Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így tanul meg jól beszélni, beszélgetni a gyerek! - 8 fontos dolog, amire szülőként oda kell figyelned - Szülők Lapja

Így tanul meg jól beszélni, beszélgetni a gyerek! - 8 fontos dolog, amire szülőként oda kell figyelned

Szülőklapja képA kommunikáció, a másokkal való társalgás, érvelés, kérés, meggyőzés ereje ma sem kisebb, mint korábban, így érdemes megtanítani a gyermekedet arra, hogy minél hatékonyabban és választékosabban tudja átadni a mondandóját egy másik embernek.

Szerző: Szülők lapja
2017-06-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Sokan panaszkodnak, hogy a mai gyerekek már beszélni sem tanulnak meg rendesen - hiszen nekik ott van a telefon, a chatelés, ahol ugye nem szükséges szép, kerek mondatokban kifejezni a gondolatokat, érzéseket, sokszor egy kis ikon is elég - sőt, igazából még csak meg sem kell szólalni.

Pedig mindettől függetlenül a kommunikáció, a másokkal való társalgás, érvelés, kérés, meggyőzés ereje ma sem kisebb, mint korábban, így érdemes megtanítani a gyermekedet arra, hogy minél hatékonyabban és választékosabban tudja átadni a mondandóját egy másik embernek. Meg úgy egyáltalán: érezze a különbséget, ha történetesen a tanárával, és nem az osztálytársával beszélget, vagy hogy tudjon kedvesen és udvariasan kérni valamit szemtől szemben is, el tudjon mesélni egy történetet és szavakba tudja foglalni élete eseményeit.

Hogy miként? 8 fontos dolgot is mondunk, amit érdemes szem előtt tartanod, amikor beszélgetsz a gyermekeddel

1. Teremts szemkontaktust
Bár magától értetődőnek tűnik, ám sokak számára mégsem az. Sajnos a szülők is gyakran belebújnak a telefonunkba, rámerednek a laptopra, vagy éppen főznek, takarítanak, kocsit szerelnek, valami fontosat csinálnak, amikor a gyermekük mondani akar valamit. Ilyenkor is lényeges, hogy ne úgy figyelj oda, hogy közben nem is nézel rá, hanem függeszd fel az aktuális tevékenységed, és teremtsd meg a szemkontaktust. Ezzel egyrészt egyértelműen jelzed neki, hogy most teljesen rá és a mondandójára koncentrálsz - másrészt megtanítod arra is, hogy ő is hasonlóképpen kommunikáljon másokkal.

2. Hallgasd meg félbeszakítás nélkül
Azzal, hogy megteremted a szemkontaktust, máris sokat tettél annak érdekében, hogy valóban csak a gyermekedre koncentrálj. Ráadásul azzal, hogy csak rá figyelsz, könnyebben tudsz együttérző is lenni. Hallgasd meg türelmesen, mit szeretne mondani a gyermeked, és ne szakítsd félbe kérdésekkel, ítélkezéssel vagy kioktatással. Élvezd, hogy rád bízza a gondolatait, hogy van bátorsága elmesélni, ami vele történt, és hagyd, hogy szavai leülepedjenek benned. Ha azt látja, hogy megőrzöd a higgadtságod és bölcsen végighallgatod, ő is könnyebben lesz őszinte, ráadásul elsajátítja a hallgatás, meghallgatás művészetét is - hogy miként kell egy-egy beszélgetés során nem csak a magunk történeteit hangoztatni, hanem a másik mondandója felé is kíváncsisággal fordulni.

3. Tanítsd meg neki az udvarias társalgást
Sokan elmondták már, hogy a gyerek nem a szavaidból, hanem a példádból tanul, ez a kommunikációnál is így van. Ha azt látja, hogy kedves vagy az eladókkal, pénztárosokkal, nem üvöltöd le a pincér fejét, csak mert valamit elfelejtett, akkor hidd el, ezt a gyermeked is elsajátítja tőled. Persze rögtön megjegyzi a gyerek a kicsúszott csúnya szavakat is, de az udvariassági formulák is elraktározódnak benne (legfeljebb időbe telik, amíg használja is őket).

4. Engedd, hogy a gyermeked közvetlenül a felnőttekhez is beszélhessen
Beszélni és beszélgetni nehezebb, mint azt gondolnád. Gyakran előfordul, hogy egy gyermek magabiztosan kommunikál a kortársaival, de szinte megkukul, ha felnőttekhez kell szólnia. Hogy a gyermek megtanulja, miként beszéljen a szomszéd nénivel, a tanárával vagy a doktor nénivel, hagynod kell kibontakozni - persze az életkorának megfelelően. Ha például úgy érzi, az edzője igazságtalan volt vele, engedd, hogy megpróbálja ő maga tisztázni a dolgot. Más szóval: ne "mentsd ki" a gyermeked minden kellemetlen szituációból és ne játszd a védőügyvédjét, ha nem muszáj. Így a gyermeked nem csak azt tanulja meg, hogyan értsen szót mással, de rájön, miként álljon ki magáért és képviselje a saját érdekeit.

5. Olyan kérdést tegyél fel neki, amire nem tud egyszavas választ adni
Manapság egyre többen panaszkodnak arra, hogy az egyetemi felvételiken vagy munkainterjúkon is kommunikációs problémákkal küzdenek a delikvensek, és képtelenek mondjuk a kedvenc hobbijukról vagy a legutóbb olvasott könyvélményükről folyamatosan beszélni. Ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy minél több "hogyan" és "miért" kérdéssel bombázd a gyermeked, hogy már kicsiként megtanuljon összetett gondolatokat közölni és összefüggésekre rájönni.

6. Mesélj neki a saját életedről
Beszélgess úgy a gyermekeddel, ahogy a barátaiddal szoktál, és oszd meg vele, mi minden történt veled. És ne csak ovis szinten. Nyugodtan magyarázd el neki, hogy aznap miért végeztél jó munkát, vagy hogy egy kollégád nem a megfelelő stílusban beszélt veled, és ez nem esett jól - ezek sokkal érdekesebbek a gyermekednek, mint az, hogy milyen színű felsőt viselt az eladó a boltban. Ha megmutatod az érző, emberi oldaladat a gyermekeddel való kommunikáció során, akkor ő is könnyebben rá tud majd hangolódni másokra. Próbálj fesztelen hangulatot teremteni a beszélgetésre, például az étkezőasztalnál vagy amikor hazafelé sétáltok az oviból, iskolából.   

7. Bátorítsd, hogy ő is meséljen a saját életéről
Amilyen fontos a gyermekednek, hogy te mesélj neki, legalább ugyanolyan fontos az is, hogy ő mesélhessen neked. Persze eleinte nem várhatod el, hogy pár percig folyamatosan és összefüggően mesél - sokszor még a felnőtteknek is nehezen megy, hogy egy történeten az elejétől a végéig konzekvensen végigvezessék a hallgatóságot. Jól irányzott kérdésekkel azonban segítheted a gyermekedet, hogy egy-egy sztoriból mit emeljen ki, mire fókuszáljon, hogyan ne zavarodjon bele a mesélésbe. Bár a feladat olykor nehéz, nem kell félned, hogy elmegy a kedve - a gyerekek alapvetően szeretnek mesélni, és ha kellően oldott a hangulat, akkor szívesen átadják magukat a történetmondás lendületének.

8. Írass vele naplót/levelet/képeslapot/beszámolót
Gyakran előfordul, hogy míg a gyerek könnyedén elkommunikál egysoros válaszokkal, bajban van, ha hosszabb lélegzetvételű irományról van szó. Éppen ezért biztasd arra a gyermeked, hogy minél többször igyekezzen írásba foglalni a gondolatait, a vele történteket. Például írjon egy levelet a nagyinak, vagy ha a nagyinál tanul, akkor egy levelet nektek, hogy mi minden történt vele. De akár olvasónaplót is írhat a kedvenc könyvéről, vagy a kedvenc filmjei tartalmát is leírhatja.

Forrás: A Creativechild cikke nyomán
Fotó: Freepik/katemangostar

Címkék: kommunikáció, beszéd, beszédfejlődés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Beszédfejlődés - Így tanul meg könnyebben beszélni a baba, kisgyerek! 10 dolog, amire figyelj oda
Beszédfejlődés - Így tanul meg könnyebben beszélni a baba, kisgyerek! 10 dolog, amire figyelj oda

A babák, kisgyerekek zseniként szívják magukba az anyanyelvet. Hanula Erika pedagógus-író 10 tanácsot ad arra, miként lehet támogatni a babák, kisgyerekek beszédfejlődését, szókincsének bővülését, szövegértését, beszédkedvét.

tovább a cikkre
Szókincs és beszédfejlődés: hány szót tud átlagban egy 2 éves gyerek? Mit tehetsz, ha elmarad a gyerek beszédfejlődése?
Szókincs és beszédfejlődés: hány szót tud átlagban egy 2 éves gyerek? Mit tehetsz, ha elmarad a gyerek beszédfejlődése?

Mekkora szókincse van általában a 2 éves kisgyerekeknek? Mikor beszélhetünk megkésett beszédfejlődésről? Milyen szakemberhez forduljunk, ha a gyerek "még nem akar beszélni"? Logopédus válaszol.

tovább a cikkre
Sok babánál késik a beszéd, kevés a szókincs - 10 szuper beszédfejlesztő gyakorlat szakértőtől
Sok babánál késik a beszéd, kevés a szókincs - 10 szuper beszédfejlesztő gyakorlat szakértőtől

Hogyan kommunikálj, beszélgess a kisbabáddal? Milyen apró trükköket vethetsz be kisgyermekeknél, hogy szókincse napról-napra bővüljön? Pedagógus szakértőnk 10 kiváló gyakorlatot ajánl szülőknek, nagyszülőknek, hogy a baba, kisgyermek beszédfejlődése szépen alakuljon.

tovább a cikkre
Hogyan segíthetjük a gyermek beszédfejlődését? Útmutató 0-7 éves korig

A gyermekeknél a beszéd az értelmi fejlődés feltétele és mutatója. A szavak lehetővé teszik számára, hogy kifejezze vágyait és szükségleteit, hogy bővítse tudását, képességeit és az emberi társadalom részesévé váljon.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túrós galuska

Túrós galuska

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g liszt 30 g tehéntúró fél tojás só olívaolaj

Recept:

A felvert tojáshoz hozzáadjuk az áttört túrót és jól elkeverjük. Beletesszük a lisztet és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Lazán összedolgozzuk és forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, hideg v&iacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza