Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Társasjáték gyerekeknek: Milyen készségeket fejleszt? - Gyermekpszichológus és óvónő véleménye - Szülők Lapja

Társasjáték gyerekeknek: Milyen készségeket fejleszt? - Gyermekpszichológus és óvónő véleménye

Szülőklapja képMire jó a társasjátékozás? Mi mindent fejlesztenek a társasjátékok a gyerekeknél, ráadásul észrevétlenül? Gyermekpszichológus és óvodapedagógus mondja el a véleményét arról, hogy miért vétek kihagyni a családi társasozást kisgyermekkorban.

Szerző: T. Nagy Ildikó
2017-01-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mire jó a társasjátékozás? Mi mindent fejlesztenek a társasjátékok a gyerekeknél, ráadásul észrevétlenül? Gyermekpszichológus és óvodapedagógus mondja el a véleményét arról, hogy miért vétek kihagyni a családi társasozást kisgyermekkorban.

- A mai gyerekek nagy része leginkább az óvodában találkozik először, sajnos sok esetben utoljára is, a társasjátékokkal - mondja ki a lehangoló megállapítást Nyeste Mónika óvónő, aki már több mint húsz éve foglalkozik gyerekekkel.

- A szülők nagy része, tisztelet a kivételnek, fáradtan és kimerülten érkezik haza a munkából, másra sem vágyik, csak egy kis csendre és nyugalomra. Ilyenkor számukra a legkényelmesebb megoldás, ha bekapcsolják a gyereknek a tévét vagy a tabletet, ami rövidebb-hosszabb időre legalább nyugalmat hoz. Éppen emiatt a mai gyerekek nem igazán ismerik a társasjátékokat, és nem is tudnak ezekkel a játékokkal mit kezdeni.

Amint viszont rákapnak a társasozás ízére, szinte leállíthatatlanok. Pedig az egész család számára nagyszerű szórakozás lehetne, mert közös élményt nyújt, erősíti az összetartozás érzését, a számos fejlesztési lehetőségről nem is beszélve - hívja fel a figyelmet a szakember a társasjátékozás előnyeire.


Mire jó a társasjátékozás? Mit fejleszt a gyerekeknél? - Pszichológus válaszol


A társasjátékozás a különböző életkorú gyermekeknél érzelmi és kognitív szempontból is rendkívül hasznos tevékenység. A közösen töltött, minőségi idő pozitív hatást gyakorol a kapcsolatra, akár szülővel, nagyszülővel vagy testvérrel játszik a gyermek.

- Társasjátékozás közben célszerű a külvilágot kizárni, lehetőleg csak a játékra és egymásra figyelni. Az egymásra hangolódás, a közös élmények a gyermek érzelmi életére pozitív hatást gyakorolnak - mondja Horányi Eszter gyermekpszichológus.

A gyermek ilyenkor megéli, hogy jó együtt lenni, ugyanarra figyelni, közös tapasztalatokat szerezni, önértékelésére, önbizalmára pozitív hatást gyakorolhat, hogy szülei, nagyszülei szívesen játszanak vele, és ők is élvezik a közös tevékenységet, teszi hozzá.- Az eltérő társasjátékok más területeket fejleszthetnek észrevétlenül a gyermekben. Van, ahol a kognitív képességek kerülnek előtérbe, a számolás, a memória, a logika, a kombinációs készség, a stratégiaalkotás, stb. Máshol inkább szociális, érzelmi aspektusokról beszélhetünk. Játék közben a gyermek megtanulja az együttműködést, fejlődik a kommunikációja, megtanulja a szabályok jelentését és jelentőségét. Ilyenkor tulajdonképpen biztonságos közegben, "kicsiben" gyakorolja azokat a készségeket, amelyekre a fejlődése során szüksége lesz a sikeres helytálláshoz - emeli ki a gyermekpszichológus.

- A közös játék, a társasjátékozás családi szinten is kifejti pozitív hatását. A közös élmények, tapasztalatok a családi koherenciát, a harmonikusabb működést segítik, ezáltal minden családtag pszichés működésére pozitív hatást gyakorolnak. Ha úgy érezzük, másképp nem tudjuk beiktatni az életünkbe, jelöljünk ki a héten egy-két játékórát, amikor minden családtag telefonját, tabletjét, számítógépét hátrahagyva jelen tud lenni és csak egymásra, a játékra tud figyelni. A pozitív hatásokat gyorsan érezni fogjuk mind magunkon, mind gyermekünkön - összegzi Horányi Eszter.

Összefoglalva - Mi mindenre jó a társasjátékozás a gyermeknek?
- közös élményt nyújt, erősíti a családi összetartozás érzését
- közös tapasztalatszerzés öröme pozitív hatással lehet a gyerek önértékelésére, önbizalmára
- kognitív képességek fejlődése - számolás, memória, logika, kombinációs készség, stratégiaalkotás
- szociális és érzelmi fejlődés - együttműködés, nyerés/vesztés, öröm/csalódás megtapasztalása, másokra odafigyelés megtanulása, alkalmazása
- kommunikáció fejlődése
- szabályok elsajátítása és alkalmazása

Fotó: Pixabay

Címkék: társasjáték, játék, fejlesztés, gyerek, okosítás, ügyesség, gyermekpszichológus, óvonő, játékpedagógia

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"Őrült tempóban haladt!" Játékautóval száguldozó kislányt szondáztattak meg a rendőrök

Két vicces kedvű rendőr szondáztatott meg egy játékautóval száguldozó kislányt. Miután leállították az "őrült tempóban" haladó kisgyermeket, megkérdezték tőle, hogy fogyasztott-e valamit aznap. A kislány bájos választ adott a felnőttek kérdéseire...

tovább a cikkre
Ezeket a játékokat ne add a kisgyermeknek, mert veszélyesek lehetnek!

A nedvesség hatására erősen duzzadó anyagból készült gyerekjátékok veszélyére figyelmeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), amely szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a játékok lenyelve akár bélelzáródást vagy fulladást is okozhatnak.

tovább a cikkre
A hintázás nemcsak játék, fejleszti a gyermeked!

A hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már a tudományos kutatások bizonyítják , hogy egy igen hatékony fejlesztő eszköz. Fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és a mozgáskoordinációját.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza