Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Én akkor sem csapok oda a gyermekemnek, ha rosszalkodik! - Hogyan lehet verés helyett öleléssel nevelni? Egy anyuka - Szülők Lapja

Én akkor sem csapok oda a gyermekemnek, ha rosszalkodik! - Hogyan lehet verés helyett öleléssel nevelni? Egy anyuka tapasztalata

Szülőklapja képVerés, testi fenyítés, egy-két pofon a gyereknek: blogger szerzőnk a testi fenyítés témában írta meg legújabb blogbejegyzését - vajon tényleg nem árt a gyereknek a pofon és fenékre csapás, vagy a verés soha nem lehet indokolt?

Szerző: Szülők lapja
2017-09-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kerékgyártó Andrea blogger szerzőnk a testi fenyítés témában írta meg legújabb blogbejegyzését - vajon tényleg nem árt a gyereknek egy-két anyai/atyai pofon, vagy a verés soha nem lehet indokolt?

A pofon öröklődik
Van egy meghatározó emlékem iskolás koromból: A fiú az anyja mellett sétál. Aztán tesz vagy mond valami az anyjának nem tetszőt és már repül is a pofon. Számtalanszor tanúja voltam ennek a jelenetnek. Teltek az évek, gyűltek a pofonok. Majd egy szép napon azt láttam, hogy a mama mond valamit, mire a fiú keze lendül és lekever egy hatalmasat az anyjának.

Ez az emlék nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nem hiszek a testi fenyítésben. Nem hiszem, hogy a verés és a megfélemlítés hosszú távon célravezető lenne. Mégis meddig lehet hatásos egy pofon? Egy kisgyereket még kordában lehet tartani vele, de egy tinédzsert? Előbb-utóbb eljön az idő, amikor a gyerek vagy kineveti a szülőt, vagy, mint a fenti történetben, nemes egyszerűséggel visszaüt.

A szülők négyötöde rendszeresen elfenekeli a gyermekét
A témával kapcsolatban egy érdekes cikkre bukkantam egy babás magazin szeptemberi számában. Az UNICEF felmérése szerint a szülők 80%-a fenekeli el a gyerekét rendszeresen!

Fenékre verés nem is verés?
Sok szülő a popsira ütést nem tartja igazi verésnek. Rossz hírem van a számukra. A Texas Egyetem a Michigani Egyetemmel karöltve ötven évet átfogó kutatást végzett, mely a gyerekek elfenekelését vizsgálta. Arra a megállapításra jutottak, hogy a fenékre ütés hosszú távon agressziót és antiszociális viselkedést okoz.

A vizsgálat több mint 160 000 gyerek életét követte nyomon 50 éven keresztül. A tanulmányból az derül ki, hogy azok a gyerekek, akiket rendszeresen elfenekelnek, agresszívabbak, mentálhigiénés problémákkal küzdhetnek és kognitív nehézségeik is adódhatnak. Ráadásul gyakrabban mondanak ellent a szüleiknek. A tanulmány eredményeinek publikálásával a kutatók szerették volna felhívni a szülők figyelmét arra, hogy a verés hosszú távú, súlyos lelki következményekkel jár.

Mit tegyél, ha elcsattan egy pofon?
Természetesen hatalmas különbség van egy-egy elcsattant pofon vagy fenékre ütés és a rendszeres verés között. A legbékésebb szülőnél is elszakadhat néha a cérna és eljárhat a keze. Fontos azonban, hogy miután lehiggadtunk, megbeszéljük a dolgot és, ha szükséges, elnézést kérjünk a gyerekünktől.

Az otthonról hozott példa a verés esetében is meghatározó. A kutatások szerint, azok, akiket gyerekkorában vertek, nagyobb eséllyel alkalmaznak maguk is testi fenyítést, azaz a verés nemzedékeken keresztül tovább hagyományozódik.

Engem nem vertek otthon - a szerző tapasztalata
Engem nem vertek a szüleim. A testvéreimmel együtt tisztelettudó, jó tanuló gyerekek voltunk. Tiszteltük a szüleinket és a tanárainkat. Azt hiszem pont azért, mert minket is tiszteltek a szüleink. Tiszteltek annyira, hogy nem emeltek kezet ránk.

A lányom öt és fél éves. Soha nem ütöttem meg és soha nem is fogom megütni. Túlságosan szeretem és tisztelem ahhoz, hogy kezet emeljek rá. Előfordult, hogy nekem is viszketett a tenyerem. A dackorszak igazi rémálom volt. Tisztában voltam azonban vele, hogy a verés nem lenne más, mint a saját eszköztelenségem és tehetetlenségem megnyilvánulása.

Az a bizonyos "nézés"
A férjem mesélte, akit szintén soha nem vertek meg, hogy volt az anyukájának egy nézése. Egy olyan nézése, ami azt jelezte, hogy elérte azt a bizonyos határt. Ez a nézés elég volt ahhoz, hogy azonnal összekapja magát. Nem kellett az anyukájának kiabálnia és pofozkodnia, elég volt csupán úgy néznie. Szerintem ez a nevelés csúcsa.

Ahhoz, hogy egy ilyen nézés működjön, szükség van valamire: a mindent elsöprő szeretetre, feltétlen bizalomra és tiszteletre a szülő és a gyerek között. Hosszú évek kitartó munkája van egy ilyen nézésben.

Verés helyett ölelés - működik!
Mivel egy igen derűs ember vagyok, nem hittem, hogy nekem is van ilyen nézésem. Kiderült azonban, hogy van. Amikor Fanni a végletekig felbosszant, elég csak ránéznem és azonnal megszeppen. Már szalad is oda hozzám és kéri, hogy "Anya, ölelj meg! Ne haragudj!" Én pedig szorosan magamhoz ölelem. Hiszem ugyanis, hogy az ölelés ezerszer hatékonyabb nevelési eszköz, mint a verés.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Pixabay

Címkék: verés, testi fenyítés, blogger

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Videóra vették a szülők, ahogy bántalmazzák a saját gyerekeiket - Azt gondolták, vicces, amit velük tesznek
Videóra vették a szülők, ahogy bántalmazzák a saját gyerekeiket - Azt gondolták, vicces, amit velük tesznek

Gyermekbántalmazásért 5 év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azt a házaspárt, aki rendszeresen viccesnek szánt videókon alázta meg a saját gyermekeit.

tovább a cikkre
"Engem is elvert az anyám, hálás vagyok érte!" - Nem árt, ha az ember néha odacsap a gyereknek? Mit gondolnak a mai szülők?

Pár napja tettük közé oldalunkon a hírt, miszerint megjelent egy vallásos nevelési könyv, amely arra okít, milyen módon verd meg a gyermeked. A hozzászólásokat olvasva úgy döntöttünk, érdemes egy újabb cikket szánni annak a témának, vajon a gyerek verve jó?

tovább a cikkre
Egy-két atyai pofon nem árt senkinek? Milyen hatással van a gyerekre, ha a szülei nevelési célzattal odacsapnak neki? - Egy anyuka mesél a tapasztalatairól
Egy-két atyai pofon nem árt senkinek? Milyen hatással van a gyerekre, ha a szülei nevelési célzattal odacsapnak neki? - Egy anyuka mesél a tapasztalatairól

Bevásárlás közben egy felkavaró esetnek voltam szemtanúja. Egy édesapa mindenki szeme láttára megverte a gyerekét - annak ellenére, hogy 2005 óta tilos a gyereket akár csak pofon ütni. És sajnos több hasonló esetet láttam már... De, akkor mi a teendő, ha felmegy a szülőben a pumpa? Ezt fejtegeti pedagógus szerzőnk, aki maga is kisgyermeket nevel.

tovább a cikkre
Szabad-e néha odacsapni a gyereknek, ha nem fogad szót vagy veszélyes dolgot csinál? Pszichológus válaszol
Szabad-e néha odacsapni a gyereknek, ha nem fogad szót vagy veszélyes dolgot csinál? Pszichológus válaszol

Mit fog fel egy másfél-két éves kisgyerek abból, ha rácsap a szülő a kezecskéire? Mit gondol magában az óvodás kisgyerek, ha néha-néha rácsapnak a fenekére? Használ-e a makarenkói pofon az iskolás gyereknek? Van-e hosszú távú nevelő hatása a pofonnak a mai pszichológusok szerint? Szakértő válaszol.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak a chipsben - Ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

vissza vissza