Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Óvodai logopédiai szűrés - szeptemberben szűrik az ovisokat - Szülők Lapja

Óvodai logopédiai szűrés - szeptemberben szűrik az ovisokat


Miért szükséges a logopédiai szűrés az óvodás gyerekeknél? Hogyan történik a felmérés? Mikor kell az óvodás gyerekkel logopédiai fejlesztésre járni? Milyen más képességeket mérnek még a kötelező szűrésen?

Szerző: Fodor Tímea
2014-09-16
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>

A szeptember nem csak a nyári szünetről való átállásról, illetve az óvodakezdésről szól, hanem egyúttal az óvodai logopédiai szűrések időszaka is. Budapesten* az önkormányzat által fenntartott óvodákban szinte mindenhol van logopédus, aki a kerületi szakszolgálat alkalmazottjaként az óvodában meghatározott óraszámban dolgozik. A tanévet a logopédusok úgynevezett szűréssel kezdik, melynek során felmérik az óvodai nagycsoportos gyerekek képességeit. 

* Budapest a legjobban ellátott hely, majd következnek a nagyobb városok, és legrosszabb a helyzet a kistérség kis falvaiban. Vannak óvodák, amelyek hiába önkormányzat által fenntartottak nincs logopédiai szakember, aki ellátná az intézményt.

Miért szükséges a logopédiai szűrés az óvodában?
A szűrés célja a megelőzés. Ha valamelyik gyermeknél felmerül a részképesség gyengeség gyanúja, további vizsgálatra kerül sor. A vizsgálat alapján fejlesztés kezdődik annak érdekében, hogy az iskolakezdés minél zökkenő mentesebb legyen. Egy év fejlesztési idővel nagyon jó eredményeket lehet elérni, amennyiben szükséges az iskolakezdés után is folytatódhat a fejlesztés.

A logopédiai szűrés a gyermek beszéd- és nyelvi fejlettségét méri
Szakszolgálatonként változó lehet, hogy mivel mérik fel a szakemberek az óvodásokat. Erre a célra kifejlesztett egyik szűrési eljárás: a „Szól-e„. A szűrés előtt a szülők tájékoztatást kapnak a felmérés menetéről.  Az eljárás alkalmas az ötödik életévüket betöltött, a következő tanévben iskolába lépő gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrésére. 

Átfogó képet ad a kiejtésről, a nyelvi produkcióról, a megértésről, megalapozva a további vizsgálatokat (szükség esetén) és az ezekre épülő logopédiai terápiát. A szűrés egyéni, általában 20 perc alatt elvégezhető (eltérések mindkét irányban lehetségesek). 

Az óvodában a gyerekek szociális és mozgásos érettségét is megfigyelik
A logopédusok szűrésével egy időben a szakszolgálat fejlesztőpedagógusai, valamint az óvodák pszichológus szakemberei kiegészítő szűrést végeznek az adott korosztálynál. A fejlesztőpedagógusok a gyermekek mozgásos, az óvoda-pszichológusok pedig a gyermekek szociális érettségét figyelik meg. Miután lezajlott a szűrés, a szülőt egyéni fogadóórán tájékozatjuk a gyermek teljesítményéről. 

A fenti szűrés állami óvodákban kötelező.
A magánóvodákban hasonlóan mérik fel a nagycsoportosokat, hiszen a gyermekek szükségletei szerint alakítják a logopédusok, fejlesztőpedagógusok a fejlesztési tervet.

Amennyiben a gyermek nem nagycsoportos, de a szülő aggódik, hogy gyermeke nyelvi képességei nem érik el korosztálya szintjét, jelezze az óvoda logopédusának. 

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: FreeDigitalPhotos

 

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

 

Címkék: óvoda, óvodás gyerek, logopédiai szűrés, Szól-e, kötelező logopédiai szűrés, nagycsoportos

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Dadogás, vagy nem folyamatos beszéd?

A szülő néha megijed, hogy gyermeke dadogni kezdett. De vajon tényleg erről van szó? Logopédus szakértőnk összeállítása a beszédfejlődés korántsem szokatlan jelenségéről.

tovább a cikkre
Raccsolás okai és kezelése

Raccsol a gyermekem – fordulnak hozzám a szülők tanácsot kérve.
Mi is a raccsolás?
Az r hang hibás ejtését nevezik így a köznyelvben. Szakmailag ezt a beszédhibát is pöszeségnek vagy artikulációs hibának hívjuk.

tovább a cikkre
Pöszeség - Beszéljünk a leggyakoribb beszédhibáról!

A kisgyermek beszéde csak akkor fejlődik megfelelő ütemben, csak akkor lesz tiszta a kiejtése, ha ép a hallása és a látása, hiszen enélkül nem volna képes a beszédhangok utánzására, hallás útján való elkülönítésükre.

tovább a cikkre
Hogyan segíthetjük a gyermek beszédfejlődését? Útmutató 0-7 éves korig

A gyermekeknél a beszéd az értelmi fejlődés feltétele és mutatója. A szavak lehetővé teszik számára, hogy kifejezze vágyait és szükségleteit, hogy bővítse tudását, képességeit és az emberi társadalom részesévé váljon.

tovább a cikkre
Hogyan tanul meg a baba beszélni? Hogyan segítheted a fejlődésben? - Logopédus válaszol

Mennyivel könnyebb lenne a dolgunk, ha pár hónapos csecsemőnk elmondaná, miért zokog keservesen. Persze józan paraszti ésszel belegondolva ez lehetetlen, hiszen minden dolognak, ami körül vesz bennünket, neve van. Neve van a tárgyaknak: tej, ágy; neve van az érzéseknek: éhes, fáj.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Salátafőzelék burgonyával

Salátafőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg saláta 6,5 dkg burgonya

Recept:

A salátát és a krumplit fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük és a főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A színes főz(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A helyes kézmosás szabályai: Így mosd a kezed, hogy elkerüld a vírusfertőzéseket! - Mikor kell feltétlenül kezet mosni?

vissza vissza