Óvodai logopédiai szűrés - szeptemberben szűrik az ovisokat

Fodor Tímea

Ovi, suli

Fodor Tímea


Miért szükséges a logopédiai szűrés az óvodás gyerekeknél? Hogyan történik a felmérés? Mikor kell az óvodás gyerekkel logopédiai fejlesztésre járni? Milyen más képességeket mérnek még a kötelező szűrésen?

A szeptember nem csak a nyári szünetről való átállásról, illetve az óvodakezdésről szól, hanem egyúttal az óvodai logopédiai szűrések időszaka is. Budapesten* az önkormányzat által fenntartott óvodákban szinte mindenhol van logopédus, aki a kerületi szakszolgálat alkalmazottjaként az óvodában meghatározott óraszámban dolgozik. A tanévet a logopédusok úgynevezett szűréssel kezdik, melynek során felmérik az óvodai nagycsoportos gyerekek képességeit. 

* Budapest a legjobban ellátott hely, majd következnek a nagyobb városok, és legrosszabb a helyzet a kistérség kis falvaiban. Vannak óvodák, amelyek hiába önkormányzat által fenntartottak nincs logopédiai szakember, aki ellátná az intézményt.

Miért szükséges a logopédiai szűrés az óvodában?
A szűrés célja a megelőzés. Ha valamelyik gyermeknél felmerül a részképesség gyengeség gyanúja, további vizsgálatra kerül sor. A vizsgálat alapján fejlesztés kezdődik annak érdekében, hogy az iskolakezdés minél zökkenő mentesebb legyen. Egy év fejlesztési idővel nagyon jó eredményeket lehet elérni, amennyiben szükséges az iskolakezdés után is folytatódhat a fejlesztés.

A logopédiai szűrés a gyermek beszéd- és nyelvi fejlettségét méri
Szakszolgálatonként változó lehet, hogy mivel mérik fel a szakemberek az óvodásokat. Erre a célra kifejlesztett egyik szűrési eljárás: a „Szól-e„. A szűrés előtt a szülők tájékoztatást kapnak a felmérés menetéről.  Az eljárás alkalmas az ötödik életévüket betöltött, a következő tanévben iskolába lépő gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrésére. 

Átfogó képet ad a kiejtésről, a nyelvi produkcióról, a megértésről, megalapozva a további vizsgálatokat (szükség esetén) és az ezekre épülő logopédiai terápiát. A szűrés egyéni, általában 20 perc alatt elvégezhető (eltérések mindkét irányban lehetségesek). 

Az óvodában a gyerekek szociális és mozgásos érettségét is megfigyelik
A logopédusok szűrésével egy időben a szakszolgálat fejlesztőpedagógusai, valamint az óvodák pszichológus szakemberei kiegészítő szűrést végeznek az adott korosztálynál. A fejlesztőpedagógusok a gyermekek mozgásos, az óvoda-pszichológusok pedig a gyermekek szociális érettségét figyelik meg. Miután lezajlott a szűrés, a szülőt egyéni fogadóórán tájékozatjuk a gyermek teljesítményéről. 

A fenti szűrés állami óvodákban kötelező.
A magánóvodákban hasonlóan mérik fel a nagycsoportosokat, hiszen a gyermekek szükségletei szerint alakítják a logopédusok, fejlesztőpedagógusok a fejlesztési tervet.

Amennyiben a gyermek nem nagycsoportos, de a szülő aggódik, hogy gyermeke nyelvi képességei nem érik el korosztálya szintjét, jelezze az óvoda logopédusának. 

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: FreeDigitalPhotos

 

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

 


Fodor Tímea

Ovi, suli

Fodor Tímea


2014.09.16