Kitűnő bizonyítványért ingyen vasútjegy? - Nem várt indulatokat keltett a szülők körében a felajánlás

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Kitűnő bizonyítványért ingyen vasútjegy? - Nem várt indulatokat keltett a szülők körében a felajánlás Tényleg ördögtől való ötlet, hogy a kitűnő bizonyítványt megszerző kisdiákot valami extrával jutalmazza egy cég - legyen az egy ingyen strandbelépő vagy ingyenes vasutazás? A jelek szerint az. Tényleg ördögtől való ötlet, hogy a kitűnő bizonyítványt megszerző kisdiákot valami extrával jutalmazza egy cég - legyen az egy ingyen strandbelépő vagy ingyenes vasutazás? A jelek szerint az.

Múlt héten tettük közzé a Gyermekvasút felhívását, melyben az állt, hogy minden diák, akinek idén év végén kitűnő lett a bizonyítvány, egy hónapig ingyen utazhat a gyermekvasúton.

Felháborodtak az olvasók
A hír nem várt felháborodást váltott ki olvasóink körében - bár a kitűnő diákok anyukái, apukái örültek ennek a kedves gesztusnak, a kevésbé jó tanulók szülei nem igazán lelkesedtek az ötletért, sőt, úgy vélték, ez hátrányos megkülönböztetés az ő gyermekükre nézve.

Volt, aki azt nehezményezte, hogy ez rosszul eshet annak a gyereknek, aki egész évben igyekszik, mégsem sikerül kitűnőre végeznie, más pedig - kicsit tovább gondolva a dolgot - azt kifogásolta, ha van "jó tanuló/jó sportoló" elismerés, akkor miért nincs a jó tanuló és jó rajzoló-festő-bármilyen művészeti ágban jeleskedő gyermekeknek is valamiféle díj.

Ezenfelül pedig többen kiemelték, hogy az SNI-s gyerekek is ugyanúgy küzdenek a jegyért, de valószínűleg sosem lesznek kitűnők, így ebből is kimaradnak...
 

Miért rossz ötlet a kitűnő bizonyítvány extra jutalmazása? A hozzászólásokból válogattunk


"Ezt hívják szegregációnak. A többi gyerek meg van bélyegezve. Büszke lehet a kitalálója."

"Ez nagyon bántó a többi gyerkőcnek. Az ő bizonyítványukban is egy év munkája van. Nem szeretem a bizonyítványhoz kötött jutalmakat."

"Ma hallottam a hírt a rádióban. Elgondolkodtam rajta, vajon motiválja ez a gyerekeket? Tényleg kitűnőnek kell-e lenni (azt sugallja, ha kitűnő vagy, akkor jár a jutalom)? Nem demagóg-e ez a reklámfogás? És praktikus-e? Hiszen a bizonyítványt nem sokkal az évzáró után le kell adni, tehát korlátozza a felhasználhatóságot ez az apró tény."

"Mondjuk köthetnék a szülők jövedelméhez akkor már, hisz tudjuk, hogy szegény családokban is vannak kiváló tanulók. Úgy értelmes lenne ez az akció. Így csak kirekesztő..."



"Azért az iskolákkal is össze kellene hangolni az ilyen hirdetéseket, mert több iskolába hétfőn le is kell adni a bizit. Nyaralni amúgy se bizonyítvánnyal megy az ember."

"Ez inkább szomorú kezdeményezés mint dicséretes. A nem kitűnő gyerek is lehet szorgalmas, és nem kevésbé értékes. A kitűnő bizonyítvány csak annyit mutat a magyar iskolarendszerben, hogy kitűnő a memóriája. Ennyi. Más készséget nem igazán."

"és amikor a nem kitűnő bizonyítvánnyal rendelkező gyerek megkérdezi, hogy ő miért nem utazhat ingyen, és a válasz rá: csak azért, mert te nem teljesítettél elég jól, te nem vagy elég jó... még tiporjatok bele a lelkükbe és keltsetek bennük bűntudatot, amiért nem zseninek születtek. gratulálok az ötlethez!!!"

Alig akadt pozitív hozzászólás
Elvétve akadt csak néhány pozitív komment, valószínűleg a kitűnő tanuló gyerekek szülei inkább nem szólaltak meg az ügyben. Ám azt többen is megemlítették, annak idején mennyire örültek, amikor jutalomkönyvet kaptak a kitűnő bizonyítványért, vagy hogy a gyermekük boldogan mutatta neki évzárón, hogy milyen könyvvel lepte meg a tanító néni.

És egy bátor anyuka félig viccesen azt is bedobta, ha ennyire hátrányos megkülönböztetést jelent a kitűnő bizonyítvány, akkor töröljük el inkább az ötös osztályzatot is és minden jó tanuló csináljon úgy, mintha nem lenne az, nehogy a többi gyerek rosszul érezze magát...

De bevalljuk, ezeken felül tényleg nem találtunk olyan hozzászólást, ahol valaki örül az ötletnek, hogy a kitűnő diákok kapjanak egy kis plusz elismerést a Gyermekvasúttól (vagy bármilyen más helyről).

Azért ne feledjük: a gyermeknek elsősorban a saját szülei elismerése számít igazán, és ha a szülei elégedettek vele, ha nem frusztrálják a tanulással,  ha nem hasonlítgatják máshoz, és ha - függetlenül attól, hogy milyen lett az a bizonyítvány - érzi a feltétlen szeretetüket, akkor a legkevésbé sem fog azon gyötrődni, ki utazhat ingyen a Gyermekvasúton.

Olvasd el ezt is!
Hogyan lehet önbizalma gyermekünknek? 9 tuti tipp a pedagógustól »

Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.06.19