Esti mese: Miért fontos a gyereknek a rendszeres mesélés? Hogyan hatnak a mesék a gyerek lelkére?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Esti mese: Miért fontos a gyereknek a rendszeres mesélés? Hogyan hatnak a mesék a gyerek lelkére? A meséknek hihetetlen erejük van, egy csapásra a fantázia varázslatos világába csöppentik a kisgyereket. Szakértőnk elmondja, hogy milyen lelki folyamatok indulnak el a gyerekekben a mesék hallatán, miért elengedhetetlen a mesélés kisgyermekkorban, és hogy miért éri meg mesélni akkor is, amikor jottányi erőd sincs egy hosszú és fárasztó nap után. - Kérlek mesélj még! - kérlelik a kisgyerekek esténként az édesanyjukat. Az esténként felolvasott mesék meghatározó és kivételes szerepet töltenek be a gyerekek mentális fejlődésében.

Balassa Olívia mentálhigiénés szakember írása arról szól, hogyan hatnak a mesék a gyerekek lelkivilágára, milyen lelki folyamatokat indítanak el bennük az esti mesék.



A mesék varázslatos hangulatára minden kisgyereknek szüksége van
Amikor egy felnőtt mesét olvas egy gyermeknek, a gyermek számára egycsapásra megszűnik a külvilág, vele együtt eltűnik minden gondja és megoldhatatlannak tűnő, mindennapjait átszövő aggasztó problémái is. A várakozás a mesélésre a gyermek számára feszült, ugyanakkor örömteli is. A mesemondás varázslatos rituáléja nap mint nap ugyanabban az időben és ugyanazon a helyen a gyermek biztonságos környezetében, az otthonában zajlik.

Este, amikor minden elcsendesedik és lefekvéshez készülődik a család, elkövetkezik a mesélés ideje. Ha végre elkezdődik és anya, apa vagy nagymama, nagypapa mesélni kezd, a kisgyermekben a várakozást a koncentrált figyelem váltja fel. Majd a mesélés által létrejött különleges kapcsolatban adó és vevőként összekapcsolódik a két személy; a mesélő és a hallgató.

A felnőtt meseolvasása, kifejező, dallamos hangja, szerepjátéka a biztonság érzésével és bizalommal tölti el a gyermekeket. Az olvasmány által közvetített mesevilágon keresztül elindul a realitásból fantáziája színes képekkel teli és lelke érzésekkel túlfűtött birodalmába, ahol bármi megtörténhet vele.

Mi játszódik le a gyerek lelkében meseolvasás közben?
Ez az út saját belső énjéhez vezet. A mese hallgatása közben feltáródnak vágyai, megmutatkoznak félelmei a főhőssel vagy valamelyik másik szereplővel való azonosulás közben. Megvilágítódnak önmagára jellemző belső tulajdonságai saját maga számára. Javul a mesélő felnőttel való kapcsolata, erősödik kötődési képessége.

Hogyan hatnak a mesék a kisgyerekekre?
A gyermek a meghitt személyes és intim kapcsolatból eredően törődést érez, és érzi a rá irányuló figyelmet. A mese jótékony hatásai közé tartozik, hogy hallgatása következtében tovább fejlődik a gyermek fantáziája. A szavak széles tartományának megismerése miatt pedig gyarapszik a gyermek szókincse és a vele való foglalkozás miatt nő az önbizalma is. Emiatt könnyebben teljesíti és értelmezi az iskolai feladatokat is.

Sok gyerekre inspirálóan is hat a mesélés. Van, aki rajzolni kezd vagy más módon próbálja megformálni a hőseit. Van, aki maga is megszereti az olvasást és elkezd olvasni újabb és újabb történeteket. Az olvasmányok számára új információkat tartalmaznak a világról. Általuk új ismeretekre, tudásra tesznek szert, megismerik különböző emberek nézőpontjait, saját személyiségük fejlődik.

A szülők meseolvasása igen fontos dolog. Meghatározó a kisgyermek egész elkövetkező életének minősége és tartalmassága szempontjából.

Szerző: Balassa Olívia mentálhigiénés szakember, mediátor
Fotó: Freepik/prostooleh

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2015.11.18