2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Kiabálsz a gyerekkel? Káromkodsz, ha dühös vagy? Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is! - Hogyan leh... - Szülők Lapja

Kiabálsz a gyerekkel? Káromkodsz, ha dühös vagy? Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is! - Hogyan lehet gyermekedből boldog és kiegyensúlyozott felnőtt?

Szülőklapja képPedagógus szerzőnk mondja el saját gondolatait a kisgyermeket átölelő, támogató otthoni légkörről, a hibás szülői mintákról és a pozitív gyermeknevelés hatékonyságáról.

Szerző: Kerékgyártó Andrea
2016-10-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Gyermeket nevelni a legkomolyabb hivatás a világon. És mégis ez az egyetlen, amihez semmilyen vizsgára nincs szükség. Ha igazán jó szülője szeretnél lenni a gyermekednek, muszáj mélyen magadba nézned, hogy szembesülj a hibáiddal és megpróbáld kijavítani őket. A gyereked kedvéért. Mert ez a pici élet félistenként tekint rád, és mindent pontosan úgy csinál, ahogy tőled látja.

Kiabálsz a gyerekkel? Káromkodsz, ha dühös vagy? Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is! - Hogyan lehet gyermekedből boldog és kiegyensúlyozott felnőtt?


"Mekkora károkat okoz a gyerek lelkében, ha mérgezett környezetben nevelkedik"
Naponta szembesülök azzal, ahogy Fanni elmélyülten figyeli, mit hogyan csinálok és utána pontosan leutánozza a kis szerepjátékaiban. A saját mondataimat hallom vissza a szájacskájából. És nem szeretnék semmi olyat hallani, ami miatt később aztán szégyenkeznem kellene.

Sokszor elgondolkodom azon, mekkora károkat okozhat egy gyerek lelkében, ha mérgezett, feszült, ne adj’ Isten kifejezetten agresszív környezetben nevelkedik. Ahogy Fanniba beleivódik, hogy naponta elmondjuk neki, mennyire szeretjük őt és egymást, ugyanúgy bevésődik más gyerek agyába az otthon hallott káromkodás, veszekedés, drasztikus esetben tettlegesség.

Milyen felnőtt és milyen társ válhat majd abból a gyerekből, aki naponta azt látja-hallja, hogy az anyja és az apja ordítozik egymással, esetleg kezet is emel egymásra vagy a gyerekre? Biztos vagyok benne, hogy felnőttként hatalmas harcokat kell vívnia saját magával és az otthonról hozott démonokkal annak érdekében, hogy szerető férj/feleség/szülő válhasson belőle.

"Én a pozitív megerősítésben hiszek, nem a testi-lelki fenyítésben"
Hogyan váljon egy gyerek magabiztos, kiegyensúlyozott, boldog emberré, ha otthon csak szidalmat kap? Én amúgy sem hiszek a testi-lelki fenyítésben, a pozitív megerősítésben annál inkább. Már tanárként is azt tapasztaltam, hogy a dicséret a legjobb motiváló eszköz.

Persze sajnos időnként muszáj Fannit megszidnom, főleg akkor, ha magára vagy másra veszélyes dolgot csinál. De a feddést próbálom a minimálisra korlátozni. Pláne, hogy utána még én érzem magam rosszul.

Gyermeket nevelni a legkomolyabb hivatás a világon. És mégis ez az egyetlen, amihez semmilyen vizsgára nincs szükség. Nyelvvizsgával kell igazolnunk, hogy beszélünk egy idegen nyelvet, jogosítvány szükséges ahhoz, hogy autóba üljünk. De ahhoz, hogy a világra hozzunk és elindítsunk egy életet, ahhoz semmilyen képesítés nem szükséges. A kormány anyagilag támogatja, hogy a családok gyermeket vállaljanak. Ez dicséretes, csakhogy magában nem elég. Olyan jó lenne, ha a leendő szülőket valahogy felkészítenék szellemileg és lelkileg is a gyermekvállalásra! Mert a nyugati társadalom, ami most igencsak mélyrepülésben van, csak akkor emelkedhet fel ismét, ha az alapoknál kezdjük a változást.

Szerző: Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Pixabay, Twitter

Címkék: gyermeknevelés, pozitív gyermeknevelés, gyerek, szülő, bánt, jutalmaz, fenyít

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

10 mondat, amivel erősítheted a gyermeked önbizalmát! - Ezeket mondd neki minél gyakrabban
10 mondat, amivel erősítheted a gyermeked önbizalmát! - Ezeket mondd neki minél gyakrabban

Vannak szülői mondatok, amiket egyszerűen nem lehet túlzásba vinni, és amiket akár naponta is mondhatunk a gyermekünknek. Mert ne feledd, azok a gyerekek, akiket szeretnek, szerető felnőttek lesznek.

tovább a cikkre
20 ártó mondat, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot - Hogyan kerülheted el a feszültséget az ünnepekkor?
20 ártó mondat, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot - Hogyan kerülheted el a feszültséget az ünnepekkor?

Egyesek a karácsonyt gondként, felesleges teherként és stresszként élik meg, míg mások szeretetteljes családi légkörben, örömmel és egymásra való odafigyeléssel tudják az ünnepet eltölteni. Mi a titka a békés és harmonikus családi együttléteknek? Pszichológus szakértőnk most elárulja nekünk!

tovább a cikkre
4 gyakori szülői mondat, ami lerombolja a gyerek önbizalmát - Ezt mondd helyettük!
4 gyakori szülői mondat, ami lerombolja a gyerek önbizalmát - Ezt mondd helyettük!

4 tipikus mondat, amely düh, csalódottság vagy tehetetlenség miatt hagyja el a legtöbb szülő száját. 4 mondat, amivel a szülő nem ártani akar, de mégis azt teszi. A kimondott szónak ereje van, csöppet sem mindegy hát, hogy miként fegyelmezi a szülő a gyermekét.

tovább a cikkre
Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?

"A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az „ellopott gyermekkor”-ról világosít fel bennünket.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza