2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Így lesz hatékony a tanulás! - A legjobb tanulási módszerek vizuális típusú, auditív típusú és kinesztetikus - Szülők Lapja

Így lesz hatékony a tanulás! - A legjobb tanulási módszerek vizuális típusú, auditív típusú és kinesztetikus típusú gyerekeknek

Szülőklapja képTanulás szempontjából többféle típusú emberek léteznek. A legtöbben a vizuális típusba tartoznak, de léteznek még auditív és kinesztetikus típusú tanulók is. Hogyan segítheted az egyes típusú gyerekek tanulását?

Szerző: Szülők lapja
2019-02-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Tanulás során sokkal jobban igénybe vesszük az egyes érzékszerveinket, mint a többit, és az alapján, hogy melyik ez az érzékszervünk, típusokba sorolhatók vagyunk.

A legtöbben a vizuális típusba tartoznak, azaz az új dolgok elsajátításakor, és a korábban megszerzett tudás felidézésekor leginkább azokhoz az emlékeikhez nyúlnak, amelyek valamilyen kép formájában jeleníthetők meg, így általában mint egy fotót, úgy idézik fel például a könyv oldalait, amelyből tanultak.

A vizuális típusok mellett léteznek még kinesztetikus típusok, akiknél a különböző mozgásos csatornák számítanak, valamint auditív típusok, akiknél a hallás csatornája az elsődleges a tanulás során. Emellett természetesen léteznek vegyes tanulási stílusú tanulók is, akik két vagy mindhárom stílusból merítve építették fel a saját tanulási stratégiájukat.
 

Tanulási típusok: a vizuális típus


Milyen egy vizuális típusú tanuló?
A vizuális típus szereti az élénk színeket. Könnyebben megérti (és kevésbé felejti el) azokat a kéréseket, melyeket nem szóban vagy telefonon, hanem emailben, chaten, post-it-en jelzünk feléje.
Az iskolában is inkább abból érti meg a leckét, hogy elolvassa, értelmezi a grafikonokat, ábrákat, ügyesen szűri le a lényeget egy hosszabb szövegből. A tanórán leginkább az segíti, ha a tanár a táblára felírja a vázlatot vagy kivetítőn mutatja a fontos kulcsszavakat - ez segít a vizuális típusnak rendszerezni a tudnivalókat.
Már gyerekként is ügyesen olvassa a térképet és könnyebben tájékozódik, kirándulásokon szeret fotózni, és képekkel megörökíteni a fontos pillanatokat.

 

Mit tehetsz, hogy szülőként segítsd a vizuális típusú gyereket?
- Iskolában a legjobb, ha közel ül a táblához, viszont messze az ablaktól - így képes lesz odafigyelni arra, amit a tanár felír a táblára, ugyanakkor a kinti világ nem vonja el a figyelmét
- Szülőként buzdítsd arra, hogy jegyzetelje le a hallottakat, ha pedig otthon, önállóan tanul, akkor készítsen vázlatot, kivonatot a leckéből
- Ha könyvből tanul, segítség lehet számára a különféle színes kihúzófilcek használata, de akár saját szimbólumokat is bevethet a témák, altémák kijelölésére, a lényeg kiemelésére
- Ha lehet, írja a margóra a kulcsszavakat
- Az azonos területhez tartozó információkat jelölje azonos színekkel
- A tanulást nagyban segíthetik a különféle vizuális segédeszközök: nyelvtanulásnál kétoldalas nyelvi kártyák (egyik oldalon a magyar szó, másikon az idegen nyelvi megfelelője); történelmi vagy irodalmi eseményeknél idővonal; biológiai rendszerezésnél logikai ábrák, stb.
- A sok vizuális tartalommal bíró multimédiás számítógépes módszerek náluk sokkal hasznosabbak, mint a pusztán könyvalapú tanulás
 

Tanulási típusok: a kinesztetikus típus


Milyen egy kinesztetikus típusú tanuló?
A kinesztetikus típus igazi  örökmozgó - ő az, aki képtelen néhány percnél tovább egy helyben ülni vagy állni. Olvasni nem igazán szeret, sokkal jobban lekötik a pörgősebb, akciódús filmek. Az ilyen gyereket könnyű megismerni, hiszen egy-egy testrésze állandó mozgásban van: erősen gesztikulál, a kezével mindig babrál, matat valamit, jár a lába ülés közben. Gyakran van a kezében valami kis tárgy, amit szorongat, nyomogat, és még akkor is játszik vele, miközben a másik kezével ír.

A tanórát gyakran szakítja meg kérdésekkel és igyekszik tevékenyen részt venni a tanulásban. Ha a tanulási folyamatot mozgással kötik össze, sokkal könnyebben megragad benne - például ha a versmondást taps, mozgás kíséri, mint ahogy az óvodában is tanítják a gyerekeket.Mit tehetsz, hogy szülőként segítsd a kinesztetikus típusú gyereket?
- Mielőtt leültök tanulni, végeztess el vele valamilyen fizikai tevékenységet - csináljon pár fekvőtámaszt, guggolást, helyben szökdécselést.
- Ennél a gyereknél erősen segíti a tanulást, ha arra buzdítod, hogy ujjával vagy vonalzóval kövesse az olvasott szöveget
- Az olvasási feladatot bontasd vele részekre: mindegyik egység után álljon meg és összegezze írásban a lényeget
- Rendszeresen tartson rövid szünetet a tanulás alatt, hogy mozoghasson egyet - ne bánd, hogyha tanulás közben sétál vagy izeg-mozog, ez valójában segíti koncentrálni
- Készíttess vele memóriakártyát, logikai ábrákat az összetartozó fogalmakról. Ezt követően keverje össze, aztán próbálja meg megfelelő sorrendbe rakni
 

Tanulási típusok: az auditív típus


Milyen egy auditív típusú tanuló?
Az auditív típusú személy főként úgy tud tanulni, ha szóban hallja az információt. Az marad meg benne leginkább, amit egy előadás során a tanár elmond, vagy amit elmagyaráztak neki egy beszélgetés során. Ebbe a típusba a tanulók nagyon csekély százaléka tartozik, csupán 10-15%-os az auditív személyiségek aránya a többi tanulási típushoz képest.Az auditív gyerekek nagyon figyelmesen tudnak hallgatni, ők azok, akik egy órán annyira a tanár szavaira tudnak koncentrálni, hogy nehéz bármi mással elterelni a figyelmüket. Az auditív emberek képesek ezt a hallott információt előhívni később, így sok esetben nem szükséges, hogy otthon, egyedül tanuljanak valamit, mint például a vizuális típusoknak, hiszen a szükséges tudást már a tanórákon meg tudják szerezni.

Az auditív diákok éppen ezért nagyon rövid vázlatokkal dolgoznak, keveset írnak le az elhangzott információból, hiszen elegendőek számukra a kulcsszavak, amelyekkel előhívhatják a beszélgetést. Olvasáskor, könyvből való tanuláskor hangosan kimondják a szavakat, hiszen maguktól is a hangok után tudnak tanulni.

Ismerd fel, ha auditív típus vagy!
- Az auditív emberek gyakran sokat beszélnek, hiszen nem csak a tanulást kell hangosan csinálniuk, de a gondolkodást is.
- Szívesen hallgatnak felolvasott szövegeket, és nagyon szeretik a zenét is, a dalszövegeket pedig hihetetlenül hamar meg tudják jegyezni.
- Ha emlékeket idéznek fel, a legtöbbször párbeszédek jutnak eszükbe az egyes szituációkból, és sokkal jobb a névmemóriájuk, mint hogy fel tudják idézni egy újonnan megismert ember külső vonásait.
- Az ábrákat, táblázatokat, grafikonokat nagyon nehezen jegyzi meg ez a személyiségtípus, viszont ha elmesél magának valamit többször, akkor azt már könnyedén meg tudja tanulni, és a hosszútávú memóriájában rögzíteni.
- Mivel az auditív embereknek a gondolkodás is könnyebben megy hangosan, sokkal hatékonyabbak a problémamegoldásban is, ha azt kimondják, és megbeszélik magukkal.

Mit tehetsz, hogy szülőként segítsd az auditív típusú gyereket?
- Ösztönözd arra, hogy mindig olvassa fel magának a szövegeket, tanulnivalót
- Koncentráljon arra az információra, amely a tanórákon, előadásokon hangzott el, próbálja meg felidézni
- Ha egy ábrával, grafikonnal találkozik a leckében, azt is próbálja meg magának szóban elmagyarázni, hogy minél többet megjegyezhessen belőle
- Ezt a típust nem zavarja, ha tanulás során zenét hallgat, hiszen az auditív típust éppen a háttérzaj segíti abban, hogy minél több dolgot megjegyezzen - Ha sok új információt kell elraktároznia, segíteni fog, ha ritmusokat, rövid dallamokat társít az egyes részekhez, így könnyebben előhívja majd azokat egy számonkérés során
- Nyelvtanulásnál az segíti legjobban, ha adott nyelvű szövegeket hallgat, beszélget az új nyelven, és a szavakat felmondja magadnak, akár egy diktafonra, hogy később visszahallgathassa őket

Forrás: mindenamihallas.hu / Bordohányi Alexandra; netedukacio.hu/Tanulási stílusok pdf
Fotó: Freepik / freepik, Rawpixel

Címkék: tanulás, auditív típus, vizuális típus, kinesztetikus típus

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Túlsúlyos a gyermeked? Tippek, trükkök, ötletek a gyerekkori elhízás ellen - Dietetikus tanácsai
Túlsúlyos a gyermeked? Tippek, trükkök, ötletek a gyerekkori elhízás ellen - Dietetikus tanácsai

Jaj, de édes kis pufók! Ismerős? Sokan nem is gondolják, hogy az édes, pufók gyermeknek később komoly egészségügyi problémái lehetnek. De vajon mikor számít túlsúlyosnak egy gyermek? Mikor szükséges diétára fogni? Hogyan lehet megelőzni ezt a problémát?

tovább a cikkre
A tehéntej minden jó forrása vagy inkább árt a gyereknek? - Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos ezt javasolja a szülőknek
A tehéntej minden jó forrása vagy inkább árt a gyereknek? - Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos ezt javasolja a szülőknek

Tehéntej pro és kontra - a témáról ezúttal dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos fejtette ki véleményét. Miért nem jó tehéntejet adni a kisgyermeknek? Hogyan működik a tehéntej a szervezetben?

tovább a cikkre
Korai fejlesztés hete 2019: a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat ingyenes programsorozata szülőknek, szakembereknek
Korai fejlesztés hete 2019: a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat ingyenes programsorozata szülőknek, szakembereknek

A korai fejlesztés fontosságára hívja fel a figyelmet a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat, hétfőtől egy héten át tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal, előadással várnak minden érdeklődőt Budapest minden kerületében.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza