2021. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Mit tehetsz, ha a nagyobb gyermeked féltékeny a kisebbre? Szakértőnk 5 tanácsa a probléma hatékony kezelésére - Szülők Lapja

Mit tehetsz, ha a nagyobb gyermeked féltékeny a kisebbre? Szakértőnk 5 tanácsa a probléma hatékony kezelésére

Szülőklapja képA testvérféltékenység ősidők óta jelenlevő érzés, és minden családban felbukkan - hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Szülőként mi is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a testvérek közötti feszültséget - Szakértő segít eligazodni a kérdésben.

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia
2017-04-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Zalai-Zempléni Zsófia
Kismama-relaxáció vezető, coach, mediátor
kérdezd szakértőnket a témában >>
Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermekeik szeressék egymást, ne rivalizáljanak egymással, és ugyanúgy tudjon viszonyulni hozzájuk. Ez azonban ritkán van így a valóságban. A testvérféltékenység ősidők óta jelenlevő érzés, és minden családban felbukkan - hol kisebb, hol nagyobb mértékben. A problémát nem lehet minden helyzetben ugyanúgy kezelni, mert a testvérek személyisége, a cselekedeteik mögötti érzelmek, motivációk gyökere más és más lehet, de azért szülőként mi is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a testvérek közötti feszültséget - Zalai-Zempléni Zsófia coach, mediátor írása.


Testvérféltékenység - először magaddal legyél őszinte


Hogyan csökkenthetjük szülőként a testvérféltékenységet?
Fontos az embernek először magát megvizsgálnia. Van-e lelkiismeret-furdalása azzal kapcsolatban, hogy melyik gyermekre mennyi idő jut? Ki mit vár el tőlünk? Mik a szülő igényei?A legfontosabb, hogy a szülő érezze magát jól a bőrében! Ha csak gyötri magát, fáradt és nyűgös, akkor a gyermekei is azok lesznek! Nagyon fontos tehát, hogy először a szülő töltődjön föl, aztán jöhetnek a megoldási utak!

Tegyük fel magunknak a kérdést: mi az, amit valóban szeretnénk?
A megoldáshoz érdemes feltenni magunknak néhány kérdést: Mi az, amit valóban szeretnék? Hogyan szeretném látni együtt a gyermekeimet? Mi az, amit már most megtehetek? Mivel a gyermekeinket mi ismerjük a legjobban, nekünk kell megtalálnunk a legeredményesebb megoldást is, bízzunk magunkban, és a belső hangunkban, és a megérzéseinknek!

Gyakori félelem, hogy fogjuk-e ugyanúgy szeretni mindkét gyermekünket
Testvér érkezésekor mindannyiunkban lehetnek kétségek, nem csak a gyermekeinkben, és ez teljesen rendben van. Gyakori félelem például, hogy fogjuk-e vajon ugyanúgy szeretni mindkét gyermekünket? Majd később megtapasztaljuk, hogy fogjuk, legfeljebb nem ugyanúgy, hanem máshogyan, de attól még nagyon!

Miképpen fogunk megbirkózni a mindennapokkal, a feladatokkal? Hogyan tudunk egyszerre jó partner, szülő, barát stb. lenni? Ha tudatosabbak vagyunk, ezekre a kérdésekre is könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő választ!
 

Testvérféltékenység elleni praktikák szülőknek - 5 hatékony megoldás


1. Vizualizáljunk!
Próbáljuk meg elképzelni, hogy mit szeretnénk! Érezzük át minden érzékszervünkkel, igyekezzünk úgy megélni, mintha már úgy is lenne, és akkor valóban úgy is lesz - mindössze igazán hinni kell benne.

Egy kis gyakorlati tanács: Minden gyermekünkre szánjunk külön-külön is időt! Nem kell, hogy hosszú idő legyen, de amikor vele vagyunk, fontos tudnunk, hogy ez az ő ideje, figyeljünk tényleg rá! Babusgassuk (akkor is, ha nagy vagyunk nem olyan típus, mert fontos a testi érintés is), nevettessük meg, oldódjunk föl vele együtt - hálás lesz érte a kapcsolat.

2. Beszéljünk nyíltan az érzelmekről
Gondoljuk végig, melyik gyermekünk miben különleges. Mi az, amit a legjobban szeretünk benne? Koncentráljunk erre, ezt hangsúlyozzuk, mondjuk el nekik, dicsérjük őket, így minimalizálhatjuk a rivalizálást!

Beszéljünk nyíltan az érzelmekről! Kistestvér születésekor például mind a szülőben, mind a gyermekben sokféle érzelmek jelennek meg (ezek lehetnek akár szélsőségesek is). A gyermekben például, hogy szereti is a kistestvért, mert ugye szeretni kell és mert a kisbabák - amikor nem sírnak és nem kakisak - aranyosak. De ugyanakkor nem is szereti (néha nagyon nem), mert ugye anyu és apu kevesebb időt, figyelmet fordít rá, meg a tesó idegesítő is tud lenni. Megjelenik a düh, a szomorúság, sokféle érzelem, ami nagy stresszt okozhat a gyermekben, mert nem tudja, hogyan kezelje azokat. Fontos, hogy szülőként elfogadjuk és megértsük őt, és ezt fejezzük is ki!Például ezt mondhatjuk: "Megértem, hogy idegesít, hogy üvölt a kicsi, szerintem is nagyon hangos…Neked milyen ötleted van, mi a baja?"
És ezzel már be is vontuk a nagytestvért, aki érzi, hogy számít!

3. Segítsük a féltékeny testvért, hogy ne a kicsin vezesse le a feszültséget
Ha bántja a kicsit, azt ne hagyjuk, de válasszuk szét az érzelmeket és a cselekedeteket! Hangsúlyozzuk, megértjük, hogy dühös, de akkor sem bánthatja a kicsit! Segítsük neki levezetni a feszültséget! Járjon sportolni, akár táncoljunk együtt, legyen olyan hely, ahol kiabálhat, ha éppen ahhoz támadna kedve, például hangos zenére autóban.

4. Figyeljük meg, mi segít neki elfogadni a helyzetet
Este érdemes a kistestvért korábban lefektetni, és akkor a nagyobb testvérrel van kis idő, amikor csak vele vagyunk. Ha azonban egyszerre szeretnénk altatni, fontos, hogy ne csak a kicsinek adjuk meg a testközelséget, hanem a nagynak is! Például amikor anyaként szoptatjuk a kicsit, a nagy is odabújhat, simogathatjuk, mesélhetünk neki vagy megkérhetjük partnerünket, hogy bújjunk össze együtt a gyerekekkel.

5. Találjuk meg, mi a legjobb megoldás a számunkra
Fontos látni a valóságot, mi van most? Mi az, amit tapasztalunk? Milyen mértékű a testvérféltékenység? Mi az, amire igazán szüksége lenne a gyerekeinknek tőled?

Térképezzük fel a lehetőségeinket! Mi az, amit elsőként megtehetünk, másodszor, és aztán? Mihamarabb cselekedjünk, ne várjuk, hogy magától megoldódjon - lehet, hogy megoldódik, de maradandó feszültségek, fájdalmak keletkezhetnek közben! Ha tudunk, segítsünk, és az egész családnak könnyebb lesz később, meg fogjuk látni.
 

Hogyan válhatsz tudatosabbá a mindennapokban?


Bár néha azt érezzük, minden összefolyik és csak próbáljuk magunkat utolérni, tudatos tervezéssel sokat lendíthetünk a dolgokon. Jó hír, hogy a tudatosság fejleszthető, akárcsak az izom sportolás közben. Kezdjük kicsiben, és álmodjunk nagyot! Tűzzünk ki apró célokat: ma ezt megcsinálom eddig. És megcsináljuk, ne halogassuk! Másnap kicsivel többet vállaljunk, és így tovább. Ez a kis edzés sokat segít majd abban, hogy erősödjön az önbizalmunk, hogy érezzük, kontrollálni tudunk bizonyos helyzeteket, hogy szervezettebb legyen a napunk, hogy tisztábban lássunk, hogy több belső erőnk legyen, amit bármikor elő tudunk hívni, és megtudjuk, mi mindenre vagyunk képesek szülőként.

Látni fogjuk, csökken majd az a rossz érzés, hogy valamit rosszul csináltunk, és másokkal, valamint magunkkal szemben ellenállásba ütköztünk, illetve folyamatos aggodalomba, hogy mit mulasztottunk el, mit csinálhattunk volna másképp.

Ne felejtsük, ha mi jól vagyunk, a család is jól lesz! Tegyünk érte! És szeressük magunkat! Ha ezt az energiát sugározzuk magunkból, a gyermekeink is ezt veszik át, és a szeretet energia veszi majd őket körbe - még akkor is, amikor egymással bunyóznak.

Azt gondolom, az egyik legnagyobb dolog, amit adhatunk a gyermekeink számára, ha testvérrel ajándékozzuk meg őket. Mert a testvéri kötelék különleges, tartós, mindent felülíró és szent.

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia mediátor, coach
Fotó: Pixabay

Címkék: féltékenység, testvérek, szülői feladat, feszültség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Amikor a nagytesó féltékeny a kicsire - 8 alapszabály, hogy megelőzd a testvérféltékenységet! Mit tegyél, ha mégis kitör a viszály?
Amikor a nagytesó féltékeny a kicsire - 8 alapszabály, hogy megelőzd a testvérféltékenységet! Mit tegyél, ha mégis kitör a viszály?

Hogyan kerülhető el a testvérek közötti rivalizálás? Rá kell-e venni a nagytestvért az osztozkodásra? Hogyan kezeld az elmérgesedett konfliktushelyzetet, amikor a testvérek már-már egymásnak esnek a vita hevében. Gyakorlatias tanácsok, tippek több gyerekes szülőknek.

tovább a cikkre
5 nevelési hiba, ami elmélyíti a testvérféltékenységet - Mit ajánl a gyermekpszichológus?
5 nevelési hiba, ami elmélyíti a testvérféltékenységet - Mit ajánl a gyermekpszichológus?

Hogyan kell ügyesen felkészíteni a nagytesót a kisbaba érkezésére? Ezentúl minden programra valóban együtt kell menni a két gyerekkel? Hogyan lehet igazságot tenni a testvérek közötti vitákban? Testvérféltékenységről, testvérek közötti konfliktusokról és a testvérekkel kapcsolatos nevelési hibákról pszichológus szakértőt kérdeztünk.

tovább a cikkre
Testvérféltékenység kezelése - Hogyan nevelhetsz jó testvéreket?
Testvérféltékenység kezelése - Hogyan nevelhetsz jó testvéreket?

Hogyan kell felkészíteni a nagytesót a kistesó érkezésére? Hova vezet, ha a testvéreket folyton egymáshoz hasonlítgatjuk? Mi a teendő, amikor 4-5 év korkülönbség is van a testvérek között? Milyen mondatokkal kerülhetjük el a gyerekek közötti konfliktusokat? Gyermekpszichológust kérdeztünk.

tovább a cikkre
Hogyan készítsd fel a gyermeked a kistestvér fogadására? Egy anyuka szívmelengető módszere
Hogyan készítsd fel a gyermeked a kistestvér fogadására? Egy anyuka szívmelengető módszere

Ősi módszer, hogy hogyan készítheted fel a nagytesót a kistestvér születésére, ami által a világ legtermészetesebb módján fognak ráhangolódni egymásra.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Zalai-Zempléni Zsófia - Kismama-relaxáció vezető, coach, mediátor

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g zöldbab 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl (vagy kefír) bors petrezselyemzöld zsemlemorzsa

Recept:

A friss zöldbabot előfőzzük. Amikor már félpuha, akkor margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. Ezt a zöldbabra rétegezzük, a tetejére sajtot szórunk és megke(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Mikulásbabák 2021: Tündéri Mikulássapkát kaptak a kis újszülöttek a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

vissza vissza