Így lesz hatékony a tanulás! - A legjobb tanulási módszerek vizuális típusú, auditív típusú és kinesztetikus típusú gyerekeknek

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Így lesz hatékony a tanulás! - A legjobb tanulási módszerek vizuális típusú, auditív típusú és kinesztetikus típusú gyerekeknek Tanulás szempontjából többféle típusú emberek léteznek. A legtöbben a vizuális típusba tartoznak, de léteznek még auditív és kinesztetikus típusú tanulók is. Hogyan segítheted az egyes típusú gyerekek tanulását? Tanulás során sokkal jobban igénybe vesszük az egyes érzékszerveinket, mint a többit, és az alapján, hogy melyik ez az érzékszervünk, típusokba sorolhatók vagyunk.

A legtöbben a vizuális típusba tartoznak, azaz az új dolgok elsajátításakor, és a korábban megszerzett tudás felidézésekor leginkább azokhoz az emlékeikhez nyúlnak, amelyek valamilyen kép formájában jeleníthetők meg, így általában mint egy fotót, úgy idézik fel például a könyv oldalait, amelyből tanultak.

A vizuális típusok mellett léteznek még kinesztetikus típusok, akiknél a különböző mozgásos csatornák számítanak, valamint auditív típusok, akiknél a hallás csatornája az elsődleges a tanulás során. Emellett természetesen léteznek vegyes tanulási stílusú tanulók is, akik két vagy mindhárom stílusból merítve építették fel a saját tanulási stratégiájukat.
 

Tanulási típusok: a vizuális típus


Milyen egy vizuális típusú tanuló?
A vizuális típus szereti az élénk színeket. Könnyebben megérti (és kevésbé felejti el) azokat a kéréseket, melyeket nem szóban vagy telefonon, hanem emailben, chaten, post-it-en jelzünk feléje.
Az iskolában is inkább abból érti meg a leckét, hogy elolvassa, értelmezi a grafikonokat, ábrákat, ügyesen szűri le a lényeget egy hosszabb szövegből. A tanórán leginkább az segíti, ha a tanár a táblára felírja a vázlatot vagy kivetítőn mutatja a fontos kulcsszavakat - ez segít a vizuális típusnak rendszerezni a tudnivalókat.
Már gyerekként is ügyesen olvassa a térképet és könnyebben tájékozódik, kirándulásokon szeret fotózni, és képekkel megörökíteni a fontos pillanatokat.

 

Mit tehetsz, hogy szülőként segítsd a vizuális típusú gyereket?
- Iskolában a legjobb, ha közel ül a táblához, viszont messze az ablaktól - így képes lesz odafigyelni arra, amit a tanár felír a táblára, ugyanakkor a kinti világ nem vonja el a figyelmét
- Szülőként buzdítsd arra, hogy jegyzetelje le a hallottakat, ha pedig otthon, önállóan tanul, akkor készítsen vázlatot, kivonatot a leckéből
- Ha könyvből tanul, segítség lehet számára a különféle színes kihúzófilcek használata, de akár saját szimbólumokat is bevethet a témák, altémák kijelölésére, a lényeg kiemelésére
- Ha lehet, írja a margóra a kulcsszavakat
- Az azonos területhez tartozó információkat jelölje azonos színekkel
- A tanulást nagyban segíthetik a különféle vizuális segédeszközök: nyelvtanulásnál kétoldalas nyelvi kártyák (egyik oldalon a magyar szó, másikon az idegen nyelvi megfelelője); történelmi vagy irodalmi eseményeknél idővonal; biológiai rendszerezésnél logikai ábrák, stb.
- A sok vizuális tartalommal bíró multimédiás számítógépes módszerek náluk sokkal hasznosabbak, mint a pusztán könyvalapú tanulás
 

Tanulási típusok: a kinesztetikus típus


Milyen egy kinesztetikus típusú tanuló?
A kinesztetikus típus igazi  örökmozgó - ő az, aki képtelen néhány percnél tovább egy helyben ülni vagy állni. Olvasni nem igazán szeret, sokkal jobban lekötik a pörgősebb, akciódús filmek. Az ilyen gyereket könnyű megismerni, hiszen egy-egy testrésze állandó mozgásban van: erősen gesztikulál, a kezével mindig babrál, matat valamit, jár a lába ülés közben. Gyakran van a kezében valami kis tárgy, amit szorongat, nyomogat, és még akkor is játszik vele, miközben a másik kezével ír.

A tanórát gyakran szakítja meg kérdésekkel és igyekszik tevékenyen részt venni a tanulásban. Ha a tanulási folyamatot mozgással kötik össze, sokkal könnyebben megragad benne - például ha a versmondást taps, mozgás kíséri, mint ahogy az óvodában is tanítják a gyerekeket.



Mit tehetsz, hogy szülőként segítsd a kinesztetikus típusú gyereket?
- Mielőtt leültök tanulni, végeztess el vele valamilyen fizikai tevékenységet - csináljon pár fekvőtámaszt, guggolást, helyben szökdécselést.
- Ennél a gyereknél erősen segíti a tanulást, ha arra buzdítod, hogy ujjával vagy vonalzóval kövesse az olvasott szöveget
- Az olvasási feladatot bontasd vele részekre: mindegyik egység után álljon meg és összegezze írásban a lényeget
- Rendszeresen tartson rövid szünetet a tanulás alatt, hogy mozoghasson egyet - ne bánd, hogyha tanulás közben sétál vagy izeg-mozog, ez valójában segíti koncentrálni
- Készíttess vele memóriakártyát, logikai ábrákat az összetartozó fogalmakról. Ezt követően keverje össze, aztán próbálja meg megfelelő sorrendbe rakni
 

Tanulási típusok: az auditív típus


Milyen egy auditív típusú tanuló?
Az auditív típusú személy főként úgy tud tanulni, ha szóban hallja az információt. Az marad meg benne leginkább, amit egy előadás során a tanár elmond, vagy amit elmagyaráztak neki egy beszélgetés során. Ebbe a típusba a tanulók nagyon csekély százaléka tartozik, csupán 10-15%-os az auditív személyiségek aránya a többi tanulási típushoz képest.



Az auditív gyerekek nagyon figyelmesen tudnak hallgatni, ők azok, akik egy órán annyira a tanár szavaira tudnak koncentrálni, hogy nehéz bármi mással elterelni a figyelmüket. Az auditív emberek képesek ezt a hallott információt előhívni később, így sok esetben nem szükséges, hogy otthon, egyedül tanuljanak valamit, mint például a vizuális típusoknak, hiszen a szükséges tudást már a tanórákon meg tudják szerezni.

Az auditív diákok éppen ezért nagyon rövid vázlatokkal dolgoznak, keveset írnak le az elhangzott információból, hiszen elegendőek számukra a kulcsszavak, amelyekkel előhívhatják a beszélgetést. Olvasáskor, könyvből való tanuláskor hangosan kimondják a szavakat, hiszen maguktól is a hangok után tudnak tanulni.

Ismerd fel, ha auditív típus vagy!
- Az auditív emberek gyakran sokat beszélnek, hiszen nem csak a tanulást kell hangosan csinálniuk, de a gondolkodást is.
- Szívesen hallgatnak felolvasott szövegeket, és nagyon szeretik a zenét is, a dalszövegeket pedig hihetetlenül hamar meg tudják jegyezni.
- Ha emlékeket idéznek fel, a legtöbbször párbeszédek jutnak eszükbe az egyes szituációkból, és sokkal jobb a névmemóriájuk, mint hogy fel tudják idézni egy újonnan megismert ember külső vonásait.
- Az ábrákat, táblázatokat, grafikonokat nagyon nehezen jegyzi meg ez a személyiségtípus, viszont ha elmesél magának valamit többször, akkor azt már könnyedén meg tudja tanulni, és a hosszútávú memóriájában rögzíteni.
- Mivel az auditív embereknek a gondolkodás is könnyebben megy hangosan, sokkal hatékonyabbak a problémamegoldásban is, ha azt kimondják, és megbeszélik magukkal.

Mit tehetsz, hogy szülőként segítsd az auditív típusú gyereket?
- Ösztönözd arra, hogy mindig olvassa fel magának a szövegeket, tanulnivalót
- Koncentráljon arra az információra, amely a tanórákon, előadásokon hangzott el, próbálja meg felidézni
- Ha egy ábrával, grafikonnal találkozik a leckében, azt is próbálja meg magának szóban elmagyarázni, hogy minél többet megjegyezhessen belőle
- Ezt a típust nem zavarja, ha tanulás során zenét hallgat, hiszen az auditív típust éppen a háttérzaj segíti abban, hogy minél több dolgot megjegyezzen - Ha sok új információt kell elraktároznia, segíteni fog, ha ritmusokat, rövid dallamokat társít az egyes részekhez, így könnyebben előhívja majd azokat egy számonkérés során
- Nyelvtanulásnál az segíti legjobban, ha adott nyelvű szövegeket hallgat, beszélget az új nyelven, és a szavakat felmondja magadnak, akár egy diktafonra, hogy később visszahallgathassa őket

Forrás: mindenamihallas.hu / Bordohányi Alexandra; netedukacio.hu/Tanulási stílusok pdf
Fotó: Freepik / freepik, Rawpixel

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2019.02.18