Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit? - Szülők Lapja

Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?

Szülőklapja képAmilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad - mondja Pintérné Mirza Anna pedagógus. Bár tudja, hogy kijelentésével sokak számára népszerűtlennek tűnhet, mégis elgondolkodtat bennünket a fiúgyermekek nevelésének észrevétlen buktatóiról, a férfivá nevelés kihívásáról, illemről, szülői mintáról.

Szerző: Pintérné Mirza Anna
2016-01-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Pintérné Mirza Anna
Grafológus, pedagógus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A férfiává válás gyermekkorban kezdődik. És nem azzal, hogy kék pólót vesz neki az édesanya, vagy hogy a kisebb baleseteknél elrikkantja magát: "Katonadolog!". És még nem is a betonkeverő-kukásautó-markoló-vonathegyektől, hanem attól, hogy mit tapasztal otthon… - vallja Pintérné Mirza Anna pedagógus, két kisfiú édesanyja.

Szakértőnket arra kértük, hogy mondja el véleményét nekünk, hogyan lesz a kisfiúból felnőttkorára illedelmes és segítőkész férfi, akinek természetes, hogy átadja a helyét a villamoson, vagy udvariasan előre enged hölgyeket az ajtón.

A gyerekre a szülői minta erősebben hat, mint az unos-untalan elhangzó intelmek
A gyerek elsősorban utánoz. Figyel, lát, meglát. Nem a szavak hatnak rá elsősorban, hanem az,  ahogyan viselkednek a szülei. Ahogy beszélnek, ahogy a saját szüleikkel, barátaikkal, idegenekkel bánnak - és ahogy egymással. Férfi a Nővel. Nő a Férfivel.

A gyerek mindent lát: beivódik a kis tudatába, gondolkodásmódjába a tapasztalat, a példa. Ha az a követendő minta, hogy apa előreengedi anyát, átveszi a nehéz csomagot, vagy hogy megölelgeti a feleségét és azt mondja, ülj le, pihenj egy kicsit, ma sokat tettél, akkor valószínűbb, hogy felnőttként majd ő is értékeli a női, anyai erőfeszítéseket. De ha otthon csak az elvárást tapasztalja, jó szó, figyelmesség nem jár, ha otthon anya elnyomott helyzetben van, ha engedélyt kell kérnie apától, ha nem törődnek a vágyaival, szükségleteivel, akkor az rossz indulás a férfivá válás útján.

Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?

„Amit a gyerek maga körül lát, az lesz neki a természetes”
Felnőttként, férjként nem is olyan könnyű szemléletet váltani.Ám szerencsére ennek az ellenkezőjét is tapasztalom: sok anyuka a kicsi nemétől függetlenül bevonja gyerekeit a háztartásba, a főzésbe - és ez olyan jó! Kis lovagok, akik segítenek teríteni, akik meglátják, ha anya fáradt, akik már most sem felejtik el megköszönni a finom ebédet.

Nem mindegy, hogy melyik országba, melyik kultúrkörbe, de főleg melyik családba születünk. Amit a gyerek maga körül lát, azt fogja természetesnek tartani. Hozzá fog tartozni a gyökereihez. Olyan jó is a fiainkkal beszélgetni a fiús-lányos dolgokról! Figyelmeztetni őket idejekorán, hogy a lányokkal kicsit finomabban kell bánni. A lányokat meg lágyságra, kedvességre nevelgetni.

Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?
"Ha az a követendő minta, hogy apa előreengedi anyát, átveszi a nehéz csomagot, felnőttként majd ő is értékelni fogja a női, anyai erőfeszítéseket"

Kizárólag az apa felelőssége lenne a "férfivá nevelés"?
És a párkapcsolatunkban is ragaszkodnunk kell a női jogainkhoz, egyúttal vállaljuk a női lét feladatait is. Egy maszkulin anya ugyanolyan rossz példa, mint az elnyomott helyzetét elfogadó. Ne hárítsuk a felelősséget csak az apákra.

Hát itt kezdődik...

A gyerekkorból hozott mintát felnőttkorban már nehezebb korrigálni
Talán népszerűtlen vagyok, de épp ezért nem hiszek a kultúrák találkozásában sem. Az egymás elfogadása, megértése alapvető emberi érték. De az együttélés már nehezebb dió.
Legyen bármilyen nagy a szerelem, bármilyen nyitott és rugalmas a gondolkodásmód mindkét fél részéről, fel kell készülni, hogy többletnehézségek adódhatnak. Egyszerűen csak a különbségekből fakadóan. Elképesztően nehéz visszamenni a gyerekkorig, és újra felépíteni a morális hátterünket, kompromisszumokat hozni, változni, közben megtartani a magunkhoz tartozót. Változni nem könnyű. Főleg nem viszonylag rövid idő alatt. Persze van sok pozitív példa, de senkit nem biztatok azzal, hogy ez kevés lelki munkával jár.
 
Te jól érzed magadat Nőként? Jól érzed magadat a párkapcsolatodban? Át tudod élni a női oldaladat? Vagy úgy érzed, a párod mellett nem tudsz kibontakozni? Ha ilyen jellegű gondod van, akkor egészen biztos, hogy nem csak a párod viselkedése a hiányod oka. A múltad és a megküzdési stratégiád is befolyásolják a helyzetedet. De változtathatsz, változhatsz vagy alakíthatod a kapcsolatodban a női-férfi szerepeket.

Szakértőnket követheted a Facebookon » is, ahol sok érdekesség vár rád naponta frissülő tartalommal.

Szerző: Pintérné Mirza Anna
Fotó: Freepik

Címkék: gyermeknevelés, kisfiú, fiúgyermek, szülői minta, gyermekkor, szülő, apa, férfivá válás, udvarias, lovagias

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Fiús lányok, lányos fiúk - nemi identitászavar gyerekkorban?

Baj, ha egy kislány fiús játékokat játszik? Probléma, ha egy kisfiú inkább lányokkal barátkozik és lányos játékokkal játszik? Mikortól kell nemi identitászavarra gondolni?

tovább a cikkre
Sérv kialakulása gyerekeknél: lágyéksérv, köldöksérv, vízsérv, heresérv - Mikor szükséges műtét?
Sérv kialakulása gyerekeknél: lágyéksérv, köldöksérv, vízsérv, heresérv - Mikor szükséges műtét?

Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk, hiszen a gyermekkori hereproblémákkal, ill. sérvekkel kapcsolatosan mindenki egy kicsit mást mond. Akkor most mégis mikor, milyen esetben jelentkezzünk sebészeten? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk választ.

tovább a cikkre
Fitymaszűkület, fitymaletapadás kezelése - Mit szabad és mit tilos? Gyermeksebész válaszol
Fitymaszűkület, fitymaletapadás kezelése - Mit szabad és mit tilos? Gyermeksebész válaszol

Húzzuk? Ne húzzuk? Mást mond a szomszéd, a védőnő és az orvos is. Akkor most mi is legyen a család büszkeségével, pontosabban annak is a legbecsesebb testrészével? Cikkünkben gyermeksebész szakorvos ad útmutatót a fiúgyermekes szülőknek.

tovább a cikkre
Fiús lányok, lányos fiúk

Gyakran találkozunk fiús lányokkal, lányos fiúkkal. Ennek hátterében több tényező is állhat, akár még a babavárás időszakáig is vissza kell menni az okok feltárásakor.

tovább a cikkre
Fitymagondok - fitymaszűkület

A fitymaszűkület a kisfiús anyukák rémálma. Megmagyarázni szegény síró, kétségbeesett gyermeküknek, hogy a fájdalmas esti procedúra az ő érdekükben történik… S látni, hogy a kisgyerek szenved és nem érti, hogy az anyukája, aki annyira szereti, miért okoz neki fájdalmat… Vajon mindez megelőzhető lenne? Mit tehetünk ellene? Dr. Somló Pál gyermekorvos cikkéből kiderül

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Pintérné Mirza Anna - Grafológus, pedagógus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza