A kisgyereknek nagyon fontos a délutáni alvás! - Ezért iktass be gyermekednek naponta legalább egy óra csendes pihenőt

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


A kisgyereknek nagyon fontos a délutáni alvás! - Ezért iktass be gyermekednek naponta legalább egy óra csendes pihenőt Blogger szerzőnk, Kerékgyártó Andrea most a délutáni alvás szükségességéről írta meg a véleményét posztjában, olvasd el! Blogger szerzőnk, Kerékgyártó Andrea most a délutáni alvás szükségességéről írta meg a véleményét posztjában, olvasd el!

Sokszor hallok anyukákat arra panaszkodni, hogy a 2-3 éves gyerekük már nem alszik délutánonként.

Ez egy igen komoly probléma, hiszen a gyerekek idegrendszere rohamléptekben fejlődik az első öt évben és létfontosságú lenne számukra a napközbeni pihenés.

A tanulási folyamat szempontjából is fontos az alvás, az alvás ugyanis segíti az emlékek beépülését.

Az a gyerek, aki nem pihen, délutánra nyűgös és hisztis lesz. Sőt, sok gyerek zaklatottabban alszik éjjel, ha túl sok inger éri a nap folyamán.

Egyes feltételezések szerint a viselkedésproblémás és figyelemzavaros gyerek számának növekedése is a kialvatlanság számlájára írható.

Fanni 6,5 éves és - egy-egy napot kivéve - alszik ebéd után. Egyelőre nem is akarom leszoktatni róla, mivel látom, milyen fontos számára a délutáni pihenő. Egész nap maximális fokozaton ég, egyfolytában beszél, kérdez és folyamatosan mozgásban van. A szervezete igényli a két órás kikapcsolódást minden délután.



Nemrég egy óvónővel beszélgettem a délutáni alvás fontosságáról. Ő is megerősítette, hogy a csendes pihenő elengedhetetlen a gyerekek számára. Azt mesélte, hogy a gyerekei iskolás korukig minden délután ledőltek. Ha nem is aludtak, de egy órácskát pihentek és lecsöndesedtek.

Emlékszem, hogy általános iskolás koromban első osztályban ebéd után volt egy 20 perces csendes pihenő. Ez alatt le kellett borulnunk a padra. Sőt, a nagymamám azt mesélte, hogy amikor kezdő tanár volt még ágyakat is felállítottak a kisiskolásoknak, hogy kényelmesen tudjanak pihenni ebéd után.

Akkor még tudták és tiszteletben tartották, hogy egy fejlődésben lévő gyerek szervezetének szüksége van a töltődésre. A mai iskolarendszer erre sajnos nincs tekintettel.

Pedig a hatékony tanulás egyik legfontosabb hozzávalója a kipihent, derűs gyerek. Igaz ez a kisgyermekkorra és az iskoláskorra is. Fanni többek között azért rendelkezik hatalmas tudással, mert az agya minden délután kikapcsol pár órára. Ezalatt beépül a már megszerzett tudás, illetve pihenten fogadja az új információkat a nap második felében.

Az első öt év az idegrendszer fejlődésének legdinamikusabb időszaka, de egyben ez a legsérülékenyebb korszak is. Érdemes ezt az érzékeny időszakot megtámogatni azzal, hogy a mindennapos csendes pihenőt beiktatjuk a gyerekünk napirendjébe.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.10.18