Mennyi alvásra van szüksége a 2-6 éves gyerekeknek? Milyen jelek utalnak alváshiányra? - Összefoglaló táblázattal

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Mennyi alvásra van szüksége a 2-6 éves gyerekeknek? Milyen jelek utalnak alváshiányra? - Összefoglaló táblázattal Összefoglaló táblázatunkból megtudhatod, hogy a bölcsődés és óvodás korú kisgyerekeknek konkrétan mennyi alvásra lenne szükségük naponta, illetve 3 egyszerű kérdésből azt is kiderítheted, hogy a te gyereked eleget alszik-e. Gyermeked, ahogy növekszik, úgy alszik egyre kevesebbet és kevesebbet. De vajon mi számít kevésnek, és mi elegendőnek – ez az egyik kérdés, ami leginkább elbizonytalanítja a szülőket, holott nem csak a babáknak, hanem a kisgyerekeknek elegendő mennyiségű pihentető alvásra lenne szükségük az idegrendszerük érése miatt.

Mennyi alvásra van szüksége a 2-6 éves gyerekeknek? Milyen jelek utalnak alváshiányra? - Összefoglaló táblázattal

A válasz nem túl egyszerű, mert minden gyermek más és más, míg az egyiknek több, a másiknak kevesebb alvás is elegendő.  A szülőknek jó támpontot jelenthet, ha a napi átlagos alvásmennyiséget meghatározó, körülbelüli irányvonalakhoz tartják magukat, ami a lenti táblázat foglal össze.
 

Mennyi alvásra van szüksége a 2-6 éves kisgyerekeknek?

 
Életkor Éjszakai alvás Napközbeni alvás Összes alvás átlagosan
2 éves
10,5-12,5 óra (1 szundikálás)
1-3 óra 11,5-15,5 óra
3 éves
10,5-12,5 óra (1 szundikálás)
1-3 óra 11-14 óra
4 éves 10-12 óra (1 szundikálás vagy egyáltalán semmi) 0-2,5 óra 10-13 óra
5 éves
10-12 óra (1 szundikálás vagy egyáltalán semmi)
0-2,5 óra 10-12,5 óra

Érdemes figyelembe venni, hogy azok a kisgyerekek, akik kevesebbet alszanak éjszaka, hosszabbat szundikálnak nappal, és fordítva is igaz, akiknél rövidebb a délutáni alvásidő, ők többet alszanak éjszaka.
 

3 jel, ami alváshiányra utal kisgyerekeknél


Túlpörgött, nyűgös a gyerek az esti lefekvés előtt? Valószínűleg alváshiánya van!
A legtöbb óvodás gyereknek több alvásra lenne szüksége, mint azt a szülei feltételezik. Amikor egy kisgyereknek rossz alvási szokásai alakulnak ki, vagy nem szeret napközben alukálni, esetleg nem akar este 10 óra előtt ágyba kerülni, akkor a legtöbb szülő azt gondolja, hogy a gyereknek nincs is szüksége olyan sok alvásra.
Valószínűleg sajnos nem erről van szó, hanem arról, hogy ezek a gyerekek alváshiányban szenvednek, ami a lefekvés előtti túlságosan fáradt viselkedésben nyilvánul meg.

Ahhoz, hogy megtudd, hogy a te gyermekednél is erről van-e szó, felteszünk neked 3 egyszerűen megválaszolható kérdést:

1. A gyereked gyakran elalszik, ha autóban utaztok?
2. Reggelente keltegetni kell?
3. Gyermeked nyűgös, ingerlékeny és lestrapált napközben?


Ha a fenti 3 kérdés bármelyikére is igennel válaszoltál, akkor elképzelhető, hogy a gyermeked kevesebbet alszik, mint amire a szervezetének szüksége lenne. Ahhoz, hogy ez a gyakorlat megváltozzon, segítened kell a neki abban, hogy jobb alvási szokásai alakulhassanak ki. Tűzz ki magatoknak egy megfelelő és betartható lefekvési időt, amihez mindig tartjátok magatokat.

Kapcsolódó: Hogyan fejlődik a babád, gyermeked? Itt megnézheted részletesen, kattints és válaszd ki a gyermekednek megfelelő életkort »

Egészen kamaszkorig 9-10 óra alvásra lenne szükség
Még egy nagycsoportos óvodás vagy első osztályos kisgyereknek is, akik napközben már nem alszanak, 11-12 órát kellene éjszaka aludniuk. Az alvással töltött órák mennyisége természetesen csökken, ahogy nő a gyerek. Azzal mindenképpen számolhatsz, hogy addig is, amíg kamasz nem lesz a kisfiad vagy kislányod, napi 9-10 óra alvásra biztosan szüksége van, még ha nem látszik is.

Fotó: Pixabay
Forrás: Külföld / BabyCenter

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.09.21