Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 5 alapszabály, hogy a gyerek biztonságban lehessen a Facebookon! Hogyan védheted meg, mit tehetsz szülőként? Tapas... - Szülők Lapja

5 alapszabály, hogy a gyerek biztonságban lehessen a Facebookon! Hogyan védheted meg, mit tehetsz szülőként? Tapasztalt IT szakértőt kérdeztünk

Szülőklapja képBár az Facebook regisztárciónál 13 év a korhatár, a statisztikák azt mutatják, hogy a 13 év alatti gyerekek ötöde fent van valamilyen közösségi oldalon. Megkérdeztünk egy IT biztonsági szakembert, hogy szülőként hogyan tudunk vigyázni a gyerekeinkre.

Szerző: Szülők lapja
2016-10-13
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Amikor a gyereknek megengedjük, hogy regisztráljon a Facebookra (hivatalosan 13 éves kor fölött lehet), érdemes felkészíteni őt (és magunkat) a közösségi oldal biztonságos használatára. A közösségi oldalak biztonsági beállításairól, a család szerepéről az IT szakértőt kérdeztük.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek 21%-a 13 éves kora előtt már regisztrál a Facebookra - ráadásul ilyenkor általában húszonéves kort adnak meg hamis életkornak. Pedig már az is jobban védi a gyereket, ha 18 év alatti életkort választ.

- A Facebook a maga módján igyekszik valamennyit segíteni. Ha valaki a valós életkorával regisztrál, akkor a 13-18 életév között szigorúbbak az alapbeállítások, például alaphelyzetben nem publikusak a posztok, és nem publikus a profil. Kívánságra ez persze bármikor módosítható, de az alapbeállítás legalább valamennyire védi a kiskorúakat - mondta el Csizmazia-Darab István, IT biztonsági szakértő, aki a következő hasznos gyakorlati tanácsokat adja.

5 alapszabály, hogy a gyerek biztonságban lehessen a Facebookon! Hogyan védheted meg, mit tehetsz szülőként? Tapasztalt IT szakértőt kérdeztünk

Általános szabály, hogy a gyereket kérjük meg, se nyilvános posztban, se pedig privát üzenetben ne adjon ki olyan adatokat, mint a lakcíme, telefonszáma, család anyagi helyzete - ez a fotós feltöltésekre ugyanúgy vonatkozik.

1. Biztonsági beállítások és jelszó
Időnként fésüljük át a biztonsági beállításainkat, nézzük át, miket engedélyeztünk, és milyen alkalmazásokat, engedélyeket, ismerősöket, posztokat tiltunk le. Legyünk kreatívak a jelszavak használatát illetően. A tapasztalat azt mutatja, hogy a rövid, bugyuta, sablonos jelszóhasználat komoly kockázatot jelent arra, hogy illetéktelenek is be tudjanak lépni a nevünkben. Ha ezt még súlyosbítjuk azzal is, hogy egy jelszót több helyszínen is használunk, ezzel további kellemetlenségeknek tesszük ki magunkat. Beszéljük meg a családtagokkal, hogy a jelszó szerepe éppen az, hogy titkainkat és magánéletünk másra nem tartozó részleteit óvja az illetéktelenektől.

2. Telefonszám helyett email
Ha a közösségi oldalra regisztrálunk, javasolt, hogy az e-mailcímünkkel tegyük ezt, ne pedig a telefonszámunkkal. Ugyanis a későbbiekben a telefonszámunkat használhatjuk a kéttényezős hitelesítéssel (kétfaktoros autentikáció) a biztonságosabb beléptetéshez. Emellett létezik „jelentem” gomb a zaklatások visszaszorítása érdekében, valamint a közösségi oldal az Interpollal is jó kapcsolatban van, így visszaélések - például pedofília - esetében igen gyorsan tudnak lépni a gyermekek érdekében.

3. Fektessük le a szabályokat
Kérjük meg a gyereket, hogy ne álljon szóba idegennel online sem. Egyezzünk meg abban a szabályban, hogy ismerős felvételét és fotó megosztását előbb mindig beszélje meg velünk. Mondjuk el neki, hogy amit online megoszt, annak nyoma marad és vissza lehet vele élni, így gondolja meg, mit hoz nyilvánosságra. Ha esetleg a gyerek időnként mégis hibázik, akkor türelmesen és szeretettel kell megmagyarázni, hogy pontosan mi volt a hiba, és hogyan lehet mindezt legközelebb jobban csinálni. Ebből a tanulásból a család minden tagjának ki kell vennie a részét.

4. Legyen a digitális élet is része a napi beszélgetéseknek
A „mi volt az iskolában?”, „milyen volt az edzés” kérdésekhez hasonlóan beszélgessünk rendszeresen gyermekükkel arról, hogy mi történt vele a virtuális térben.
Segítsünk nekik megérteni, hogy hogyan lehetnek biztonságban, mikre érdemes figyelni, hiszen a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismeretek elsajátítása fogja megvédeni később a kellemetlen incidensektől. Ha a gyerek tisztában van azzal, hogy ha így döntök, ez történhet, ha úgy döntök, az
történhet, ha bajban vagyok, ide fordulhatok - akkor ezzel egyúttal mintegy felvértezzük új, ismeretlen helyzetekre is.

5. Ismeretlen személyek a gyerek közelében
A gyerekek szóljanak mindig, ha ismeretlen ember jelöli be őket, illetve magyarázzuk el nekik, hogy soha nem jelöljenek vissza olyat személyt, akit nem ismernek személyesen. Kezeljenek minden információt fenntartással, és ne higgyenek neki rögtön, hogy ha az a bizonyos személy "az osztálytárs barátja" vagy "tudod, múltkor én is ott voltam a buliban" szövegekkel próbál közeledni.

+Képfeltöltés
Ami jó poénnak tűnhet, később nem biztos, hogy az lesz. Éppen ezért képeket megfontoltan töltsön fel a gyerek, és olyat semmiképpen se, amely rá nézve nem előnyös (ittas-bódult állapot, kínos helyzet, hiányos öltözék, stb.). Ezért veszélyes képeket megosztani az interneten - A rendőrség figyelmeztetése »

Szakértő: Csizmazia-Darab István, IT biztonsági szakértő
Forrás: digitaliscsalad.hu
Kép: Pixabay

Címkék: Facebook, gyerek, számítógép használat, gyereknevelés, biztonság

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Így hat a gyerekre, ha szexjelenetet lát a tévében vagy az interneten - Hogyan kezeld a helyzetet?
Így hat a gyerekre, ha szexjelenetet lát a tévében vagy az interneten - Hogyan kezeld a helyzetet?

Milyen hatással van a gyerekre egy véletlenül meglátott szexjelenet Freud szerint? Mit lehet tenni, ha a gyerek az interneten talál rá szexjelenetekre, pornográf tartalmakra - akár véletlenül, akár magától? Klinikai szakpszichológus szakértőnk válaszol.

tovább a cikkre
Már az óvodások nagy része is az interneten lóg - ez derült ki egy friss felmérésből
Már az óvodások nagy része is az interneten lóg - ez derült ki egy friss felmérésből

25 európai országban végeztek felmérést a gyerek internetezési szokását illetően. Ami kiderült, az több, mint lehangoló…

tovább a cikkre
Ezért gondold végig, hogy mit posztolsz a gyermekedről a Facebookra!

Milyen káros következményei lehetnek annak, ha a gyerekünkről készült fotókat kiposztoljuk a Facebook-ra? Miket gondoljunk végig, mielőtt családi képeket és információkat teszünk közzé az Interneten? Hogyan tud veszélyes lenni egy-egy Facebook-poszt?

tovább a cikkre
Megmentette az apukája életét egy kislány a Facebookra kiposztolt segélykérő videóval

Óriási vihar miatt dőlt rá a hatalmas fa egy amerikai férfira. A kimaradozó mobilhálózat miatt a férfi 10 éves kislánya kétségbeesetten kért segítséget a Facebook-on. A kislány az apukáját azzal mentette meg, hogy körbevideózta a helyszínt, így a mentősök meg tudták őket találni.

tovább a cikkre
Titkos csoport indult a Facebook-on a bántalmazott nőknek

Elképesztő adat, hogy Magyarországon hetente egy nő és havonta egy gyermek belehal a családon belüli bántalmazásba. És hányan vannak még, akik egyelőre még ezt megúszták, de folyamatosan bántalmazzák, terrorizálják őket a családtagjaik… A Facebook-on most egy civilekből álló titkos csoport jött létre az ő megsegítésükre…

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Csirkehúspüré

Csirkehúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirkemell, vagy csirkecomb Só

Recept:

A megmosott nyers mell-, vagy combhúst ledaráljuk és enyhén sós vízben, vagy a hozzá készülő főzelékkel együtt megfőzzük, majd szitán áttörjük.

A hús ledarálása azért is praktikus, mert így könnyen kis adagokra osztható és lefagyasztható.

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper gyerekprogramok: arcfestés, óriás kalózhajó, terepasztal a Vasúttörténeti Parkban

vissza vissza