Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként - Szülők Lapja

Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként

Szülőklapja kép10 tanács, amit gondolj végig, ha fiús apuka vagy! 10 tanács, ami akár a modern apukák tízparancsolata is lehetne! 10 tanács, amit ha megfogadsz, büszke leszel majd a fiadra!

Szerző: T. Nagy Ildikó
2016-01-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kisfiúból férfit faragni mindig is az édesapák feladata volt évezredeken át. Ők tanították meg fiaiknak a bátorságot, a becsületességet és egy sor más dolgot, amit a felserdült férfiak útravalóként tehettek csomagjukba, amikor elindultak a felnőtt élet útján.

Az apától a versenyszellemet, kudarctűrést, magabiztosságot tanulják meg a kisfiúk
A mai modern apák szerepe a családban és a gyermeknevelésben nagyon megváltozott: az apukák jobban kiveszik a részüket a babagondozásában, övék az esti fürdetés feladata, hétvégenként büszkén tolják az utcán a babakocsit, a gyermekorvosi várótermekben jóval több édesapát látni, mint akár csak 10-15 évvel korábban, segítenek a kisgyerekes édesanyának a háztartásban. A skandinávokról nem is szólva, akiknél nagy divatja van annak, hogy az apukák mennek gyesre a babával az anyák helyett - és ezen még csak meg sem lepődik senki.

Ennek ellenére számos olyan dolgot felsorolhatunk, amik változatlanok a fiúk nevelését illetően: egy kisfiú az apukájától tanulja meg a versenyszellemet, a kitartást, a küzdeni akarást, a kudarctűrést, a magabiztos fellépést, az udvarlást, és beláthatjuk, hogy birkózni is csak egy apával lehet, nem pedig az anyukával.


Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként


Mit taníts meg apaként a fiadnak?


Legyél konzervatív vagy szabadgondolkodású, szigorú vagy engedékenyebb apa, az alábbiakban 10 olyan tanácsot olvashatsz, amit ha fiús apa vagy, érdemes legalább egyszer végiggondolnod.

1. Te legyél a példaképe!
Ne csak szavakkal, sokkal inkább a tettekkel tanítsd a fiadat - előbb-utóbb úgyis azt követi majd, amit tőled látott, és nem azt, amit hallott. Az elvárásaid legyenek tiszták, érthetőek - és olyanok, amiket te is betartasz. Ha pedig megszegi a szabályokat, legyen világos számára az is, ez milyen következményekkel jár, próbálj következetesen eljárni.

2. Tiszteld az édesanyját!
Ha látja rajtad, hogy te megadod a tiszteletet az anyjának, akkor ő is tisztelni fogja őt. Ha pedig az édesanyját tisztelni fogja, akkor a feleségére is fel fog nézni. És ha ez így lesz, akkor minden esélye megvan a boldog házasságra. Nem kell a fiad előtt sem szégyellned, hogy szereted az édesanyját, hiszen így fogja majd tudni ő is kimutatni az érzéseit nagyobb korában - és hidd el, ezt a nők értékelni fogják.

3. Amikor a fiad a tanácsodat vagy a segítségedet kéri, legyél számára elérhető!
Ne utasítsd vissza, ha kisfiad a segítségedet kéri, mert ha visszautasítod, akkor lehet hogy többé nem teszi majd.

4. Az apja legyél, és ne a barátja!
A kettő között lényeges különbség van - bár egy apa támogathat barátként, ugyanakkor egy apa óv és védelmez, biztat és megpróbál tanácsokat adni, amiket az évtizedek tapasztalatával összegyűjtött. Egy barát azonos szinten áll a gyermekeddel, barátnak lenni opció, egy embernek sok barátja lehet - apja viszont csak egy, és apának lenni felelősséggel jár.

5. Legyél otthon vacsorára!
Most kisgyerek a fiad, később már nem tudod visszahozni ezeket az éveket, az elmulasztott pillanatokat. Később még emlékezni sem fogsz arra, hogy mi miatt kellett túlóráznod, csak azt fogod bánni, hogy nem voltál vele akkor, amikor fontos lett volna.

6. Becsüld meg az időt, amit a kisfiaddal töltesz!
A fiaddal eltöltött idő legalább annyira fontos, mint a barátokkal töltött meccsnézés. Hidd el, az idő gyorsan telik, észre sem veszed, és már nem a te társaságodat szomjazza, használd hát ki, amíg együtt lehettek - ez az együttlét lehet mesélés, játék kisebb korban, de a nagyobbacskával már közösen elmehettek kirándulni, autót szerelhettek vagy a lakásban bütykölhettek. Így érezheti át egy kisfiú, mik a férfiszerepek egy családban és később ezt viszi majd tovább.

7. Ne ess kétségbe, ha a 2-3 éves kisfiad babázik!
Ne aggódj, ez az esetek többségében nem az, amire gondolsz. Ne is szégyenkezz a múló állapot miatt, ettől még edzett férfi válhat belőle. Nem kell túl korán elvárni azt, amire még nem érett.

8. Tanítsd meg neki az önvédelmet, de az önfegyelmet is
Nem azzal van a baj, ha az apák verekedni tanítgatják fiaikat, hanem azzal, ha nem magyarázzák el, hogy mikor szabad ütni. Tanítsd meg neki, hogy álljon ki magáért, ne csak az öklével, hanem szavakkal is - de azt is, hogy vegye észre a túlerőt és hogy ne akarjon mindenért mindenáron harcolni.

9. Tanítsd meg neki, hogy mit jelent a "becsületszó"!
Hogy mit jelent az úriemberek egyeszsége, azt csak egy apa taníthatja meg a fiának.

10. Mondd el neki, hogy te sem vagy hibátlan
Bár kisfiad egy igazi hősnek lát téged, nem árt, ha megérteted vele, hogy olykor még te is hibázol. Ilyenkor ne restellj bocsánatot is kérni a hibádért, ezzel nem leszel kisebb a szemében, sőt, később még jobban fog becsülni! És megtanulja ő is, hogy hibázni emberi dolog, de vállalni kell a következményeit, nem pedig minden másra hárítani vagy úgy tenni, mintha nem történt volna semmi.

Fotó: Pixabay

Címkék: apa, apa-fia, apa-fiú, gyerek, gyermeknevelés, apa fia kapcsolat

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?

Az 5 leggyakoribb tévhit az apa szerepről, az apává válásról, az apaságról, melyet Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnk segít tisztázni.

tovább a cikkre
Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét
Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét

Újdonsült apukákat kérdeztünk az apás szülésről. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon más szemmel néznek-e a kedvesükre a szülés óta? Megtudtuk, hogy miként vélekednek azokról a férfitársaikról, akik ellenkezőképpen gondolkodnak, mint ők. És az is kiderül, hogy megbánták-e a döntésüket. Apuka szemmel a szülésről.

tovább a cikkre
A késői apaság előnyei és hátrányai

A késői apaságnak sok előnye lehet - ezt már eddig is tudtuk, azonban sok hátránya is, melyre egy nemrég megjelent kutatás mutat rá. A nagy léptékű nemzetközi vizsgálat a késői apaságot ugyanis összefüggésbe hozza az autizmussal, hiperaktivitással, bipoláris zavarral és más gyermekbetegségekkel. A kutatás eredményei még a szakembereket is meglepték.

tovább a cikkre
Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sonkás rizottó

Sonkás rizottó

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 gr rizs 50 gr zöldborsó 50 gr sonka 20 gr sajt 20 gr olaj só petrezselyemzöld

Recept:

Olajban üvegesre pároljuk a rizst és felengedjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, zöldborsót és a sonkát. Fedő alatt pároljuk. Mikor kész a rizs, levesszük a tűzről és fedő alatt 15 percig állni hagyjuk. tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza