Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Egy-két atyai pofon nem árt senkinek? Milyen hatással van a gyerekre, ha a szülei nevelési célzattal odacsapnak ne... - Szülők Lapja

Egy-két atyai pofon nem árt senkinek? Milyen hatással van a gyerekre, ha a szülei nevelési célzattal odacsapnak neki? - Egy anyuka mesél a tapasztalatairól

Szülőklapja képBevásárlás közben egy felkavaró esetnek voltam szemtanúja. Egy édesapa mindenki szeme láttára megverte a gyerekét - annak ellenére, hogy 2005 óta tilos a gyereket akár csak pofon ütni. És sajnos több hasonló esetet láttam már... De, akkor mi a teendő, ha felmegy a szülőben a pumpa? Ezt fejtegeti pedagógus szerzőnk, aki maga is kisgyermeket nevel.

Szerző: Kerékgyártó Andrea
2016-09-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bevásárlás közben egy felkavaró esetnek voltunk szemtanúi. Egy édesapa mindenki szeme láttára megverte a gyerekét, annak ellenére, hogy 2005 óta tilos a gyereket akár csak pofon ütni. És sajnos több hasonló esetet láttam már. Egy alkalommal a játszótéren ütötte a fia fejét egy édesanya, mert szerinte túl gyorsan pörgött a forgón. A 6 év körüli kisfiú láthatóan hozzá volt szokva az efféle bánásmódhoz, az arcán dacos mosollyal annyit mondott. “Nem fáj.” Mire az anya: “Majd fog!”

A kisgyermek a legcsekélyebb testi fenyítést is verésnek éli meg
A gyerekek bántalmazása a fent említett törvény ellenére igen gyakori hazánkban. Egy anyuka mesélte, hogy a lányuk óvó nénije megkérte, tegye fel a kezét az a gyerek, akit rendszeresen megvernek otthon. A csoport többségének a keze a magasba lendült. Persze hatalmas különbség van verés és verés között. Mégis úgy tűnik, hogy az, akinek csak a kezére csapnak rá, vagy időnként elfenekelnek, ugyanúgy éli meg a dolgot, mint az, akit jó alaposan helybenhagynak. A gyermekek tudatában a legcsekélyebb testi fenyítés is verésnek számít. A legújabb kutatások is azt támasztják alá, hogy a sokak által csak jól megérdemelt atyai pofonnak titulált testi fenyítés is káros hatással van a gyerekek lelki világára, akár örökre nyomot hagyhat bennük. Ráadásul mára minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a verés mint nevelési eszköz hosszú távon teljesen hatástalan. Amellett, hogy dacot vált ki, nagyban hozzájárul a gyerekek körében egyre elterjedtebb agresszív viselkedéshez.

Kapcsolódó olvasnivaló: Korábbi cikkünkben a testi fenyítés gyermekekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatásokat tettünk közzé - tudd meg, mire jutottak a szakértők, kattints »

"Időnként én is erős vágyat éreztem rá, hogy odacsapjak Fanninak"
Engem nem vertek a szüleim. Annak ellenére, hogy szeretetben, testi fenyítés nélkül neveltek, a testvéreimmel együtt szófogadó, udvarias, jól tanuló gyerekek voltunk. A férjem is ugyanilyen háttérből érkezett, így nálunk egyértelmű volt, hogy soha nem emelünk kezet a gyerekre.

Szerencse, hogy nálunk konszenzus van ebben a témában. Ismerek olyan házaspárt, akiknél komoly problémát okozott az eltérő felfogás. Az édesanya hozzánk hasonló elveket vallott, a férje viszont hitt a testi fenyítés nevelő erejében. A korábban boldog kapcsolat olyannyira megromlott emiatt, hogy végül a házassági tanácsadóban kötöttek ki.

Nem mondom, hogy nekem néha nem viszketett a tenyerem. Fanni dackorszakát igen megszenvedtük. Nehéz volt szembesülni azzal, amikor a korábban anyafüggő, imádott lányom, akinek minden csepp véremet odaadom, eltorzult arccal üvölti, hogy “Utállak!” Pusztán azért, mert nem engedtem meg neki, hogy kanállal egye a zsírt a bödönből. Bevallom, hogy ilyenkor iszonyú jólesett volna képen törölni. Amikor az ember évek óta nem aludt végig egyetlen éjszakát sem, folyamatosan ingerült a kimerültségtől és zsibog a feje a fejhangon üvöltő gyerektől, könnyen elszakad a cérna. És olyankor könnyen eljár az ember keze.

Időnként én is erős vágyat éreztem rá, hogy odacsapjak Fanninak. Nem tettem. Tisztában voltam vele, hogy az a pofon csak pillanatnyi megkönnyebbülést hozott volna és csupán a saját tehetetlenségemet éltem volna ki vele. És ezért a pillanatnyi botlásért hatalmas árat fizettem volna. Egyrészt biztos vagyok benne, hogy valami eltört volna azzal, ha lekeverek egy pofont Fanninak. Az az ősbizalom, ami a mai napig köztünk van, visszafordíthatatlanul elillant volna. Másrészt a dühöm elszálltával iszonyatos lelkiismeret-furdalás kerített volna a hatalmába, amiért megütöttem.
 
Anyuka, szerezz be inkább egy bokszzsákot!"
Így visszatekintve azt mondom, be kellett volna szereznem egy bokszzsákot. Mert valahol le kell vezetni azt a rengeteg feszültséget, amivel a gyermeknevelés jár. Én, aki a világ egyik legbékésebb embere vagyok, néha azt éreztem, hogy szétrobban a fejem. Ilyenkor arra gondoltam, te jó ég, mit érezhet az, aki valóban lobbanékonyabb természetű?

Egy anyuka nagyon találóan úgy fogalmazta meg a lehetetlen megoldást: kéne egy szelep a szülő fejére, amit szükség esetén ki lehet nyitni, hogy a felesleges gőz távozhasson. Pont úgy, mint ahogy a Szaffi című mesében a gonosz Feuerstein kormányzó teszi. Ám amíg ez nem lehetséges, anyukák, szerezzetek be egy bokszzsákot!

Kapcsolódó olvasnivaló: Hogy mit mond a testi fenyítésről a pszichológus, és hogy akadhatnak-e kivételes esetek, amikor jogos odacsapni? Szakértőnk válaszát korábbi cikkünkből tudhatod meg, kattints »

Szerző: Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Pixabay

Címkék: gyerek, gyermeknevelés, verés, bántalmazás, szülő, apa, anya, pofon, testi fenyítés, megüt

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egy kis pofon néha nem árt a gyereknek? Hatékony eszköz a verés a gyereknevelésben? - Erre jutottak a pszichológus kutatók!
Egy kis pofon néha nem árt a gyereknek? Hatékony eszköz a verés a gyereknevelésben? - Erre jutottak a pszichológus kutatók!

Bár a verés, a testi fenyítés sokáig elfogadott nevelési módszer volt a gyermeknevelésben, manapság egyre több szakértő mutat rá, valójában nem csak teljesen felesleges, de egyenesen káros hatással van mindez a gyerekekre. Erre jutott egy átfogó kutatás.

tovább a cikkre
Ezeket soha ne mondd a gyermekednek! 9 jó szándékú szülői mondat, ami aláássa az önbizalmát
Ezeket soha ne mondd a gyermekednek! 9 jó szándékú szülői mondat, ami aláássa az önbizalmát

9 tipikus mondatot és szófordulatot mutatunk be, amit a szülők gyakran mondanak gyermeküknek, pedig mennyire nem szabadna ezeknek elhagynia a szánkat! Pedagógus szakértőnk elmagyarázza, hogy miért is nem.

tovább a cikkre
4 gyakori szülői mondat, ami lerombolja a gyerek önbizalmát - Ezt mondd helyettük!
4 gyakori szülői mondat, ami lerombolja a gyerek önbizalmát - Ezt mondd helyettük!

4 tipikus mondat, amely düh, csalódottság vagy tehetetlenség miatt hagyja el a legtöbb szülő száját. 4 mondat, amivel a szülő nem ártani akar, de mégis azt teszi. A kimondott szónak ereje van, csöppet sem mindegy hát, hogy miként fegyelmezi a szülő a gyermekét.

tovább a cikkre
Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?

"A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az „ellopott gyermekkor”-ról világosít fel bennünket.

tovább a cikkre
Csak egy pofon?! Avagy szabad-e veréssel nevelni?

A kutatók szerint a pofonok rövid távon talán hatásos eszközök egy engedetlen gyermek megfegyelmezésére, de számos korábbi vizsgálat és a mostani felmérés adatai is azt mutatják, egy-egy pofonnal sokkal nagyobb kárt okozhatunk a jövőre nézve, mint gondolnánk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

"Csak kapd elő a telefonod, és lőj egy fotót, mielőtt túl késő" - Egy édesapa nyílt levele minden apukának

vissza vissza