szenvedett csecsemők és kisgyermekek fejlesztésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint érett újszülött társaikéra.

tovább a cikkre
A csecsemők sejtik a gondolatainkat?

Egy magyar pszichológus legújabb kutatási eredményei szerint akár már a hét hónapos gyermekek is sejtik, hogy mi jár a másik fejében.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Májpüré

Májpüré

Feltétek a főzelékhez >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sovány baromfimáj (nem lehet liba-, vagy kacsamáj!) Marhamáj Főzeléknövények

Recept:

A megmosott májat a főzeléknövényekkel együtt főzzük, és velük együtt át is törhetjük a szitán. A csecsemőnek először csak fél kávéskanálnyit adjunk, ezt emeljük fokozatosan 2-3 kávéskanálnyi mennyiségre.

Fontos!<(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza