Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Kitűnő bizonyítványért ingyen vasútjegy? - Nem várt indulatokat keltett a szülők körében a felajánlás - Szülők Lapja

Kitűnő bizonyítványért ingyen vasútjegy? - Nem várt indulatokat keltett a szülők körében a felajánlás

Szülőklapja képTényleg ördögtől való ötlet, hogy a kitűnő bizonyítványt megszerző kisdiákot valami extrával jutalmazza egy cég - legyen az egy ingyen strandbelépő vagy ingyenes vasutazás? A jelek szerint az.

Szerző: Szülők lapja
2018-06-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Tényleg ördögtől való ötlet, hogy a kitűnő bizonyítványt megszerző kisdiákot valami extrával jutalmazza egy cég - legyen az egy ingyen strandbelépő vagy ingyenes vasutazás? A jelek szerint az.

Múlt héten tettük közzé a Gyermekvasút felhívását, melyben az állt, hogy minden diák, akinek idén év végén kitűnő lett a bizonyítvány, egy hónapig ingyen utazhat a gyermekvasúton.

Felháborodtak az olvasók
A hír nem várt felháborodást váltott ki olvasóink körében - bár a kitűnő diákok anyukái, apukái örültek ennek a kedves gesztusnak, a kevésbé jó tanulók szülei nem igazán lelkesedtek az ötletért, sőt, úgy vélték, ez hátrányos megkülönböztetés az ő gyermekükre nézve.

Volt, aki azt nehezményezte, hogy ez rosszul eshet annak a gyereknek, aki egész évben igyekszik, mégsem sikerül kitűnőre végeznie, más pedig - kicsit tovább gondolva a dolgot - azt kifogásolta, ha van "jó tanuló/jó sportoló" elismerés, akkor miért nincs a jó tanuló és jó rajzoló-festő-bármilyen művészeti ágban jeleskedő gyermekeknek is valamiféle díj.

Ezenfelül pedig többen kiemelték, hogy az SNI-s gyerekek is ugyanúgy küzdenek a jegyért, de valószínűleg sosem lesznek kitűnők, így ebből is kimaradnak...
 

Miért rossz ötlet a kitűnő bizonyítvány extra jutalmazása? A hozzászólásokból válogattunk


"Ezt hívják szegregációnak. A többi gyerek meg van bélyegezve. Büszke lehet a kitalálója."

"Ez nagyon bántó a többi gyerkőcnek. Az ő bizonyítványukban is egy év munkája van. Nem szeretem a bizonyítványhoz kötött jutalmakat."

"Ma hallottam a hírt a rádióban. Elgondolkodtam rajta, vajon motiválja ez a gyerekeket? Tényleg kitűnőnek kell-e lenni (azt sugallja, ha kitűnő vagy, akkor jár a jutalom)? Nem demagóg-e ez a reklámfogás? És praktikus-e? Hiszen a bizonyítványt nem sokkal az évzáró után le kell adni, tehát korlátozza a felhasználhatóságot ez az apró tény."

"Mondjuk köthetnék a szülők jövedelméhez akkor már, hisz tudjuk, hogy szegény családokban is vannak kiváló tanulók. Úgy értelmes lenne ez az akció. Így csak kirekesztő...""Azért az iskolákkal is össze kellene hangolni az ilyen hirdetéseket, mert több iskolába hétfőn le is kell adni a bizit. Nyaralni amúgy se bizonyítvánnyal megy az ember."

"Ez inkább szomorú kezdeményezés mint dicséretes. A nem kitűnő gyerek is lehet szorgalmas, és nem kevésbé értékes. A kitűnő bizonyítvány csak annyit mutat a magyar iskolarendszerben, hogy kitűnő a memóriája. Ennyi. Más készséget nem igazán."

"és amikor a nem kitűnő bizonyítvánnyal rendelkező gyerek megkérdezi, hogy ő miért nem utazhat ingyen, és a válasz rá: csak azért, mert te nem teljesítettél elég jól, te nem vagy elég jó... még tiporjatok bele a lelkükbe és keltsetek bennük bűntudatot, amiért nem zseninek születtek. gratulálok az ötlethez!!!"

Alig akadt pozitív hozzászólás
Elvétve akadt csak néhány pozitív komment, valószínűleg a kitűnő tanuló gyerekek szülei inkább nem szólaltak meg az ügyben. Ám azt többen is megemlítették, annak idején mennyire örültek, amikor jutalomkönyvet kaptak a kitűnő bizonyítványért, vagy hogy a gyermekük boldogan mutatta neki évzárón, hogy milyen könyvvel lepte meg a tanító néni.

És egy bátor anyuka félig viccesen azt is bedobta, ha ennyire hátrányos megkülönböztetést jelent a kitűnő bizonyítvány, akkor töröljük el inkább az ötös osztályzatot is és minden jó tanuló csináljon úgy, mintha nem lenne az, nehogy a többi gyerek rosszul érezze magát...

De bevalljuk, ezeken felül tényleg nem találtunk olyan hozzászólást, ahol valaki örül az ötletnek, hogy a kitűnő diákok kapjanak egy kis plusz elismerést a Gyermekvasúttól (vagy bármilyen más helyről).

Azért ne feledjük: a gyermeknek elsősorban a saját szülei elismerése számít igazán, és ha a szülei elégedettek vele, ha nem frusztrálják a tanulással,  ha nem hasonlítgatják máshoz, és ha - függetlenül attól, hogy milyen lett az a bizonyítvány - érzi a feltétlen szeretetüket, akkor a legkevésbé sem fog azon gyötrődni, ki utazhat ingyen a Gyermekvasúton.

Olvasd el ezt is!
Hogyan lehet önbizalma gyermekünknek? 9 tuti tipp a pedagógustól »

Fotó: Freepik

Címkék: kisvasút, bizonyítvány, kitűnő bizonyítvány

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A tanárnő minden diákját házilag készített ajándékkal lepte meg - Szomorú, ahogy egyes szülők reagáltak a kedvességre
A tanárnő minden diákját házilag készített ajándékkal lepte meg - Szomorú, ahogy egyes szülők reagáltak a kedvességre

Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár írta meg véleményét egy akaratlanul meghallott párbeszéd kapcsán: az anyukák éppen azon dühöngtek gyermekeiknek, hogy a tanáruk milyen ajándékkal lepte meg őket...

tovább a cikkre
Egy gyereknek nem csak anyára, hanem apára is szüksége van! - Ezért fontosak az apák a gyermeknevelésben
Egy gyereknek nem csak anyára, hanem apára is szüksége van! - Ezért fontosak az apák a gyermeknevelésben

Fontos elismerni az apák teljesítményét is, és támogatni őket abban, hogy jelen tudjanak lenni a családjuk életében. Az apák napi konferencia témái között szerepel az apák szerepe a családtervezésben és a gyereknevelésben, valamint az apák megjelenítése a médiában.

tovább a cikkre
Jobb szülő akarsz lenni? 7 dolog, amire figyelj oda akkor is, ha elfoglalt vagy és sok a dolgod
Jobb szülő akarsz lenni? 7 dolog, amire figyelj oda akkor is, ha elfoglalt vagy és sok a dolgod

A modern szülői elvárások nyomása éppen elég bárkinek, hogy az őrületbe kergesse. De ha hátralépsz egyet, rájössz, hogy a gyermekeidnek nincs olyan sokra szüksége belőled, mint gondolnád.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Hókifli

Hókifli

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300g liszt 1 db margarin 1 db tojás kevés tej

Recept:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd lisztes deszkán kinyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, közepét darált dióval, vagy lekvárral megtöltjük. Félbehajtjuk, széleit m(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Dinók, játszóház, labirintus, aligátorok, rájasimogatás - Felejthetetlen gyereknapi élményekkel leptek meg húsz gyermeket

vissza vissza