Szandál babáknak, kisgyerekeknek: Milyen a jó gyerekszandál? Mire ügyelj, ha gyerekszandált vásárolsz?

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Szandál babáknak, kisgyerekeknek: Milyen a jó gyerekszandál? Mire ügyelj, ha gyerekszandált vásárolsz? Milyen a jó gyerekszandál? Puha vagy kemény talpú szandált adjunk bizonytalanul totyogó babákra? Mit okoz a rosszul megválasztott szandálméret? Miért kell kerülni a flip-flop papucsokat gyerekeknél? Tippek nyári gyerekszandál vásárláshoz. A gyerekszandál megvétele egy még kényesebb ügy, mint általában a zárt gyerekcipők vásárlása. Egy tudatos szülő jól tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen lábbeli kerül a gyerek lábára nyáron, hiszen a divat nem minden, a gyerekcipőnek, a szellős szandálnak egészségmegőrzőnek kell lennie, pláne abban a korban, amikor a kisgyerekek lábai, talpizmai fejlődésben vannak. A nyári nagy melegekben ráadásul zokni nélkül adjuk a gyerekekre a szandikat, így a mezítelen lábuk még jobban ki van téve az utca higiéniájának.

Szandál babáknak, kisgyerekeknek: Milyen a jó gyerekszandál? Mire ügyelj, ha gyerekszandált vásárolsz?
Hiába tűnik szellősnek és kényelmesnek a képen látható nyári szandál, totyogó babák, kisgyerekek lábára nem való

Vegyük sorra pontról-pontra, hogy melyek a jó nyári gyerekszandál ismérvei, illetve mire kell ügyelni szandálvásárláskor.

1. A szandál azon része, amely érintkezik a gyerek bőrével, készüljön bőrbarát anyagból, lehetőleg bőrből, velúrbőrből. Nincs annál kényelmetlenebb, mint amikor az izzadt talpacskák a műanyag talpbetéten ide-oda csúszkálnak. A természetes anyagú bőr ellenben kis idő után felveszi a láb idomait, így csakhamar kényelmessé válik viselője számára.

2. A szandál legyen úgy kiképezve, hogy jól tartsa a gyermek bokáját. Azzal, hogy a boka kellő megtámasztást kap alulról-oldalról,segíti a helyes sarokállás kialakulását.

3. A babák, kisebb gyerekek számára szánt gyerekszandál legyen elől nyitott, hátul zárt. A hátsó zárt rész szintén a megfelelő alátámasztást segíti. A hátul nyitott rész majd később, nagyobb korban jöhet szóba, illetve olyankor, amikor a lábnak egyértelműen semmilyen deformitása nincs.

4. A kezdő babaszandál talpa mindig legyen hajlékony, puhatalpú. A hajlékonyságot egész egyszerűen úgy tudod magad leellenőrizni, hogy vásárláskor megpróbálod félbehajtani a cipőt. Ha a talp enged, akkor kellően rugalmas. Ha viszont merev, akkor a járni tanuló baba első lépéseinél szintén rugalmatlan lesz majd, ami kényelmetlen és bizonytalan járást, illetve viseletet eredményez. Rugalmatlan talpú cipőben akkor lehet gondolkodni, amikor a baba már stabilan jár, több órát képes közlekedni szilárd felületen.

5. A szupinált szandálok és cipők a boka befelé dőlését korrigálják. A szupinált cipő egy olyan speciális gyógycipő, amelyet eleve döntött sarokkal készítettek. A belső talpszél dombocskaszerűen fél centivel magasabban van, mint a külső - így érhető el, hogy a boka ne befelé dőljön.

A szupinált szandál sokat segíthet a lúdtalp kialakulásának megelőzésében, a kóros sarokállás korrigálásában. Rutinszerűen mégsem minden kisgyermeknek javasolt, mert gyakran feleslegesen hordják a gyerekek ezeket a lábbeliket, esetenként pedig olyan lábakra kerülnek, ahol kifejezetten rossz hatásúak lehetnek. Amennyiben felmerül szupinált cipő igénye, érdemes szakemberhez fordulni, és leellenőrizni, hogy valóban szükség van-e rá..

6. A megfelelő méret kiválasztása mindig az egyik legnehezebb feladat. A szülő jellemzően kisebb szandált venne, mint amit a cipőboltok eladói ajánlanak. Általában elmondható, hogy az a méret a jó, aminél a nagylábujj 1 centiméter távolságra van a cipő orrától. A kisgyereknek nem lesz kényelmetlenebb a viselet (még akkor sem, ha egy kicsit szokatlan a látvány), nem fog benne csúszkálni a lába, hiszen a szandi csatjai kellően rögzítik a lábfejet.

A túl kicsi vagy túl nagy mérettel kárt tehetünk az egészséges lábfejlődésben. Azért, hogy biztosan a megfelelő szandálméretet válasszuk, ellenőrizzük először le a lábméretet. Egy mérőszalaggal mérjük le pontosan a baba talpacskáját a nagy lábujjától egészen a sarkáig, végül mérjük le a szandálka belső talphosszát is.

MEZÍTLÁB VAGY PUHA TALPÚ CIPŐBEN LEGYEN NYÁRON A BABA?
Olvasd tovább »»



Szandál babáknak, kisgyerekeknek: Milyen a jó gyerekszandál? Mire ügyelj, ha gyerekszandált vásárolsz?
Flip-flop papucsok az utcai árusoknál - Felnőtteknek is kerülniük kellene a viseletét, nemhogy gyerekeknek...

Néhány hasznos tipp a nyárra

 
  • ha csak teheted, akkor a totyogó babát hagyd mezítláb jönni-menni, szaladgálni, mert ez a babák, kisgyerekek 1-3 éves életkora között nagyon fontos - így fognak jól fejlődni a kis talpak izmai
     
  •  a beton rugalmatlan (ráadásul nyáron könnyen felforrósodik), ott nem egészséges mezítláb vagy zokniban szaladgálni babáknak, kisgyereknek
     
  • azokkal a babákkal, akiknek kórosan befelé dől a bokájuk, azonnal kérjünk segítséget szakembertől (minimális befelé dőlés még természetes, de a túlzott káros lehet)
     
  • hosszabb sétákhoz, rendszeres használathoz kerüljük a papucsokat, illetve flip-flop papucsokat - ezek kalapácsujjat vagy más lábdeformitást okozhatnak, nem beszélve a lábujjközi fertőzésekről, vízhólyagokról

EZÉRT NE MÁSZKÁLJON A GYEREK FLIP-FLOP PAPUCSBAN - ORVOS TANÁCSAI! Olvasd tovább »»

Lektorálta: Dr. Skaliczki Gábor, PhD egyetemi adjunktus, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesülete titkára, SE Ortopédiai Klinika
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.05.30