A pedofilok köztünk vannak: Hogyan óvd meg a gyereket a szexuális erőszaktól? - Pszichológus szakértő válaszol

Habis Melinda

Gyereknevelés

Habis Melinda


A pedofilok köztünk vannak: Hogyan óvd meg a gyereket a szexuális erőszaktól? - Pszichológus szakértő válaszol Milyen gyerekeket szemel ki magának a pedofil elkövető? Milyen gyerekekből lesznek a legvédtelenebb áldozatok? Milyen módszerrel keríti be áldozatait a pedofil? Hogyan készítsük fel gyermekeinket a szexuális zaklatásra?

Korábbi "5 éves voltam,amikor a bácsi a bugyimba nyúlt" című cikkünk » után úgy gondoltuk, hogy a sokak által szorgalmasan kerülgetett tabutémával, illetve magával a felvilágosítással lényegesen többet kell foglalkozni.

Megkértük Habis Melinda klinikai szakpszichológus szakértőnket, hogy magyarázza el a pedofil betegek módszerét, illetve adjon tanácsot abban, hogy hogyan előzhetjük meg azt, hogy gyermekünk szexuális zaklatás áldozatává váljon.

A pedofilok sokszor a közösség megbecsült tagjai
A probléma bár tabunak számít, viszonylag gyakori: 1-7%-ra teszik az előfordulását. Könnyebb nem tudomást venni róla, mondván, hogy a mi gyermekünkkel úgysem történhet meg... 

A téma azért is kellemetlen, mert a pedofilok többnyire a társadalom elismert, sokak által tisztelt tagjai. Fontos azonban átlátni, hogy ez a módszerük része: olyan jó embernek tűnnek, akiről senki nem tételezne fel semmi rosszat. Gyakran vállalnak munkát a közösségben, dolgoznak templomokban, iskolákban, ami saját hitelességük látszatának megteremtése mellett remek „vadászterületet” is jelent. Úgy nyerik el a gyerekek, szüleik, és a többi felnőtt bizalmát, hogy azután a lebukás veszélye nélkül folytathatják a gyerekekkel a szexuális visszaéléseket.

Milyen gyerekekre veti ki a hálóját a pedofil elkövető?
A "támadó" áldozatát az alapján választja ki, hogy mennyire tűnik az védtelennek, sebezhetőnek. Azzal a gyerekkel fog kikezdeni, aki valamiben szükséget szenved, szeretethiánya van, vagy kevés az önbizalma, esetleg elszeparálódott a többiektől. A gyerek bizalmának elnyerését gondos megfigyelés előzi meg. Mire van szüksége? Mi érdekli? Milyen területen szorul segítségre? Az elkövetők általában olyan szerepben vannak, akinél természetes az érdeklődés, törődés - például tanár, a család jó barátja. 

Hogyan tudja behálózni áldozatait a molesztáló felnőtt?
Kulcsszerep az áldozat életében
A megfigyelő munka után már csak meg kell felelni a gyerek elvárásainak, vágyainak. Amint az elkövető elkezdi kielégíteni a gyerekek igényeit, nagyon megnő a fontossága a fiatalkorú szemében, élete központi figurájává válik. Ekkor a molesztáló elkezdi megteremteni azokat a helyzeteket, amikben kettesben maradhat a gyerekkel. Felajánlja a szülőknek, hogy vigyáz rá, korrepetálja stb. 

Bizalomépítés
Táplálja a gyereknek azt a hitét, hogy ő úgy szereti, és úgy fogadja el, ahogy erre senki más, még a szülei sem képesek. A bizalommal és szeretettel teli kapcsolat lassan halad a szexualitás irányába. Beszélgetnek a szexről, képeket nézegetnek róla, végül olyan alkalmak megteremtése következhet, (például közös strandolás) ahol mindkét fél meztelen. Az elkövető felderíti, hogy a gyereket mi izgatja, mire vágyik, míg a gyerek elkezd egyre inkább szexuális lényként, tárgyként tekinteni önmagára, és a felnőttel való kapcsolatát is átdefiniálja szexuális kapcsolattá. 

Zsarolás
Ha már megtörtént a szexuális együttlét, az elkövetők azzal fenyegetik a gyerekeket, hogy kieshetnek a kegyeikből, ha megszakítják a szexuális kapcsolatot vagy ha beszélnek róla. Ezek a beteges kapcsolatok a gyerek fejében összefonódnak mindazzal a jóval, amit kaptak az illetőtől, a figyelemmel, törődéssel. Ennek az elvesztése, vagy a szexuális aktusok kiderülése (amiért az elkövető manipulációjának köszönhetően, a gyerekek felelősnek érzik magukat) sokkal rosszabb lenne számukra a szexuális visszaélésnél. 

Mit tehetsz, hogy megóvd a gyermeket a szexuális zaklatástól? - szakértő tanácsa

- Fontos a bizalmon és őszinteségen alapuló szülő-gyermek kapcsolat, az odafigyelés 
- Bátorítani kell a gyereket, hogy beszéljen a dolgairól többet, ossza meg velünk problémáit
- Ha a gyerek kéri, mindig szakítsunk rá időt
- Legyünk óvatosak és körültekintők, ha azt tapasztaljuk, hogy a gyerekünk túlzott szeretetet, rajongást kezd érezni egy környezetében élő felnőtt iránt
- Beszélgessünk a gyerekkel arról, hogy mit csinálnak a felnőttel közösen, ne hagyjuk, hogy olyan problémái legyenek a gyereknek, amit nem velük, hanem más felnőttekkel oszt meg
- Merjünk a gyermekünkkel a testi dolgokról, a szexualitásról beszélgetni. Érezze, hogy ilyen kérdéssel is fordulhat hozzánk, nincs köztünk tabutéma 
- Tisztázzuk, hogy hol vannak azok a területek gyermekünk testén amihez másnak nem szabad nyúlnia, hogy hogyan kell nemet mondani, ha valaki olyat tenne velük, ami számukra kicsit is kellemetlen!

Olvasd el ezt is!
Bugyiszabály - Ezt tanítsd meg a gyermekednek, hogy ne váljon áldozattá! »

Szakértő: Habis Melinda klinikai szakpszichológus
Fotók: Pixabay (illusztráció)


Habis Melinda

Gyereknevelés

Habis Melinda


2014.08.12