Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > "Apa vicces, anya ideges" - Miért nem meri sok apuka fegyelmezni a gyerekét? Tényleg csak az anyukák dolga a gyerekn... - Szülők Lapja

"Apa vicces, anya ideges" - Miért nem meri sok apuka fegyelmezni a gyerekét? Tényleg csak az anyukák dolga a gyereknevelés, az apáké meg a játék?

Szülőklapja képApa vicces, Anya ideges - így fogalmazta meg a családjában fennálló szülői szerepeket egy ismerős kislány. A kijelentés egy nagyon is komoly problémára utal, mégpedig arra, hogy a gyermeknevelés oroszlánrésze legtöbbször az anyukákra hárul, ami bizony megtépázza az idegeiket. Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus szerzőnk írása.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea
2017-02-01
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Apa vicces, Anya ideges - így fogalmazta meg a családjában fennálló szülői szerepeket egy ismerős kislány. A kijelentés egy nagyon is komoly problémára utal, mégpedig arra, hogy a gyermeknevelés oroszlánrésze legtöbbször az anyukákra hárul, ami bizony megtépázza az idegeiket.
 
Ismerős anyukák elbeszéléseiből tudom, hogy sok családfő egyszerűen nem hajlandó részt vállalni a gyermeknevelés kellemetlen részéből. A legtöbben arra hivatkoznak, hogy egész nap dolgoznak, alig látják a gyereket és nem akarják a kevéske együtt töltött időt tönkretenni azzal, hogy fegyelmezik a gyereket. Így alakul ki sok családban az a leosztás, hogy anya a rossz zsaru, apa meg a jó, akihez mindig lehet menedékért fordulni.


 

A gyerekek hamar felismerik, ha apa és anya között ellentmondás van


Ezzel a felállással azonban van egy igen nagy gond. Egyáltalán nem fair az anyukákkal szemben, hogy csak ők legyenek a mumusok. Egy anya egyszerűen nem teheti meg, hogy ne fegyelmezze időnként a gyermekét. Egy igazán jó anya sokszor kell, hogy rossz anya legyen (legalábbis a gyereke szemében). Egy nap során számtalan olyan alkalom adódik (különösen a dackorszak idején) amikor muszáj nemet mondani a csemeténknek. Ez pedig együtt jár azzal, hogy a szemükben ellenséggé válunk.
 
A dackorszak során amúgy is sérül átmenetileg az anya-gyerek kapcsolat. Nehéz időszak ez a kicsiknek, akik egyszerre függnek és próbálnak leválni az édesanyjukról. Ezt az érzelmileg amúgy is igen bonyolult állapotot tovább súlyosbíthatja, ha az édesapa nem áll ki a párja mellett, hanem ellentétes impulzusokat küld a gyerek felé. A gyerekek hamar felismerik a szülők közötti ellentmondást, és ki is használják a helyzetet.
 
Különösen problémás ez, ha elvált szülők gyermekéről van szó. Egy anyuka mesélte, hogy a 3 éves ikrei már rendszeresen hozzávágják, hogy az apjuk mennyivel engedékenyebb nála. Ha valami olyat kér tőlük, ami nincs ínyükre, azonnal előrántják az “apa sokkal jobb fej, jobban szeretjük, nála akarunk inkább lakni” kártyájukat. Hiába kéri az exférjét, hogy egyezzenek meg az alapszabályokban, ő hallani sem akar róla.
 

Miért nem szabad mindent ráhagyni egy gyerekre?


Nekem óriási szerencsém van, mert a férjemmel egyetértünk a gyermekneveléssel kapcsolatban, és felváltva vállaljuk a jó és rossz zsaru szerepét. Lehet, hogy ez semmiségnek tűnik, de valójában nagyban hozzájárul a családunkban uralkodó harmonikus, kiegyensúlyozott családi légkörhöz.

Nálunk soha nem fordul az elő, hogy az egyik szülő cinkosa a gyereknek a másikkal szemben, ami miatt az megbántva érezheti magát. Azt is látom, hogy Fanninak biztonságot ad, hogy Anya és Apa között egyetértés van, és így pontosan ismeri a játékszabályokat.

A gyerekeknek hatalmas szükségük van a szabályokra és korlátokra, az adja meg nekik a kapaszkodót az életben. Azokból a gyerekekből, akikre mindent ráhagynak, szorongó felnőtt válik, így egy lelkiismeretes, szerető szülőnek muszáj időről-időre keménynek lennie a gyerekével. A gyerek persze nem érti még, hogy ez az ő érdekében történik, annyit érzékel csupán, hogy anya milyen szigorú.
 

Az apukáknak is tudniuk kell nemet mondani


Kedves Apukák! Tudom és megértem, hogy élvezni szeretnétek azt a kevéske időt, amit a gyerekeitekkel tölthettek. Mégis arra kérlek Benneteket, hogy vállaljatok részt a gyermeknevelés "sötét" oldalából is. A jó szülőség nem csak a viccelődésből áll, egy jó apának néha bizony szigorúnak kell lennie és nemet kell mondania a gyerekének.  
 
Végül, de nem utolsósorban, az anyukák is szeretnének jó fejek lenni. Ez viszont csak akkor megy, ha melléjük álltok és segítetek nekik. Ha mással nem hát azzal, hogy nem mentek szembe vele, és nem lesztek a gyerek cinkosai a háta mögött. És akkor talán anya is többször tud majd vicces lenni, ami az egész családnak hasznára válik.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, apa, apa szerep, apuka, szülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

„Az orvos kérdezett rá, miért van a gyerek feneke kidörzsölődve” - Amikor az apa szexuálisan bántalmazza a saját kisfiát
„Az orvos kérdezett rá, miért van a gyerek feneke kidörzsölődve” - Amikor az apa szexuálisan bántalmazza a saját kisfiát

Te tudnál aludni annál az embernél, aki megerőszakolt? Te bele tudnál nézni a gyermeked szemébe, és volna erőd azt mondani neki: muszáj megtenned, mert erre kötelez a bíróság… Dr. Gyurkó Szilvia, a wmn.hu szerzőjének írása.

tovább a cikkre
"Ugye, apa, legközelebb eljössz?" - Mit él át az a gyermek, akinek az apja sosem ér rá? Hogyan lehetsz jó apa akkor is, ha elfoglalt vagy?

A mai családokból egyre inkább hiányzik az apa, akinek fontos tárgyalása van, aki nem ér rá, mert pénzt kell keresnie, aki fut-rohan mindenhova, csak a gyerekeihez nem tud leülni 20 percre játszani... Tényleg ebbe az irányba megy a világ? Van visszaút? Egy lelkész édesapa felhívása a férfitársaihoz.

tovább a cikkre
10 fotó, ami bizonyítja, hogy a gyerekek tényleg bárhol képesek elaludni - csak nem ott, ahol apa és anya mondja!
10 fotó, ami bizonyítja, hogy a gyerekek tényleg bárhol képesek elaludni - csak nem ott, ahol apa és anya mondja!

A legtöbb szülő számára kész rémálom az alvási idő, hiszen a gyerekek többsége pont akkor és pont ott nem nagyon akar elaludni, amikor és ahol anya vagy apa mondja. Ám amikor lecsap az álommanó, akkor nincs menekvés.

tovább a cikkre
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?

Az 5 leggyakoribb tévhit az apa szerepről, az apává válásról, az apaságról, melyet Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnk segít tisztázni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Grapefruitlé

Grapefruitlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db grapefruit Tea, vagy forralt víz

Recept:

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, citromfacsaróval kisajtoljuk, majd a levet átszürjük, hogy rostok ne maradjanak benne.
A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsleveket kezdetben teával, vagy forralt vízzel egészítjük ki.

Fontos!
A gyümölcslevet lehet(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza