Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Lányos apák 10 aranyszabálya: Így neveld a kislányod, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában - Szülők Lapja

Lányos apák 10 aranyszabálya: Így neveld a kislányod, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában

Szülőklapja kép10 tanács, amit gondolj végig, ha lányos apuka vagy! 10 tanács, ami a lányos apukák tízparancsolata is lehetne! 10 tanács, amit, ha megfogadsz, akkor csodás felnőtté nevelheted a lányod.

Szerző: Szülők lapja
2016-08-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Csodaszép, naiv tekintetét rád szegező, pöttöm kislányodat ma még könnyedén a kezedben tartod, de máris azon merengsz, hogy miként fogod majd őt megvédeni az élet kellemetlen kihívásaitól, a rosszindulatú emberektől.

A lányos apák 10 aranyszabálya - Így neveld a kislányodat, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában


Teljesen természetes, ha a kislányodnak a legjavát akaró, féltő édesapaként már most ezeken a gondolatokon kapod magad. Mielőtt azonban ez a most még távolinak tűnő időszak elkövetkezne, érdemes pár dolgot számításba venned.
 

10 ARANYSZABÁLY, AMI EGY KISLÁNY NEVELÉSÉHEZ ELENGEDHETETLEN

 

1. Mutasd ki a lányodnak, hogy mennyire szereted őt, mennyire fontos a számodra

Egy kislány az édesapa szeretetére mindennél jobban vágyik. Jobban, mint bármire, amit pénzzel meg tudsz számára szerezni. Az édesapa szeretetét semmi nem tudja pótolni, semmi nem tudja felülmúlni.

A lányod egy sor csalódást, sőt, akár még fájdalmat is fog okozni neked. De soha ne legyen kétsége afelől, hogy őt szereted. Nézz bátran a szemébe, és mondd neki, amikor csak jólesik, hogy mennyire szereted őt! Dicsérd meg őt, amennyiszer csak lehet, ám ne csak a csinos kinézetét dicsérgesd, hanem például azt, hogy milyen ügyesen megpróbált megoldani valamit.

 

2. Viselkedj minden nap úgy, hogy te leszel számára a férfiminta

Egyelőre még elképzelhetetlen ugyan, de egyszer majd, ha felnő, és párt választ magának, akkor te leszel az, akihez a párját - tudatosan vagy sem - hasonlítani fogja. (Ha netán a tündéri kislányod most azt gondolná, hogy egyszer te leszel majd a férje, akkor magyarázd el neki kedvesen, hogy te már bizony elkötelezted magad az ő csodálatos anyukája mellett - tehát ez már semmiképpen sem lehetséges).

A lányos apák 10 aranyszabálya - Így neveld a kislányodat, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában


3. Bánj az édesanyjával szépen, mert ez okozza számára a legnagyobb örömet

Kislányod észrevétlenül figyeli, hogy hogyan bánsz nap, mint nap az anyukájával. Őt azt teszi a leginkább boldoggá, ha az édesanyját őszintén szereted, és vele szeretettel bánsz. Éppen ezért tegyél meg minden tőled telhetőt a házasságod összetartásáért, a családi békességért.

Ám ha ez semmiképpen sem sikerül és végül válásra kerül a sor, akkor is próbáljátok ti, felnőttek békésen megoldani a helyzetet - hiszen egy ilyen helyzetből, és annak okos kezeléséből is sokat tanulhat a gyermek.
 

4. Ne rágódj folyton azon, hogy egyszer majd felnőtt nagylány lesz

Ma még furcsának hat talán, hogy a te kislányodnak is megjön egyszer a menzesze, borotválni fogja a lábát, és fiúkkal fog flörtölni. Készülj fel a kamasz és tinédzser korszakra ahelyett, hogy ezen rágódnál. A természet így teremtett bennünket, és ezen amúgy sem tudunk változtatni. Az érzések nem változnak: ha szereted és elfogadod őt, akkor mindegy is, hogy 5 vagy éppen 15 éves.

 

5. Szerezz számára emlékezetes közös pillanatokat, amikre majd mindig emlékezhet

Tölts annyi időt a lányoddal, amennyit csak tudsz, és legyen ezáltal minél több közös élményetek, amelyek egy életre összekovácsolnak kettőtöket.
Nem kell nagy dolgokra gondolni és túlzásokba esni. A kisgyerek később nem arra fog emlékezni, hogy egy belépőjegy milyen drága volt, hanem arra, hogy mit meséltél neki akkor, és mi mindent éltetek meg együtt. Azokon az eseményeken, amelyek számára fontosak, legyél mindig jelen - legyen az balettelőadás vagy óvodai ünnepség.
 

6. Tanítsd meg neki, hogy nem mindig körülötte forog a világ

Az egyik legnagyobb kihívást majd az fogja jelenteni, hogy megértesd vele, nem körülötte forog a világ, nem minden úgy történik, ahogy azt ő szeretné, nem lehet mindig neki igaza, és nem lehet hisztivel mindent elrendezni. Tanítsd meg inkább a türelemre, tanítsd érvelni, és tanítsd meg, hogyan viselje el a csalódást, kudarcot. Ha mindezt sikerül átadnod neki, akkor értékes felnőtt nő válik majd belőle.

A lányos apák 10 aranyszabálya - Így neveld a kislányodat, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában

 

7. Kapcsold ki a külvilágot, ha a lányoddal vagy

Kapcsold ki a telefonodat, ha este fáradtan hazaesel a munkából, hagyd egy kicsit az esti híradót, és ne akard megtudni azonnal a legutóbbi focimérkőzés eredményét.

Ha megérkezel, akkor szánj időt a lányodra, amikor csak vele foglalkozol, amikor csak rá figyelsz. Ő játszani, beszélgetni, nevetgélni akar veled, és nem egy telefonját nyomkodó, televíziót hangosítgató, tabletjébe merülő, gondterhelt apukára kíváncsi. Tedd meg neki ezt a szívességet, hiszen ő egész nap csak rád várt, csak arra, hogy újra veled legyen. Hidd el, eljön még az idő, amikor kirepül a házból és akkor már hiába szeretnéd a kis csacsogását hallgatni.
 

8. Tanítsd meg az illemre, és hogy miként viselkedik egy férfi hölgytársaságban

Vidd el őt kettesben étterembe, színházba, sétálni, és bánj vele úgy, mint egy igazi hölggyel: nyisd ki előtte az ajtót, segítsd le róla a kiskabátot, húzd ki neki a széket az étkezőasztalnál. Magyarázd el neki, hogy mikor viselkedik illedelmesen egy hölgy, és milyen viselkedést toleráljon és várjon el ő is az ellenkező nemtől - utóbbit főleg tőled tanulja meg.

Ha például a kocsiban káromkodva szidod a női sofőröket vagy kétértelmű megjegyzéseket teszel a pincérnőnek, "hiszen úgyis szereti", abból a lányod csak azt tanulja meg, hogy a nők kiszolgáltatott és alárendelt helyzetben vannak.
 

9. Tanítsd meg neki, hogy mit jelent a megbocsájtás

Magyarázd el neki, hogy hogyan kell bocsánatot kérni, és hogy milyen fontos a haragot elengedni, és másoknak megbocsájtani. Értesd meg vele, hogy a harag rossz tanácsadó, a konok, hajthatatlan, merev gondolkodású embereket - legyen az nő vagy férfi - pedig senki nem szereti. Lesse el tőled, hogy te sem őrizgeted a haragod sokáig, ahhoz túl rövid az élet.
 

10. Tanítsd meg neki, hogy a belbecs fontosabb, mint a külcsín

Magyarázd el, hogy miért fontosak az emberi erények, az őszinteség, a hűség, kedvesség, szorgalom, kitartás. Milyen az, amikor valaki nem az eszére hallgat, hanem a szívére. Milyen az, amikor valaki számító, és milyen, amikor igazi örömmel segít másoknak. Bár fontos, hogy a testére és az egészségére is odafigyeljen, mindemellett az is legalább annyira lényeges, hogy fejlessze az önismeretét és pallérozza az elméjét.

Fotók: Pixabay

Címkék: lányos apa, jó apa, apuka, édesapa, apaszerep, apák a gyermeknevelésben, kislány, kisgyerek, szülő, felelősség

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

17 gyönyörű fotó az apai szeretetről - Így szeretik az apák a gyermekeiket
17 gyönyörű fotó az apai szeretetről - Így szeretik az apák a gyermekeiket

17 csodálatos és bensőséges fotó arról, hogy milyen nagy szükségük van a gyerekeknek az édesapákra, az ő szeretetükre, ölelésükre, tekintetükre, biztatásukra...

tovább a cikkre
"Ugye, apa, legközelebb eljössz?" - Mit él át az a gyermek, akinek az apja sosem ér rá? Hogyan lehetsz jó apa akkor is, ha elfoglalt vagy?

A mai családokból egyre inkább hiányzik az apa, akinek fontos tárgyalása van, aki nem ér rá, mert pénzt kell keresnie, aki fut-rohan mindenhova, csak a gyerekeihez nem tud leülni 20 percre játszani... Tényleg ebbe az irányba megy a világ? Van visszaút? Egy lelkész édesapa felhívása a férfitársaihoz.

tovább a cikkre
Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként
Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként

10 tanács, amit gondolj végig, ha fiús apuka vagy! 10 tanács, ami akár a modern apukák tízparancsolata is lehetne! 10 tanács, amit ha megfogadsz, büszke leszel majd a fiadra!

tovább a cikkre
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?

Az 5 leggyakoribb tévhit az apa szerepről, az apává válásról, az apaságról, melyet Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnk segít tisztázni.

tovább a cikkre
Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óriásplakáton köszöntek el ballagó diákjai Eszti nénitől - Így reagált a tanárnő a kedves meglepetésre

vissza vissza