2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így tanul meg jól beszélni, beszélgetni a gyerek! - 8 fontos dolog, amire szülőként oda kell figyelned - Szülők Lapja

Így tanul meg jól beszélni, beszélgetni a gyerek! - 8 fontos dolog, amire szülőként oda kell figyelned

Szülőklapja képA kommunikáció, a másokkal való társalgás, érvelés, kérés, meggyőzés ereje ma sem kisebb, mint korábban, így érdemes megtanítani a gyermekedet arra, hogy minél hatékonyabban és választékosabban tudja átadni a mondandóját egy másik embernek.

Szerző: Szülők lapja
2017-06-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Sokan panaszkodnak, hogy a mai gyerekek már beszélni sem tanulnak meg rendesen - hiszen nekik ott van a telefon, a chatelés, ahol ugye nem szükséges szép, kerek mondatokban kifejezni a gondolatokat, érzéseket, sokszor egy kis ikon is elég - sőt, igazából még csak meg sem kell szólalni.

Pedig mindettől függetlenül a kommunikáció, a másokkal való társalgás, érvelés, kérés, meggyőzés ereje ma sem kisebb, mint korábban, így érdemes megtanítani a gyermekedet arra, hogy minél hatékonyabban és választékosabban tudja átadni a mondandóját egy másik embernek. Meg úgy egyáltalán: érezze a különbséget, ha történetesen a tanárával, és nem az osztálytársával beszélget, vagy hogy tudjon kedvesen és udvariasan kérni valamit szemtől szemben is, el tudjon mesélni egy történetet és szavakba tudja foglalni élete eseményeit.

Hogy miként? 8 fontos dolgot is mondunk, amit érdemes szem előtt tartanod, amikor beszélgetsz a gyermekeddel

1. Teremts szemkontaktust
Bár magától értetődőnek tűnik, ám sokak számára mégsem az. Sajnos a szülők is gyakran belebújnak a telefonunkba, rámerednek a laptopra, vagy éppen főznek, takarítanak, kocsit szerelnek, valami fontosat csinálnak, amikor a gyermekük mondani akar valamit. Ilyenkor is lényeges, hogy ne úgy figyelj oda, hogy közben nem is nézel rá, hanem függeszd fel az aktuális tevékenységed, és teremtsd meg a szemkontaktust. Ezzel egyrészt egyértelműen jelzed neki, hogy most teljesen rá és a mondandójára koncentrálsz - másrészt megtanítod arra is, hogy ő is hasonlóképpen kommunikáljon másokkal.

2. Hallgasd meg félbeszakítás nélkül
Azzal, hogy megteremted a szemkontaktust, máris sokat tettél annak érdekében, hogy valóban csak a gyermekedre koncentrálj. Ráadásul azzal, hogy csak rá figyelsz, könnyebben tudsz együttérző is lenni. Hallgasd meg türelmesen, mit szeretne mondani a gyermeked, és ne szakítsd félbe kérdésekkel, ítélkezéssel vagy kioktatással. Élvezd, hogy rád bízza a gondolatait, hogy van bátorsága elmesélni, ami vele történt, és hagyd, hogy szavai leülepedjenek benned. Ha azt látja, hogy megőrzöd a higgadtságod és bölcsen végighallgatod, ő is könnyebben lesz őszinte, ráadásul elsajátítja a hallgatás, meghallgatás művészetét is - hogy miként kell egy-egy beszélgetés során nem csak a magunk történeteit hangoztatni, hanem a másik mondandója felé is kíváncsisággal fordulni.

3. Tanítsd meg neki az udvarias társalgást
Sokan elmondták már, hogy a gyerek nem a szavaidból, hanem a példádból tanul, ez a kommunikációnál is így van. Ha azt látja, hogy kedves vagy az eladókkal, pénztárosokkal, nem üvöltöd le a pincér fejét, csak mert valamit elfelejtett, akkor hidd el, ezt a gyermeked is elsajátítja tőled. Persze rögtön megjegyzi a gyerek a kicsúszott csúnya szavakat is, de az udvariassági formulák is elraktározódnak benne (legfeljebb időbe telik, amíg használja is őket).

4. Engedd, hogy a gyermeked közvetlenül a felnőttekhez is beszélhessen
Beszélni és beszélgetni nehezebb, mint azt gondolnád. Gyakran előfordul, hogy egy gyermek magabiztosan kommunikál a kortársaival, de szinte megkukul, ha felnőttekhez kell szólnia. Hogy a gyermek megtanulja, miként beszéljen a szomszéd nénivel, a tanárával vagy a doktor nénivel, hagynod kell kibontakozni - persze az életkorának megfelelően. Ha például úgy érzi, az edzője igazságtalan volt vele, engedd, hogy megpróbálja ő maga tisztázni a dolgot. Más szóval: ne "mentsd ki" a gyermeked minden kellemetlen szituációból és ne játszd a védőügyvédjét, ha nem muszáj. Így a gyermeked nem csak azt tanulja meg, hogyan értsen szót mással, de rájön, miként álljon ki magáért és képviselje a saját érdekeit.

5. Olyan kérdést tegyél fel neki, amire nem tud egyszavas választ adni
Manapság egyre többen panaszkodnak arra, hogy az egyetemi felvételiken vagy munkainterjúkon is kommunikációs problémákkal küzdenek a delikvensek, és képtelenek mondjuk a kedvenc hobbijukról vagy a legutóbb olvasott könyvélményükről folyamatosan beszélni. Ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy minél több "hogyan" és "miért" kérdéssel bombázd a gyermeked, hogy már kicsiként megtanuljon összetett gondolatokat közölni és összefüggésekre rájönni.

6. Mesélj neki a saját életedről
Beszélgess úgy a gyermekeddel, ahogy a barátaiddal szoktál, és oszd meg vele, mi minden történt veled. És ne csak ovis szinten. Nyugodtan magyarázd el neki, hogy aznap miért végeztél jó munkát, vagy hogy egy kollégád nem a megfelelő stílusban beszélt veled, és ez nem esett jól - ezek sokkal érdekesebbek a gyermekednek, mint az, hogy milyen színű felsőt viselt az eladó a boltban. Ha megmutatod az érző, emberi oldaladat a gyermekeddel való kommunikáció során, akkor ő is könnyebben rá tud majd hangolódni másokra. Próbálj fesztelen hangulatot teremteni a beszélgetésre, például az étkezőasztalnál vagy amikor hazafelé sétáltok az oviból, iskolából.   

7. Bátorítsd, hogy ő is meséljen a saját életéről
Amilyen fontos a gyermekednek, hogy te mesélj neki, legalább ugyanolyan fontos az is, hogy ő mesélhessen neked. Persze eleinte nem várhatod el, hogy pár percig folyamatosan és összefüggően mesél - sokszor még a felnőtteknek is nehezen megy, hogy egy történeten az elejétől a végéig konzekvensen végigvezessék a hallgatóságot. Jól irányzott kérdésekkel azonban segítheted a gyermekedet, hogy egy-egy sztoriból mit emeljen ki, mire fókuszáljon, hogyan ne zavarodjon bele a mesélésbe. Bár a feladat olykor nehéz, nem kell félned, hogy elmegy a kedve - a gyerekek alapvetően szeretnek mesélni, és ha kellően oldott a hangulat, akkor szívesen átadják magukat a történetmondás lendületének.

8. Írass vele naplót/levelet/képeslapot/beszámolót
Gyakran előfordul, hogy míg a gyerek könnyedén elkommunikál egysoros válaszokkal, bajban van, ha hosszabb lélegzetvételű irományról van szó. Éppen ezért biztasd arra a gyermeked, hogy minél többször igyekezzen írásba foglalni a gondolatait, a vele történteket. Például írjon egy levelet a nagyinak, vagy ha a nagyinál tanul, akkor egy levelet nektek, hogy mi minden történt vele. De akár olvasónaplót is írhat a kedvenc könyvéről, vagy a kedvenc filmjei tartalmát is leírhatja.

Forrás: A Creativechild cikke nyomán
Fotó: Freepik/katemangostar

Címkék: kommunikáció, beszéd, beszédfejlődés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Beszédfejlődés - Így tanul meg könnyebben beszélni a baba, kisgyerek! 10 dolog, amire figyelj oda
Beszédfejlődés - Így tanul meg könnyebben beszélni a baba, kisgyerek! 10 dolog, amire figyelj oda

A babák, kisgyerekek zseniként szívják magukba az anyanyelvet. Hanula Erika pedagógus-író 10 tanácsot ad arra, miként lehet támogatni a babák, kisgyerekek beszédfejlődését, szókincsének bővülését, szövegértését, beszédkedvét.

tovább a cikkre
Szókincs és beszédfejlődés: hány szót tud átlagban egy 2 éves gyerek? Mit tehetsz, ha elmarad a gyerek beszédfejlődése?
Szókincs és beszédfejlődés: hány szót tud átlagban egy 2 éves gyerek? Mit tehetsz, ha elmarad a gyerek beszédfejlődése?

Mekkora szókincse van általában a 2 éves kisgyerekeknek? Mikor beszélhetünk megkésett beszédfejlődésről? Milyen szakemberhez forduljunk, ha a gyerek "még nem akar beszélni"? Logopédus válaszol.

tovább a cikkre
Sok babánál késik a beszéd, kevés a szókincs - 10 szuper beszédfejlesztő gyakorlat szakértőtől
Sok babánál késik a beszéd, kevés a szókincs - 10 szuper beszédfejlesztő gyakorlat szakértőtől

Hogyan kommunikálj, beszélgess a kisbabáddal? Milyen apró trükköket vethetsz be kisgyermekeknél, hogy szókincse napról-napra bővüljön? Pedagógus szakértőnk 10 kiváló gyakorlatot ajánl szülőknek, nagyszülőknek, hogy a baba, kisgyermek beszédfejlődése szépen alakuljon.

tovább a cikkre
Hogyan segíthetjük a gyermek beszédfejlődését? Útmutató 0-7 éves korig

A gyermekeknél a beszéd az értelmi fejlődés feltétele és mutatója. A szavak lehetővé teszik számára, hogy kifejezze vágyait és szükségleteit, hogy bővítse tudását, képességeit és az emberi társadalom részesévé váljon.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

"Kivettem a 12 éves lányom az iskolából, hogy influenszer lehessen"

vissza vissza