Rosszabbodott a skarlátos kisfiú állapota, mert az orvos nem volt hajlandó antibiotikumot felírni neki - Egy anyuka beszámolója

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Rosszabbodott a skarlátos kisfiú állapota, mert az orvos nem volt hajlandó antibiotikumot felírni neki - Egy anyuka beszámolója Ez a minap megtörtént eset azzal kezdődik, hogy skarlátgyanú ütötte fel a fejét az óvodában, és azzal folytatódik, hogy a beteg gyerekek közül az egyiket nagyon csúnyán félrekezelte a gyerekorvos. A kisfiú édesanyját sokkolta, amikor meglátta a véres vizeletet... Az ő történetük következik. Az alábbi történetet azért teszem közzé, hogy felhívjam az anyukák figyelmét arra, hogy tűzön-vízen át harcoljanak a gyerekük egészségéért. Előre leszögezem, hogy kifejezetten gyógyszerellenes vagyok és az írásomnak nem az a célja, hogy a gyógyszereket reklámozza.

Pontosan tisztában vagyok vele, mekkora problémát jelent az orvostudomány számára az antibiotikumok indokolatlan használata. Többnyire az okoz gondot, hogy a háziorvosok - sokszor szülői nyomásra - az első köhintésre felírják az antibiotikumot. Ebben az esetben viszont pont az ellenkezője történt, amivel komoly veszélybe került egy ismerős kisfiú egészsége.


Vírusfertőzés vagy skarlát? - Fanninak elsőre antibiotikumot írt fel az orvos


Minden azzal kezdődött, hogy Fanni lányom megbetegedett. Először nem gondoltunk semmi komolyra, mivel épp, hogy megemelkedett a hőmérséklete és jó kedve volt, azt hittük, a szokásos mandulagyulladással állunk szemben. Harmadnapra azonban tele lett a törzse kiütésekkel. Azonnal elvittük az orvoshoz, aki a vizsgálat után közölte, hogy két lehetőség van. Vagy egy egyszerű vírusfertőzés okozza a kiütéseket vagy skarlátos. Mivel ezt ránézésre nem tudja megállapítani, inkább felír antibiotikumot. Elmagyarázta, hogy a skarlátnak súlyos szövődményei lehetnek, így muszáj azonnal megkezdeni a kezelést. Hogy őt idézzem, az a kisebbik rossz, ha Fanninak vírusfertőzése van és feleslegesen szedi be a gyógyszert.


Második skarlátgyanús gyerek a csoportban - őt egészen máshogy kezelték


Rögtön értesítettem a szülőket a lányom csoportjából, hogy Fanni skarlátgyanús. Másnap az egyik anyuka aggódva hívott, mivel korábban az ő fiának is voltak kiütései. Természetesen ő is felkereste az orvosukat, aki megállapította, hogy vírus okozza a megbetegedést, így nem igényel kezelést. Az anyuka Fanni kapcsán viszont elbizonytalanodott az orvos által felállított diagnózis helyességében.


Harmadik skarlátos gyerek - a betegség addigra egyértelművé vált


Közben egy harmadik megbetegedés is történt a csoportban. Ennek a kisfiúnak az esetében teljes bizonyossággal megállapították a skarlátot.

A fentebb említett anyuka teljesen érthető módon kiborulva hívott, hogy mit tegyen. Én azt tanácsoltam neki, hogy menjen vissza az orvosukhoz és mondja el, hogy két skarlátos gyerekről tudni a csoportban. Így vagy egy gyors vérteszttel 100% biztonsággal állapítsa meg, hogy a fia nem skarlátos volt, vagy ha erre nincs lehetőség, legyen szíves és írja fel az antibiotikumot. Elmeséltem neki, hogy a mi doktornőnk gyógyszerellenes, 5 év alatt ez a második alkalom, hogy antibiotikumot írt fel. Benne maximálisan megbízom, mert egy roppant alapos orvos. Ha ő azt mondja, hogy gyógyszer kell, akkor valóban indokolt a gyógyszerhasználat.

Skarlát tünetei, kezelése - A skarlát heveny fertőző megbetegedés, a Streptococcus pyogenes nevű baktérium egyes, bőrkiütések keltésére is alkalmas törzsei okozzák. A betegség leginkább cseppfertőzés útján terjed, de mivel a kórokozó eléggé ellenálló, a skarláttal fertőzött gyermek használati tárgyai is terjeszthetik a betegséget.
Tünetei: hidegrázás, torokfájás, torokgyulladás, nehezített nyelés, hányás, hasi fájdalom, magas láz, majd bőrkiütések, elsősorban a nyakon, hason, mellkason, később a végtagokon.
Kezelésére a mai napig az elsősorban ajánlott szer a penicillin (a szövődmények elkerülése végett is), bár számos más készítmény is hatásos lehet - az antibiotikum-kezelés mellett pedig láz- és fájdalomcsillapítás is szükséges.
Forrás: Hazipatika.com











A skarlátgyanús kisfiút újból hazaküldte kezelés nélkül a gyerekorvosa


Amikor az anyuka arra hivatkozott, hogy a fia teljesen jól van, elmondtam, hogy Fanninak sincs semmi baja. A kiütésen kívül a többi tünetet nem produkálja. Aztán elmeséltem neki, hogy néhány évvel ezelőtt a keresztlányunk esetében az orvos nem ismerte fel a skarlátot, mivel nem voltak egyértelműek a tünetei. Hetekkel később egy vérteszt során derült ki, hogy mégiscsak átesett rajta. Az orvos azonnal antibiotikumot írt fel a szövődmények elkerülésére.

Tegnapelőtt az anyuka sírva hívott. Kiderült, hogy a beszélgetésünk után visszament az orvoshoz, elmondta neki, hogy két skarlátos gyerek is van a csoportban. Az orvos ennek ellenére ismét elküldte gyógyszer nélkül. A fia viszont mostanra nagyon rosszul van, mellkasi fájdalmakra panaszkodik és véres a vizelete.

Hanyagság vagy félrekezelés?


Én döbbenten állok az eset előtt. Egyszerűen nem értem a gyerekorvos eljárását. Az, hogy elsőre nem írt fel gyógyszert rendben van. De amikor az anyuka másodszorra visszament, és elmondta, hogy a skarlátgyanú megalapozott, akkor hogyan kockáztathatta a gyerek egészségét azzal, hogy kezelés nélkül hazaküldi?

A diagnózis felállításával kapcsolatban a következő leírást találtam: „a kórisme megállapításakor a kezelőorvos figyelembe veszi a betegen észlelhető tüneteket és a járványügyi körülményeket, azaz, hogy előfordult-e több hasonló megbetegedés a beteg környezetében.” Esetünkben a kisfiú orvosa egy huszárvágással kiiktatta a járványügyi körülményeket, vagyis azt, hogy két másik megbetegedés is volt a csoportban.

Tudom, hogy sokszor roppant nehéz helyzetben vannak az orvosok, amikor az aggódó anyukák indokolatlanul követelik az antibiotikumot. Ebben az esetben azonban úgy gondolom, hogy az orvos felelőtlenül és hanyagul járt el, amikor kezelés nélkül engedte haza a gyereket és ezzel komoly veszélybe sodorta az egészségét.

Fotó: Pixabay
Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.02.10