Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj? - Popper Péter véleménye a siettetett gyerekekről és szüleikrő - Szülők Lapja

Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj? - Popper Péter véleménye a siettetett gyerekekről és szüleikről

Szülőklapja képNem szobatiszta még a gyermeked, pedig már rég itt lenne az ideje? Nem köszön a boltban előre, pedig illene? Nem mondókázik-énekel, pedig a szomszéd kislánynak be nem áll a szája? Baj ez?

Szerző: Szülők lapja
2016-03-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Onnantól kezdve, hogy a kisbabánk megszületik, versenyt futunk az idővel. Várjuk, hogy a baba "végre" átforduljon, várjuk, hogy "időben" felálljon, türelmetlenül várjuk, hogy megtegye az első lépéseit, kimondja az első igazi szavakat.

Összehasonlítjuk a többi játszótéri gyerekkel és összezuhanunk, ha kétévesen még nem tud beszélni, pedig a szomszéd kislány már kész mondókákat mond.
Aztán szaladunk vele a szakemberhez, a fejlesztőhöz, a pedagógiai szakszolgálathoz, ha eltérően fejlődik - mert ma ilyen a világ. A szülő pedig szinte restelli magát, ha nem tud olyan gyereket felmutatni a társadalomnak, aki az átlaggal együtt halad, aki akár egy picit is kilóg a sorból...

Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj? - Popper Péter véleménye a siettetett gyerekekről és szüleikről

Popper Péter világos gondolatai és fontos üzenetei mintha az örökkévalóságnak születtek volna. Az alábbi sorokból merítsenek erőt azok a szülők és nagyszülők, akik úgy érzik, hogy a rohanás, a fejlődés siettetése, a siker állandó hajszolása nem jó irány - legalábbis ha gyerekről van szó...
A 2010-ben elhunyt zseniális gyermekpszichológust-egyetemi tanár-írót-vallástudóst idézzük.


Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj?


Majd köszön húszévesen.
Ha egyévesen nem szobatiszta, miért baj? Igen kevés lány pisil be a nászéjszakán.

Svédországban nem probléma, ha a gyerek nem tud számolni másodikban. Van ideje negyedikig. Hát nem mindegy, mikorra tanul meg bizonyos dolgokat a gyerek? Lényeg, hogy mikorra felsőbe megy tudja azokat.

Az egyik kislány 12 évesen kezd menstruálni, a másik 14 évesen. Ha testileg hagyom ezt a "szabadságot", szellemileg miért nem? Miért kell siettetni a fejlődést?
Hová ez a nagy rohanás?
Mit csinálunk magunkból és a gyerekeinkből ebben a nagy rohanásban?
Ha megfigyeljük a nagy zsenik gyerekkorát, a következőt vesszük észre: lassan bontakoznak ki. A zseniális emberek többsége eléggé málé a fejlődés korai szakaszában. Későn érők. Ha egy gyerek olykor kissé elmaradottabbnak néz ki a társaihoz képest, attól még nem biztos, hogy ez rossz jel.

Mindig is mondtam, hogy az irodalomból sokkal több pszichológiát tanultam, mint a tankönyvekből. Azt ugyan nem tudom, hogy mivel lehetne az életet jobb nívóra emelni, de azt biztos, hogy lassítani kell. Biztosabbnak lenni saját magunkban, mert az élet mindazt az alaptudást és készséget megadja, amire alapvetően szükségünk van.

Nagyon sokan azt hiszik, hogy könyvből meg lehet tanulni, hogyan lehet jó anyának lenni.
Dehogy lehet!
Ehhez belső biztonság kell!
(Popper Péter)


Fotó: prokultura.hu
Kezdőfotó: Freepik

Címkék: Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj? Popper Péter, gyerekfejlődés, kortárs, fejlődés siettetése, óvodás gyerek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A babák, kisgyermekek fejlődése - Melyik állomás miért fontos?

Mit tanulnak azzal a babák, hogy mindent a szájukba vesznek? Tudtad, hogy saját testük és énképük folyamatos megtapasztalásával egy kihagyhatatlan és fontos fejlődési folyamaton mennek át? Gondoltad-e, hogy a kisgyerekek térbeni tájékozódása pedig már a későbbi írás-olvasást készíti elő? Gyermekfejlődésről és fejlesztésről kérdeztük a szakértőt.

tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre
Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére

Milyen hatása van a gyermekre a szülők hangulatának? Mit okoz a gyermek fejlődésében, ha az apa, vagy az anya depressziós? Mitől lesznek a férfiak depressziósak?

tovább a cikkre
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldborsófőzelék

Zöldborsófőzelék

Főzelékek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Családi adag: 50 dkg friss, vagy mirelit zöldborsó 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál margarin 1-2 evőkanál liszt 1 csomó petrezselyem 3-4 dl tej 1-2 evőkanál kanál kristálycukor csipetnyi só

Recept:

A felmelegített olajban megolvasztjuk a margarint, majd beletesszük a zöldborsót, pici sót és fedő alatt kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A puha borsóra rászórjuk a cukrot és karamellizáljuk azt. Majd a lisztet hozzáadjuk, elkeverjük és a tejje(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mellrák kialakulása: 8-ból 1 magyar nőt érint ez a daganatos betegség! - Videón a helyes otthoni mellvizsgálat menete

vissza vissza