Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Nem is létezik a Mikulás? - Mit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi? - Szülők Lapja

Nem is létezik a Mikulás? - Mit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi?

Szülőklapja képMit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi, létezik a Mikulás? Mert az óvodában azt hallotta, hogy nem. Bizonyára minden szülőnek felteszi ezt a kérdést a gyermeke előbb-utóbb.

Szerző: Bojti Andrea
2013-12-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Bojti Andrea
Gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

Mit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi, létezik a Mikulás? Mert az óvodában azt hallotta, hogy nem. Bizonyára minden szülőnek felteszi ezt a kérdést a gyermeke...

Milyen kár, hogy neki nem létezik a Mikulás!
Így, Mikulás idején mindig megkérdezem a gyerekeket, mit szeretnének kapni tőle. Az egyik kisfiú megrökönyödve mesélte, hogy képzeljem el, a csoporttársa azt mondta, nem is létezik a Mikulás és valójában az ajándékot a szülők hozzák. Kérdeztem tőle, hogy ő mit gondol erről. Erre szomorúan csak annyit mondott: Szegény Zolika! Milyen kár, hogy neki nem létezik a Mikulás! Pedig én tudom, hogy ő hozza az ajándékot. Nekem mindig ő hozza! (Itt már csillogó szemmel elmondta, mit szeretne kapni)

Azt gondolnánk, ez egyedi eset. Pedig egyre többször hallani, hogy a felnőttek butaságnak tartják a Mikulást és a Jézuskát. Logikus érv a részükről, hogy nem szeretnék becsapni a gyermeket. Ez érthető, amennyiben valaki hazugságként értelmezi őket.

A lényeg a gyermek hite és az átélt öröm
De tényleg hazugság, becsapás lenne? Tipikus felnőtt gondolkodás. A gyermeki fantáziavilágba jól illeszkedik az év ezen időszaka, amikor ajándékot kaphatnak. Az adventi várakozás pedig kifejezetten izgalmassá teszi a hónapot egy gyermek számára, főleg, ha kalendáriumot is kap. A Mikulás szimbolikus figura. Érdemes elmesélni Szent Miklós püspök történetét és az ünnep eredetét is a gyerekeknek.

Ennek része a kiscsizma az ablakban, ami reggelre megtelik, de a szokások családonként változhatnak. Valahol az előszobába teszik a cipőket (főleg emeletes házakban) míg máshol az ágy mellé (vállalva a kockázatot, hogy így nehezebb becsempészni az ajándékot). Fiatal szülők megijedhetnek, hogyan lehet hiteles Mikulást szervezni a gyermeknek. De nem ez a fontos! Nem baj, ha nem jelenik meg személyesen. A lényeg a gyermek hite és az átélt öröm, hogy ő is kapott idén ajándékot.

Mit válaszolj, ha megkérdezi a gyermeked, tényleg létezik-e a Mikulás?
Mint a bevezetőben említett példa mutatja, szinte minden óvodás csoportban van olyan gyermek, aki nem hisz a Mikulásban és a Jézuskában. Vagy azért, mert soha nem is tartották ezt fontosnak, vagy már valaki felvilágosította. Az üzletek tele vannak mikuláscsokikkal, az utcán is járkálnak a beöltözött mikulások (kisbetűvel, mert az Igazi nincs köztük). Így elkerülhetetlen, hogy a mi gyermekünk is kérdezősködjön. Nyilván egy idő után kiderül az „igazság”, csak az nem mindegy, hogyan.A legnagyobb sokk akkor érheti a gyereket, ha bevalljuk, hogy a Mikulás "hazugság”. Miért lenne az? A felnőttek hajlamosak túlbonyolítani a kérdést. Amikor a gyermek elég idős már, nyugodtan beavathatjuk a „titokba”, hogy mit szimbolizál valójában a Mikulás, miért kapnak ilyenkor ajándékot a gyermekek. Azt is el lehet mondani, miért mi, szülők adunk ajándékot: Túl sok gyerek van a világon. Ennyi ablakba képtelenség egy éjszaka alatt kitenni az ajándékot.

Nem érdemes túlmagyarázni a kérdést. A legjobb, ha az ember hallgat a megérzéseire, és mindig csak finoman válaszol egy-egy kérdésre. Amikor a 4 éves azt kérdezi, hogyan jut el minden gyerekhez a Mikulás, nem hiszem, hogy az igazságra kíváncsi. Elég, ha annyit tud, hogy nagyon gyorsan repítik a szánját a rénszarvasok. A gyerekek szeretnek hinni benne, ezt mindig tartsuk tiszteletben.

Mi a húgommal és az öcsémmel közel egyidősek vagyunk. Emlékszem, mindig csillogó szemmel vártuk a Mikulást. Kitettük a csizmát az ablakba, de hozzánk este jött. Izgatottan vártuk, és amikor meghallottuk a csengőt, még a lélegzetünk is elállt, annyira izgultunk, alig mertünk kimenni. Aztán évek múltán már éltünk a gyanúperrel, (sőt azt hiszem így utólag bevallva, tudtuk is) hogy itt valami nem stimmel. Kitaláltuk, hogy meglessük, elbújtunk az ablak alatt, de végül nem voltunk hozzá elég bátrak.

Rákövetkező éven magunktól jöttünk rá, hogy valószínűleg a szomszéd János bácsi rakja ki a csomagokat. Ezt meg is mondtuk anyáéknak. Utána is minden évben kaptunk csomagot, de már csak az előszobában került a cipőnkbe. Sőt, én tavaly is találtam egy csomagot a csizmámban… szerintem a férjem volt. 

Ez is érdekelhet!
10 aranyos Mikulásváró vers - Hogy gyorsabban teljen az idő december 6-ig »

 

Fotók: Joulupukki Budapesten - MTI/Kovács Tamás; Rawpixel

Címkék: mikulás, létezik a mikulás, hazugság, gyermek, szülő, becsapás, igazság, karácsony

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az örök tabutéma, avagy mit mondjunk a halálról a gyereknek?

Minden család életében megtörténik, hogy egy szeretett személy eltávozik. Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a halálról? Hogyan mondjuk el, hogy meghalt valaki? Esetleg titkoljuk el, vagy hazudjunk? Ezekről a kérdésekről is beszélnünk kell gyermekünkkel.

tovább a cikkre
Így segíts a gyermeknek, ha szomorú, dühöng, vagy hisztizik!

Hogyan viseljük el gyermekünk érzelmeit? Hogyan tanítsuk meg, miként viselje el a rossz közérzetet és a különböző érzelmeket? Szülőként hogyan viselkedjünk ezekben a helyzetekben?

tovább a cikkre
Hagyjuk a gyerekeket hibázni! Mit tanulnak a gyerekek a hibáikból?

Rossz dolog tévedni, hibázni? Mit okoz, ha eltitkoljuk? Segít a büntetés? Hogyan tanulhatnak a gyerekek a hibáikból?

tovább a cikkre
Hogyan mondjam el? - Szexuális felvilágosítás

Mikor, mit, hogyan? Általában ezek a kérdések, amelyeket a szülők, a pedagógusok, a gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozók feltesznek maguknak, ha a szexuális felvilágosítás kerül szóba.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg sárgaborsó 10 dkg burgonya 1 tk. olaj pár csepp citromlé

Recept:

A sárgaborsót a főzés előtti napon beáztatjuk hideg vízbe. A főzéskor épp csak annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a borsó már megpuhult, akkor hozzáadjuk a burgonyát, majd lassú tűzön tovább pároljuk kb. 15-20 percig. A főzőlevet (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Bölcsődei támogatás igénylése 2022: Így kaphatsz akár havi 40 ezer forintot, amíg óvodás nem lesz a gyerek

vissza vissza