Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Együttalvás a babával? - Az anyukák fele nem meri elmondani az igazat egy kutatás szerint - Szülők Lapja

Együttalvás a babával? - Az anyukák fele nem meri elmondani az igazat egy kutatás szerint

Szülőklapja képA gyereknevelésben vannak dolgok, amikről az anyukák nem szívesen beszélnek - és olyanok is akadnak, amiről inkább füllentenek, mert azt gondolják, hogy nem helyes, amit csinálnak.

Szerző: Szülők lapja
2016-03-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A gyereknevelésben vannak dolgok, amikről az anyukák nem szívesen beszélnek - és olyanok is akadnak, amiről inkább füllentenek, mert azt gondolják, hogy nem helyes, amit csinálnak.

Meglepő módon ilyen a gyerekkel való együttalvás is - ahogy egy friss kutatásból kiderült, az édesanyák közel fele bevallotta, együtt alszik a kisbabájával, mindemellett elismerték azt is, hogy erről hazudnak a védőnőnek vagy a gyerekorvosnak.

A 600 brit anya megkérdezésével készült kutatást Sarah Ockwell-Smith gyermeknevelési szakember vezette, és a kérdőívben kimondottan arra volt kíváncsi, hogy a brit szülők milyen alvási és altatási szokásokkal rendelkeznek a gyermekeiket illetően. Az eredmény: a szülők 46%-a alszik együtt a babával, de ezt nem merik bevallani a védőnőnek vagy akár a többi szülőnek.

Együttalvás a babával? - Az anyukák fele nem meri elmondani az igazat egy kutatás szerint

-  Ezek az anyák nem csak attól félnek, hogy esetleg rosszallóan néznek rájuk, hanem megfordul a fejükben, hogy vajon jelentik-e ezt a gyámügynek vagy más szervnek? Sokan még a barátaiknak vagy a családtagjaiknak sem árulják el az egy ágyban alvást, ez egyfajta tabunak számít - árulta el a szakember a Yahoo Newsnak.

A hirtelen bölcsőhalál egyik lehetséges oka
Több kutatás az együttalvást jelöli meg a hirtelen bölcsőhalál egyik lehetséges okának, érthető hát, hogy a szülők vonakodva beszélnek a témáról. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem törődnének a gyermekük egészségével vagy nem a legjobbat akarnák neki - egész egyszerűen az ember szülőként sokszor kerül döntéshelyzetbe, hiszen a jó szülőségnek számos útja-módja lehet - és ilyenkor úgy döntenek, ahogy adott pillanatban helyesnek ítélik.

Ám akárhogy is érzi a szülő a gyermek szempontjából a legjobbnak, a szakember óva int, hogy ezt a védőnő vagy gyermekorvos elől elhallgassa, hiszen ezek az emberek nem azért vannak, hogy ítélkezzenek, hanem hogy segítsenek és támogassanak.  

Sarah Ockwell-Smith arra is felhívta a figyelmet, hogy miként lehet kivitelezni azt, hogy az együttalvás a lehető legkisebb kockázatot jelentse a kisbabára.

A baba helye az ágy közepén vagy szélén?
Bár sokan szeretik a csecsemőt az ágy belső felére, középre tenni, a szakember szerint jobb helye van a babának az ágy külső felén, az édesanya mellett, mert így az apa vagy akár egy nagyobb testvér kisebb eséllyel fekszik rá a babára. Természetesen az ágy szélén gondoskodj arról, hogy a baba ne essen le - akár védőráccsal, akár az ágy fal felé fordításával. Utóbbi esetben ügyelj arra, hogy ne maradjon rés a matrac és a fal között, nehogy a kicsi beleszoruljon.

Ezenfelül figyelj oda, hogy
-    a baba a hátán feküdjön
-    ne legyen semmilyen párna vagy paplan a baba közelében
-    ha hosszú a hajad, azt fogd össze, és a hálóruhádról se lógjon le semmilyen kötő, szalag vagy egyéb, ami rátekeredhet a babára

A szakember szerint ne az együttalvás mellett dönts, ha
-    dohányzol
-    olyan gyógyszert szedsz, ami bágyadttá, álmossá tesz
-    erősen túlsúlyos vagy
-    nagyon fáradt vagy

Forrás: Parents.com
Fotó: Pixabay

Címkék: baba, együttalvás, újszülött, hirtelen csecsemőhalál, kutatás

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél
11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél

Hogy segítsünk eligazodni a gyermeknevelés útvesztőjében, összegyűjtöttünk 11 elgondolkodtató idézetet pszichológusoktól, íróktól - olvasd el, ők hogyan vélekednek a gyermek és szülői viszonyról, feladatokról, családról.

tovább a cikkre
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

tovább a cikkre
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?

Anyának és Nőnek lenni egyszerre - lehetséges-e? Kell-e, lehet-e sorrendet állítani? Nem kell kövekkel dobálni azt, aki mindkét szerepet egyeztetni tudja. Egy olvasónk, egy anya őszinte vallomása az elvárásokról saját maga felé és környezetének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gesztenyefőzelék

Gesztenyefőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg gesztenye 6,5 dkg burgonya

Recept:

A gesztenyét meghámozzuk, majd megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. A főtt, összetört burgonyával összekeverjük.

Különösen ajánlott a sovány, lassan fejlődő csecsemőknek!DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Szénhidrátb(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza