Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Zöld toll módszer - Egy zseniális ötlet, hogy gyermeked könnyedén megkedvelje a tanulást már elsős korában - Szülők Lapja

Zöld toll módszer - Egy zseniális ötlet, hogy gyermeked könnyedén megkedvelje a tanulást már elsős korában

Szülőklapja képMennyiben más, ha zöld tollat használunk a gyerek munkájának értékeléséhez, és elfelejtjük a piros javítótollat? Mi ez a zöld toll módszer, és ki találta ki? És hogyan alkalmazható a párkapcsolatokban?

Szerző: Szülők lapja
2018-09-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mennyiben más, ha zöld tollat használunk a gyerek munkájának értékeléséhez, és elfelejtjük a piros javítótollat? Mi ez a zöld toll módszer, és ki találta ki?

Bizonyára mindenki élénken emlékszik rá, amikor mondjuk nyelvtan dolgozatírás után megkapta az irományát, és tele volt mindenféle pirosozással, amik a hibákra igyekeztek felhívni a figyelmet. Így aztán a piros toll a legtöbb ember fejében összekapcsolódik a hibával, hibázással, a kudarccal, a szégyennel, hogy valamit nem tudott rendesen megcsinálni.

zöld toll módszer
Tatyana Ivanko kislányának iskolai munkája - pirossal értékelve

Zöld toll a piros helyett
Egy orosz nevelési tanácsadós weboldal vezetője, bizonyos Tatyana Ivanko úgy gondolta, változtat ezen a beidegződésen. A real-parents.hu weboldal bloggere a megoldásra akkor jött rá, amikor kislányával otthon gyakorolta a betűket. Egyszerűen elhagyta a piros tollas javításokat, helyette inkább a legszebben sikerült betűket karikázta be - zölddel.

Mint írta, a zöld tollas módszer az első pillanattól nagyon tetszett a kislányának, és minden ellenőrzésnél várta, hogy most melyik betűkezdeményét karikázza majd be az anyukája mint a legjobban sikerültet.

Véleménye szerint ezáltal nem a hibákra, hanem a jó dolgokra koncentrálhatunk egy gyermek feladatainál, ez pedig motiválóan hat rá, növeli az önbizalmát és elősegíti azt is, hogy önmagát fejlessze. Mivel a legjobban sikerült betűket jelöljük meg neki zölddel, legközelebb tudni fogja, mihez viszonyítson.

zöld toll módszer
Az anyuka így változtatott - zöld tollal karikázta be a legszebb betűket

Tatyana Ivanko 2013-ban írta meg blogbejegyzését a felfedezéséről, amit azóta számtalan hazai és külföldi gyermeknevelési weboldal is átvett, neki tulajdonítva a korszakalkotó felfedezést (sőt, sokan gyermekpszichológusnak is "átkeresztelték" a blogger anyukát).

Egy grúz pedagógus módszere ez igazából
Bár az Ivanko által leírt módszer valóban jó és hasznos lehet, semmiképpen sem újkeletű, és nem is az ő szüleménye. A Zöld toll módszer valódi atyjának Szalva Alekszandrovics Amonasvili grúz pedagógust tartják, aki egy 1983-ban megjelent könyvében már ír arról, milyen jó hatással van a gyerekekre, ha a tanárok zöld tollal emelik ki egy dolgozat vagy iromány jobban sikerült részeit, és például matematikából is sokkal motiváltabbá tehetők ezáltal a kisdiákok. (Ivankót szembesítették ezzel, de állítása szerint ő magától jött rá a zöld toll módszerre, nem olvasta Amonasvili könyvét - egyszerűen csak jobban motiválni akarta a kislányát.)Nem minden gyereknél válik be
Dr. Mercedes García, a Madridi Complutense Egyetem egyetemi oktatója és egy pedagógus kutatócsoport társigazgatója a Verde spanyol lapnak kicsit árnyalta a képet az interneten zseniálisnak kikiáltott zöld toll módszer kapcsán. Telefonos interjújában hangsúlyozta, hogy bár a módszer alapvetően jobb lehet, mint a hagyományos piros tollas javítós, ugyanakkor a gyerekek sokféleképpen sajátítják el a tudást - így van, akinél beválhat a zöld toll, míg másnál nem.

Nem azért javítunk pirossal, hogy megalázzuk a gyereket
Azt is hozzátette, nem kell mindent belemagyarázni az iskolai javító módszerekbe: a piros tollal való javítás nem azért van, hogy a gyermeket megbélyegezze és azt hangsúlyozza, hogy ügyetlen vagy buta, ez sokkal inkább csak egy külső visszajelzés a hibákra. Ez pedig segítheti a gyermeket abban, hogy magától is meg tudja különböztetni, mi a jó és mi a rossz megoldás, így később képessé válik saját munkája értékelésére is.

Mindemellett - mint kiemelte - a pozitív megerősítés mint pszichológiai módszer, melyen a zöld toll módszer is alapul, szintén nem újdonság. Pszichológusok és pedagógusok már több mint egy évszázada alkalmazzák - legfeljebb a Facebook közönségének tűnik úgy, mintha valami új felfedezés lenne.

- A közösségi oldalaknak manapság sokkal nagyobb a hatásuk, mint a pszichopedagógiai kutatásoknak. Ez persze nem baj - az viszont már igen, hogy sokan egy-egy ilyen módszer megosztójáról hiszik azt, hogy ő találta fel a spanyolviaszt - tette hozzá dr. Garcia.

Párkapcsolatokban is alkalmazzuk a zöld tollat
Tatyana Ivanko egyébként a zöld toll módszer analógiáján a párkapcsolati problémákról is ír abban a bizonyos 2013-as cikkében: szerinte nagyon sokan a piros toll módszerrel nézik a házastársuk hibáját - hiába van a férjnek/feleségnek 19 jó és egy rossz tulajdonsága, párjuk hajlamos csak a rosszra koncentrálni, és figyelmen kívül hagyja a sok jót. Pedig ha a zöld toll módszert alkalmaznák az emberek a házasságukban is, biztosan kevesebb lenne a válás.

Forrás: real-parents.ru, verne.elpais.com
Fotó: real-parents.ru, Pngtree, Pixabay

Címkék: zöld toll módszer

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ezért tud már 6 évesen angolul beszélni a lányom! - A játékos nyelvtanulás 7 lépcsőfoka a nyelvtanár anyuka szerint
Ezért tud már 6 évesen angolul beszélni a lányom! - A játékos nyelvtanulás 7 lépcsőfoka a nyelvtanár anyuka szerint

Egy angoltanár anyuka-blogger írta meg, minek köszönhető, hogy kislánya 6 éves korára már aktívan tudja használni az angol nyelvet - érdemes megfontolni a tanácsait.

tovább a cikkre
Naponta 49 perc veszekedéssel telik a gyerekes családokban! - Ezen vesznek össze leginkább a gyerekek a szüleikkel
Naponta 49 perc veszekedéssel telik a gyerekes családokban! - Ezen vesznek össze leginkább a gyerekek a szüleikkel

Az étkezés, az ivás, a kütyühasználat és a lefekvési idő kitolódása miatt van a legtöbb vita a családokban a gyermekek és szüleik között – állapította meg egy kutatás. A felnőttek fele végül enged, kompromisszumot köt, csak érjen véget a veszekedés.

tovább a cikkre
Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig: Mikor mit bízhatsz rá a gyerekre? Konkrét ötletek és hasznos tanácsok minden életkorhoz
Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig: Mikor mit bízhatsz rá a gyerekre? Konkrét ötletek és hasznos tanácsok minden életkorhoz

A házimunka gyereknek, felnőttnek nemszeretem munka - ugyanakkor az életre neveled a gyermeked, ha nem hagyod ellustulni, hanem az életkorának megfelelő feladatokat adsz neki a házban vagy a ház körül. Hogy mit? Elmondjuk!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldborsófőzelék

Zöldborsófőzelék

Főzelékek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Családi adag: 50 dkg friss, vagy mirelit zöldborsó 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál margarin 1-2 evőkanál liszt 1 csomó petrezselyem 3-4 dl tej 1-2 evőkanál kanál kristálycukor csipetnyi só

Recept:

A felmelegített olajban megolvasztjuk a margarint, majd beletesszük a zöldborsót, pici sót és fedő alatt kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A puha borsóra rászórjuk a cukrot és karamellizáljuk azt. Majd a lisztet hozzáadjuk, elkeverjük és a tejje(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

"Anya mos és főz, apa tévét néz" - Mi történik akkor, ha a gyerekek tervezik a házimunkát?

vissza vissza