3 ok, amiért nyugodtan lehetsz szigorú szülő - Hogyan nevelheted a gyermeked következetesen? Így látja az egykori dadus

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


3 ok, amiért nyugodtan lehetsz szigorú szülő - Hogyan nevelheted a gyermeked következetesen? Így látja az egykori dadus Következetes szülőként viselkedni nem egyszerű dolog, sokszor egyszerűbb engedni a könyörgésnek, vagy kihátrálni a konfliktusból, csak hogy béke legyen a családban. Pedig a gyermekünk érdeke lenne, hogy anyaként vagy apaként tudjunk szigorúan viselkedni. Következetes szülőként viselkedni nem egyszerű dolog, sokszor egyszerűbb engedni a könyörgésnek, vagy kihátrálni a konfliktusból, csak hogy béke legyen a családban. Pedig a gyermekünk érdeke lenne, hogy anyaként vagy apaként tudjunk szigorúan viselkedni.

"A fegyelmezetlen tipegőkből ellenszenves gyerekek, elkényeztetett tinédzserek és kellemetlen felnőttek lesznek. Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna az egyik ilyen típussal, és ne gondolt volna arra, de jó lenne, ha valaki rendre utasítaná", írja Nicola Kraus egykori nevelőnő-bébiszitter, a Dadusnapló című bestseller társszerzője. Azt tanácsolja, ha már eleged lenne a sok fegyelmezésből, ezért ne add fel:

dadusnapló
Ha már elegünk lenne a sok fegyelmezésből, ezért ne adjuk fel
Fotó: moviestillsdb.com


1. Félsz a fegyelmezéstől?  - A fegyelmezés része a nevelésnek, csak így válik a gyerekből jól működő felnőtt ember
Kraus szerint a gyerekek nem a szigorúságtól és a következetességtől sérülnek, hanem a kegyetlenség (verbálisan vagy akár testi fenyítés formájában) miatt. A jutalmazás és büntetés, helyesebben az, ha a tettének következménye lesz (amit be is tartasz) nem hat károsan a gyermekre, hanem segít neki eligazodni az életben. Hogy a kicsik el tudják fogadni a szabályokat, érdemes elmagyarázni nekik, mit miért teszel. Hogy azért szeretnéd, ha a strandon melletted úsznának, mert félsz, hogy megfulladnak, vagy azért fogod a kezét a plázában, hogy nehogy elvesszenek. Ha megértik az indokaidat, könnyebben alkalmazkodnak.

2. Megadod magad a hisztinek, durcáskodásnak? - Soha ne jutalmazz meg olyan viselkedést, amit nem szeretnél újra látni
Ennyire egyszerű. Ha megjutalmazod a rossz magatartást, a gyerek újra és újra megismétli, hiszen ha egyszer működött, máskor is beválik. Ezért aztán ne add be a derekad - nem kaphatja meg, amit szeretne, bármennyire is hisztizik, és tudnia kell, hogy a lefekvés előtti időelterelés sem válik be - ha lefekvési idő van, az ágyban a helye.

3. Nem akarod szabályokkal korlátok közé szorítani a gyereket? - Inkább engedd, hadd mozogjanak szabadon a határokon belül
Ha felállítottad a szabályokat, hagyni kell, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Ha ismerik a betartandó határokat, szabadon szállhat a képzeletük anélkül, hogy bajba sodornák magukat. A hisztik, a verekedések, az erőszak sok esetben azért alakulnak ki, mert a gyerekek szeretnék felhívni magukra a figyelmet. Ha eleget játszol és törődsz velük, ki tudnak teljesedni.

Ha azt szeretnéd, hogy a gyermekeid tisztelettudó, udvarias, szorgalmas felnőttek legyenek, meg kell mutatnod nekik, milyen át nem léphető határokat szabtál. A kommunikáció az alapja a jó kapcsolatnak, ha egyenesen, nyíltan beszélsz a gyermekeiddel, hallgatni fognak rád.
 
Nicola Kraus és Emma McLaughlin a szerzője a magyarul Dadusnapló címen megjelent regénynek, amely egy fiatal dadus történetét meséli el, aki elszegődik nevelőnőnek egy dúsgazdag, gyermeküket elhanyagoló családhoz. A történetből filmet is késztettek Scarlett Johansson főszereplésével Egy bébiszitter naplója címmel.





Fotó: Twitter
Forrás: smartparenting.com

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.03.20