Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Óvodai logopédiai szűrés - szeptemberben szűrik az ovisokat - Szülők Lapja

Óvodai logopédiai szűrés - szeptemberben szűrik az ovisokat


Miért szükséges a logopédiai szűrés az óvodás gyerekeknél? Hogyan történik a felmérés? Mikor kell az óvodás gyerekkel logopédiai fejlesztésre járni? Milyen más képességeket mérnek még a kötelező szűrésen?

Szerző: Fodor Tímea
2014-09-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>

A szeptember nem csak a nyári szünetről való átállásról, illetve az óvodakezdésről szól, hanem egyúttal az óvodai logopédiai szűrések időszaka is. Budapesten* az önkormányzat által fenntartott óvodákban szinte mindenhol van logopédus, aki a kerületi szakszolgálat alkalmazottjaként az óvodában meghatározott óraszámban dolgozik. A tanévet a logopédusok úgynevezett szűréssel kezdik, melynek során felmérik az óvodai nagycsoportos gyerekek képességeit. 

* Budapest a legjobban ellátott hely, majd következnek a nagyobb városok, és legrosszabb a helyzet a kistérség kis falvaiban. Vannak óvodák, amelyek hiába önkormányzat által fenntartottak nincs logopédiai szakember, aki ellátná az intézményt.

Miért szükséges a logopédiai szűrés az óvodában?
A szűrés célja a megelőzés. Ha valamelyik gyermeknél felmerül a részképesség gyengeség gyanúja, további vizsgálatra kerül sor. A vizsgálat alapján fejlesztés kezdődik annak érdekében, hogy az iskolakezdés minél zökkenő mentesebb legyen. Egy év fejlesztési idővel nagyon jó eredményeket lehet elérni, amennyiben szükséges az iskolakezdés után is folytatódhat a fejlesztés.

A logopédiai szűrés a gyermek beszéd- és nyelvi fejlettségét méri
Szakszolgálatonként változó lehet, hogy mivel mérik fel a szakemberek az óvodásokat. Erre a célra kifejlesztett egyik szűrési eljárás: a „Szól-e„. A szűrés előtt a szülők tájékoztatást kapnak a felmérés menetéről.  Az eljárás alkalmas az ötödik életévüket betöltött, a következő tanévben iskolába lépő gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrésére. 

Átfogó képet ad a kiejtésről, a nyelvi produkcióról, a megértésről, megalapozva a további vizsgálatokat (szükség esetén) és az ezekre épülő logopédiai terápiát. A szűrés egyéni, általában 20 perc alatt elvégezhető (eltérések mindkét irányban lehetségesek). 

Az óvodában a gyerekek szociális és mozgásos érettségét is megfigyelik
A logopédusok szűrésével egy időben a szakszolgálat fejlesztőpedagógusai, valamint az óvodák pszichológus szakemberei kiegészítő szűrést végeznek az adott korosztálynál. A fejlesztőpedagógusok a gyermekek mozgásos, az óvoda-pszichológusok pedig a gyermekek szociális érettségét figyelik meg. Miután lezajlott a szűrés, a szülőt egyéni fogadóórán tájékozatjuk a gyermek teljesítményéről. 

A fenti szűrés állami óvodákban kötelező.
A magánóvodákban hasonlóan mérik fel a nagycsoportosokat, hiszen a gyermekek szükségletei szerint alakítják a logopédusok, fejlesztőpedagógusok a fejlesztési tervet.

Amennyiben a gyermek nem nagycsoportos, de a szülő aggódik, hogy gyermeke nyelvi képességei nem érik el korosztálya szintjét, jelezze az óvoda logopédusának. 

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: FreeDigitalPhotos

 

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

 

Címkék: óvoda, óvodás gyerek, logopédiai szűrés, Szól-e, kötelező logopédiai szűrés, nagycsoportos

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Dadogás, vagy nem folyamatos beszéd?

A szülő néha megijed, hogy gyermeke dadogni kezdett. De vajon tényleg erről van szó? Logopédus szakértőnk összeállítása a beszédfejlődés korántsem szokatlan jelenségéről.

tovább a cikkre
Raccsolás okai és kezelése

Raccsol a gyermekem – fordulnak hozzám a szülők tanácsot kérve.
Mi is a raccsolás?
Az r hang hibás ejtését nevezik így a köznyelvben. Szakmailag ezt a beszédhibát is pöszeségnek vagy artikulációs hibának hívjuk.

tovább a cikkre
Pöszeség - Beszéljünk a leggyakoribb beszédhibáról!

A kisgyermek beszéde csak akkor fejlődik megfelelő ütemben, csak akkor lesz tiszta a kiejtése, ha ép a hallása és a látása, hiszen enélkül nem volna képes a beszédhangok utánzására, hallás útján való elkülönítésükre.

tovább a cikkre
Hogyan segíthetjük a gyermek beszédfejlődését? Útmutató 0-7 éves korig

A gyermekeknél a beszéd az értelmi fejlődés feltétele és mutatója. A szavak lehetővé teszik számára, hogy kifejezze vágyait és szükségleteit, hogy bővítse tudását, képességeit és az emberi társadalom részesévé váljon.

tovább a cikkre
Hogyan tanul meg a baba beszélni? Hogyan segítheted a fejlődésben? - Logopédus válaszol

Mennyivel könnyebb lenne a dolgunk, ha pár hónapos csecsemőnk elmondaná, miért zokog keservesen. Persze józan paraszti ésszel belegondolva ez lehetetlen, hiszen minden dolognak, ami körül vesz bennünket, neve van. Neve van a tárgyaknak: tej, ágy; neve van az érzéseknek: éhes, fáj.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza