Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Az apuka szerepe a gyermeknevelésben - hogyan lehet valaki jó apa? - Szülők Lapja

Az apuka szerepe a gyermeknevelésben - hogyan lehet valaki jó apa?


Az édesapák számára kevés irodalom, segítség van. A szakirodalmak nagy része inkább az édesanyákhoz, édesanyákról szól. Éppen ezért ez a cikk most abban segít eligazodni, hogyan lehet valaki jó apa, miből áll össze az apa szerepe a gyermeknevelésben, illetve a gyermek identitásának alakulásában.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2013-12-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

Az apa rendkívül fontos a gyermek számára
Az apává válás egy hosszabb folyamat eredménye, mely elkezdődik már gyermekkorban. Igazán lényegessé azonban a párválasztás, és gyermekvállalás idején válik. Amikor egy párnak megfogan a gyermeke, a férfiakban is megjelenik a gondolat, és a félelem, hogy vajon milyen apukák lesznek belőlük…

Az apaszerep nagyon összetett. Az apák, ugyanúgy, mint az édesanyák nélkülözhetetlenek a gyermekek felnevelésében. Nem is gondolnánk, hogy mi mindenben fontosak a férfiak gyerekeink számára!

Először tekintsük át, milyen lehet egy apa, és milyen mintát nyújthat gyermeke számára.

Apatípusok
Alapvetően kétféle apatípust különböztetnék meg. Képzeljük el ezeket egy dimenzió két végpontjaként, és úgy próbáljuk rajta elhelyezni magunkat, illetve párunkat:

1. „Hagyományos vagy klasszikus” apuka:

 • Az ebbe a típusba tartozó férfi nem tud mit kezdeni egy újszülöttel, úgy gondolja, majd az édesanya, és a nagymamák ellátják, felnevelik.
 • Szerinte a gyermeknevelés- és gondozás kezdetben kizárólag az anya dolga.
 • Ő kb. 4-6 éves kor körül kapcsolódik be a nevelésbe, mikor már ”értelmes” a gyerek, meg lehet tanítani kártyázni, lehet vele focizni, szerelni, horgászni, stb. 
 • Inkább a fiúkkal alakul ki szorosabb kapcsolata, mivel velük tud inkább közös tevékenységeket folytatni.
 • A férfi a domináns a családban, a feleség és a gyerekek legyenek tisztelettudók és szófogadók.
 • A fizikai büntetést ő testesíti meg.
 • Ez az apatípus inkább azokban a (egykeresős) családokban jelenik meg, ahol a többi szerep is klasszikusan oszlik meg: pl. a nő dolga a gyermeknevelés, háztartás, a férfié az anyagi javak előteremtése. 


2. „Modern” apa:

 • Aki már az ultrahangvizsgálatoknál, és szülésnél is jelen van, és részt kíván vállalni mindenből.
 • Segít, pelenkázik, fürdet, altat, etet. Mindezt nagyon élvezi, és látja, ahogy a baba hozzá is kötődik.
 • Nem okoz számára problémát a gyermekkel való játék, egész pici korától foglalkozik vele.
 • Később mesét olvas neki, tanul, különórákra, edzésekre jár vele.
 • Ez a típusú férfi, szívesen besegít a házimunkában is, emellett a szerepek, valamint a munkamegosztás is lazábban alakulnak a családjaikban.

Ma már sokkal elfogadottabb, és elterjedtebb, hogy a férfiak a fogantatástól kezdve szeretnének részévé válni a gyermekük életének. Sokszor azonban mindehhez társulhat az attól való félelem, hogy nem ért hozzá, nem tudja, mit és hogyan kell csinálni. Ez természetes, és később minden esetben oldódik.


Az apa szerepe a gyermeknevelésben
Az apaszerep változását sok tényező befolyásolja egy családban. Többek között az, hogy milyen mintákat hoznak a szülők az eredeti családból, emellett meghatározzák az elvárások, hiedelmek, szokások, és értékrendek.

Ami azonban minden családban biztos:

Az apák máshogyan, más stílusban foglalkoznak a gyerekekkel, éppen ezért tőlük mást tanulnak meg, mint édesanyjuktól. Ez így van jól,  a kétféle szülői viselkedés kiegészíti egymást, ne versenyezzünk a gyerekek szeretetéért.

Az apa hozza sok esetben az információkat a nagyvilágból is, ezért nagyon érdekes és izgalmas, ahol ő jár - sok minden történik vele, sok emberrel találkozik.

Az apa férfimintát is nyújt a fiúgyermek számára: az, ahogyan viselkedik, gondolkodik, példa a gyereknek, megtanulja tőle, hogyan kell a nőkkel bánni, mit csinál egy férfi, hogyan lehet az érzelmeket kezelni, a problémákat megoldani férfiként. Ez a későbbi problémamegoldásokban, párválasztásban is szerepet játszik.

Ami a lányokat illeti, nekik az apa az első szerelem! És amilyennek őt látják, hasonló párt választhatnak majd maguknak felnőttként.

Bár a férfiak kevésbé mutatják ki érzelmeiket, az apai ölelés, szemkontaktus, beszéd ugyanolyan fontosak, mint az anyaiak. Az apa jelenléte, gondoskodása, odafigyelése érzelmi biztonságot jelent a gyerek számára, fontos a kiegyensúlyozott fejlődéshez!

„Ki a szabadba!” - lehet az apukák jelmondata, mivel a mozgás a legfontosabb a gyermekek agyának fejlődéséhez. Odabent is a birkózás, a párnacsata, a csikizés (minden, amitől anya haja az égnek áll) a legjobb!


Apa-gyerek kapcsolat - Mire figyelj oda apaként, hogy jó legyen a viszonyod a gyermekeddel?

 1. Fogadd el, hogy a gyermeked (bármennyire is hasonlít rád) nem te vagy! Ő egy teljesen önálló személyiség, egyéniség! Ezt minden jutalmazásnál, büntetésnél is érdemes szem előtt tartani.
 2. A gyermekek az évek során különböző fejlődési szakaszokon mennek keresztül. Sokat változnak, minden ciklusban más-más viselkedés, gondolkodás jellemzi őket. Ha ismered ezen szakaszok jellemzőit, könnyebben tudsz gyermekeddel kommunikálni, játszani, szükség esetén segíteni neki.
 3. Fontos, hogy legyen időd a gyermekedre. A számára fontos eseményeken illik részt venni (pl. szereplés, születésnap, stb.). Ha feledékeny vagy, előre írd be a telefonodba, naptáradba! Sokszor nem az a fontos, mennyi időt töltesz vele, hanem az, amikor vele vagy, teljesen rá koncentrálsz, esetleg még a mobilt is kikapcsolod.
 4. Viselkedj úgy, ahogy szeretnéd, hogy ő is viselkedjen. Pl.: hiába várod el tőle, hogy rakjon rendet, ha te is mindent széthagysz. Vagy szeretnéd, hogy szépen, illedelmesen beszéljen a szüleivel, közben ti mindennap veszekszetek a pároddal...
 5. Mesélj magadról, a gyermekkori élményeidről, a gondolataidról, érzelmeidről, terveidről. Ezzel elősegíted, hogy ő is könnyebben, és őszintén megfogalmazhassa mindazt, ami benne lejátszódik.
 6. Ülj le mellé, fordulj hozzá, és nézz a szemébe, amikor hozzá beszélsz. Ez minden életkorban nagyon fontos!
 7. Ne állítsd olyan kihívások elé, amit nem tud teljesíteni. Abban támogasd, hogy sok sikerélménye legyen, emellett legyen tisztában a képességeivel, hogy reális célokat tűzhessen ki maga elé!
 8. Csinálj jó hangulatot! Humorral a nagy nehézségek is könnyebben leküzdhetők. A lényeg, hogy érezzétek jól magatokat együtt!
 9. Nem utolsó sorban, szánj időt magadra is, mivel egy kimerült apukával a gyerekek sem tudnak mit kezdeni. Inkább légy velük kevesebbet, de te is töltődj valahonnan!

Apának lenni nagyon jó! A gyerekek nagyon sok mindenre megtanítanak minket: többek között, a türelemre, alázatra, és arra, hogyan kell jól szeretni. Szülőnek lenni nagy kihívás, és óriási felelősség, de nagy öröm is egyben. Sosem késő változtatni, jól csinálni!

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: jó apa, apaszerep, gyermeknevelés, gyermekkor, apatípusok, apa gyerek kapcsolat, család

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére

Milyen hatása van a gyermekre a szülők hangulatának? Mit okoz a gyermek fejlődésében, ha az apa, vagy az anya depressziós? Mitől lesznek a férfiak depressziósak?

tovább a cikkre
Az apák szerepe a gyermeknevelésben

A határozott nevelés fejleszti a csemeték kitartását, ezáltal elősegíti jobb iskolai eredményt és megelőzi a bűnözői magatartás kialakulását a későbbiekben – derül ki egy új tanulmányból.

tovább a cikkre
Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre
Ne csak gond esetén vonjuk be az apákat!

Az apákat csak akkor hívják, „ha a gyerek meg fog bukni, ki akarják rúgni, romlik a teljesítménye, vagy a magatartásával vannak bajok, ezért alakul ki a negatív kapcsolat. Pedig az apa hatása az iskolai teljesítményre akkor érződik leginkább, ha már a kezdetektől részt vesz a gyermek mindennapjaiban - állítja egy új tanulmány.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza