Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > A pedofilok köztünk vannak: Hogyan óvd meg a gyereket a szexuális erőszaktól? - Pszichológus szakértő válaszol - Szülők Lapja

A pedofilok köztünk vannak: Hogyan óvd meg a gyereket a szexuális erőszaktól? - Pszichológus szakértő válaszol

Szülőklapja képMilyen gyerekeket szemel ki magának a pedofil elkövető? Milyen gyerekekből lesznek a legvédtelenebb áldozatok? Milyen módszerrel keríti be áldozatait a pedofil? Hogyan készítsük fel gyermekeinket a szexuális zaklatásra?

Szerző: Habis Melinda
2014-08-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Habis Melinda
klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta
kérdezd szakértőnket a témában >>

Korábbi "5 éves voltam,amikor a bácsi a bugyimba nyúlt" című cikkünk » után úgy gondoltuk, hogy a sokak által szorgalmasan kerülgetett tabutémával, illetve magával a felvilágosítással lényegesen többet kell foglalkozni.

Megkértük Habis Melinda klinikai szakpszichológus szakértőnket, hogy magyarázza el a pedofil betegek módszerét, illetve adjon tanácsot abban, hogy hogyan előzhetjük meg azt, hogy gyermekünk szexuális zaklatás áldozatává váljon.

A pedofilok sokszor a közösség megbecsült tagjai
A probléma bár tabunak számít, viszonylag gyakori: 1-7%-ra teszik az előfordulását. Könnyebb nem tudomást venni róla, mondván, hogy a mi gyermekünkkel úgysem történhet meg... 

A téma azért is kellemetlen, mert a pedofilok többnyire a társadalom elismert, sokak által tisztelt tagjai. Fontos azonban átlátni, hogy ez a módszerük része: olyan jó embernek tűnnek, akiről senki nem tételezne fel semmi rosszat. Gyakran vállalnak munkát a közösségben, dolgoznak templomokban, iskolákban, ami saját hitelességük látszatának megteremtése mellett remek „vadászterületet” is jelent. Úgy nyerik el a gyerekek, szüleik, és a többi felnőtt bizalmát, hogy azután a lebukás veszélye nélkül folytathatják a gyerekekkel a szexuális visszaéléseket.

Milyen gyerekekre veti ki a hálóját a pedofil elkövető?
A "támadó" áldozatát az alapján választja ki, hogy mennyire tűnik az védtelennek, sebezhetőnek. Azzal a gyerekkel fog kikezdeni, aki valamiben szükséget szenved, szeretethiánya van, vagy kevés az önbizalma, esetleg elszeparálódott a többiektől. A gyerek bizalmának elnyerését gondos megfigyelés előzi meg. Mire van szüksége? Mi érdekli? Milyen területen szorul segítségre? Az elkövetők általában olyan szerepben vannak, akinél természetes az érdeklődés, törődés - például tanár, a család jó barátja. 

Hogyan tudja behálózni áldozatait a molesztáló felnőtt?
Kulcsszerep az áldozat életében
A megfigyelő munka után már csak meg kell felelni a gyerek elvárásainak, vágyainak. Amint az elkövető elkezdi kielégíteni a gyerekek igényeit, nagyon megnő a fontossága a fiatalkorú szemében, élete központi figurájává válik. Ekkor a molesztáló elkezdi megteremteni azokat a helyzeteket, amikben kettesben maradhat a gyerekkel. Felajánlja a szülőknek, hogy vigyáz rá, korrepetálja stb. 

Bizalomépítés
Táplálja a gyereknek azt a hitét, hogy ő úgy szereti, és úgy fogadja el, ahogy erre senki más, még a szülei sem képesek. A bizalommal és szeretettel teli kapcsolat lassan halad a szexualitás irányába. Beszélgetnek a szexről, képeket nézegetnek róla, végül olyan alkalmak megteremtése következhet, (például közös strandolás) ahol mindkét fél meztelen. Az elkövető felderíti, hogy a gyereket mi izgatja, mire vágyik, míg a gyerek elkezd egyre inkább szexuális lényként, tárgyként tekinteni önmagára, és a felnőttel való kapcsolatát is átdefiniálja szexuális kapcsolattá. 

Zsarolás
Ha már megtörtént a szexuális együttlét, az elkövetők azzal fenyegetik a gyerekeket, hogy kieshetnek a kegyeikből, ha megszakítják a szexuális kapcsolatot vagy ha beszélnek róla. Ezek a beteges kapcsolatok a gyerek fejében összefonódnak mindazzal a jóval, amit kaptak az illetőtől, a figyelemmel, törődéssel. Ennek az elvesztése, vagy a szexuális aktusok kiderülése (amiért az elkövető manipulációjának köszönhetően, a gyerekek felelősnek érzik magukat) sokkal rosszabb lenne számukra a szexuális visszaélésnél. 

Mit tehetsz, hogy megóvd a gyermeket a szexuális zaklatástól? - szakértő tanácsa

- Fontos a bizalmon és őszinteségen alapuló szülő-gyermek kapcsolat, az odafigyelés 
- Bátorítani kell a gyereket, hogy beszéljen a dolgairól többet, ossza meg velünk problémáit
- Ha a gyerek kéri, mindig szakítsunk rá időt
- Legyünk óvatosak és körültekintők, ha azt tapasztaljuk, hogy a gyerekünk túlzott szeretetet, rajongást kezd érezni egy környezetében élő felnőtt iránt
- Beszélgessünk a gyerekkel arról, hogy mit csinálnak a felnőttel közösen, ne hagyjuk, hogy olyan problémái legyenek a gyereknek, amit nem velük, hanem más felnőttekkel oszt meg
- Merjünk a gyermekünkkel a testi dolgokról, a szexualitásról beszélgetni. Érezze, hogy ilyen kérdéssel is fordulhat hozzánk, nincs köztünk tabutéma 
- Tisztázzuk, hogy hol vannak azok a területek gyermekünk testén amihez másnak nem szabad nyúlnia, hogy hogyan kell nemet mondani, ha valaki olyat tenne velük, ami számukra kicsit is kellemetlen!

Olvasd el ezt is!
Bugyiszabály - Ezt tanítsd meg a gyermekednek, hogy ne váljon áldozattá! »

Szakértő: Habis Melinda klinikai szakpszichológus
Fotók: Pixabay (illusztráció)

Címkék: gyerek, gyerekáldozat, pedofil, szexuális zaklatás, szexuális erőszak, gyermek ellen elkövetett bűncselekmény, gyermekbántalmazás, szexuális abúzus

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"5 éves voltam, amikor a bácsi a bugyimba nyúlt" - Minden 10. gyereket szexuálisan bántalmaznak Magyarországon

„Ha az ember szülőként kerül szembe a szexuális bántalmazás problémájával, az első kérdése az, hogy miként kerülhetné el, hogy az ő gyerekével ilyen megtörténjen, a második pedig, hogy milyen jelekből veheti észre, ha valaki bántotta a gyerekét…„ (Víg Sára gyermekpszichológus).
Riport gyermekkori szexuális bántalmazásról, amelyben felnőttek számolnak be az egykori gyermekkori traumákról.

tovább a cikkre
Súlyosabb büntetés várhat a családon belül erőszakot elkövetőkre

Módosítaná a kormány a büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy súlyosabban lehessen büntetni a családon belül erőszakot elkövetőket.

tovább a cikkre
Csak egy pofon?! Avagy szabad-e veréssel nevelni?

A kutatók szerint a pofonok rövid távon talán hatásos eszközök egy engedetlen gyermek megfegyelmezésére, de számos korábbi vizsgálat és a mostani felmérés adatai is azt mutatják, egy-egy pofonnal sokkal nagyobb kárt okozhatunk a jövőre nézve, mint gondolnánk.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Habis Melinda - klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap 1 nagyobb vöröshagyma 150 g gomba 50 g félzsíros túró 3 nagyobb sárgarépa 2 közepes cukkini 2 ek. napraforgó étolaj 50 ml 1,5 %-os tej 25 g teljes kiőrlésű liszt 100 g zsírszegény sajt 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Recept: A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megs(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Szobatisztaság télen? - 4 hasznos praktika, amivel könnyebben leszokik a gyerek a pelenkáról

vissza vissza