Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Zöld toll módszer - Egy zseniális ötlet, hogy gyermeked könnyedén megkedvelje a tanulást már elsős korában - Szülők Lapja

Zöld toll módszer - Egy zseniális ötlet, hogy gyermeked könnyedén megkedvelje a tanulást már elsős korában

Szülőklapja képMennyiben más, ha zöld tollat használunk a gyerek munkájának értékeléséhez, és elfelejtjük a piros javítótollat? Mi ez a zöld toll módszer, és ki találta ki? És hogyan alkalmazható a párkapcsolatokban?

Szerző: Szülők lapja
2018-09-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mennyiben más, ha zöld tollat használunk a gyerek munkájának értékeléséhez, és elfelejtjük a piros javítótollat? Mi ez a zöld toll módszer, és ki találta ki?

Bizonyára mindenki élénken emlékszik rá, amikor mondjuk nyelvtan dolgozatírás után megkapta az irományát, és tele volt mindenféle pirosozással, amik a hibákra igyekeztek felhívni a figyelmet. Így aztán a piros toll a legtöbb ember fejében összekapcsolódik a hibával, hibázással, a kudarccal, a szégyennel, hogy valamit nem tudott rendesen megcsinálni.

zöld toll módszer
Tatyana Ivanko kislányának iskolai munkája - pirossal értékelve

Zöld toll a piros helyett
Egy orosz nevelési tanácsadós weboldal vezetője, bizonyos Tatyana Ivanko úgy gondolta, változtat ezen a beidegződésen. A real-parents.hu weboldal bloggere a megoldásra akkor jött rá, amikor kislányával otthon gyakorolta a betűket. Egyszerűen elhagyta a piros tollas javításokat, helyette inkább a legszebben sikerült betűket karikázta be - zölddel.

Mint írta, a zöld tollas módszer az első pillanattól nagyon tetszett a kislányának, és minden ellenőrzésnél várta, hogy most melyik betűkezdeményét karikázza majd be az anyukája mint a legjobban sikerültet.

Véleménye szerint ezáltal nem a hibákra, hanem a jó dolgokra koncentrálhatunk egy gyermek feladatainál, ez pedig motiválóan hat rá, növeli az önbizalmát és elősegíti azt is, hogy önmagát fejlessze. Mivel a legjobban sikerült betűket jelöljük meg neki zölddel, legközelebb tudni fogja, mihez viszonyítson.

zöld toll módszer
Az anyuka így változtatott - zöld tollal karikázta be a legszebb betűket

Tatyana Ivanko 2013-ban írta meg blogbejegyzését a felfedezéséről, amit azóta számtalan hazai és külföldi gyermeknevelési weboldal is átvett, neki tulajdonítva a korszakalkotó felfedezést (sőt, sokan gyermekpszichológusnak is "átkeresztelték" a blogger anyukát).

Egy grúz pedagógus módszere ez igazából
Bár az Ivanko által leírt módszer valóban jó és hasznos lehet, semmiképpen sem újkeletű, és nem is az ő szüleménye. A Zöld toll módszer valódi atyjának Szalva Alekszandrovics Amonasvili grúz pedagógust tartják, aki egy 1983-ban megjelent könyvében már ír arról, milyen jó hatással van a gyerekekre, ha a tanárok zöld tollal emelik ki egy dolgozat vagy iromány jobban sikerült részeit, és például matematikából is sokkal motiváltabbá tehetők ezáltal a kisdiákok. (Ivankót szembesítették ezzel, de állítása szerint ő magától jött rá a zöld toll módszerre, nem olvasta Amonasvili könyvét - egyszerűen csak jobban motiválni akarta a kislányát.)Nem minden gyereknél válik be
Dr. Mercedes García, a Madridi Complutense Egyetem egyetemi oktatója és egy pedagógus kutatócsoport társigazgatója a Verde spanyol lapnak kicsit árnyalta a képet az interneten zseniálisnak kikiáltott zöld toll módszer kapcsán. Telefonos interjújában hangsúlyozta, hogy bár a módszer alapvetően jobb lehet, mint a hagyományos piros tollas javítós, ugyanakkor a gyerekek sokféleképpen sajátítják el a tudást - így van, akinél beválhat a zöld toll, míg másnál nem.

Nem azért javítunk pirossal, hogy megalázzuk a gyereket
Azt is hozzátette, nem kell mindent belemagyarázni az iskolai javító módszerekbe: a piros tollal való javítás nem azért van, hogy a gyermeket megbélyegezze és azt hangsúlyozza, hogy ügyetlen vagy buta, ez sokkal inkább csak egy külső visszajelzés a hibákra. Ez pedig segítheti a gyermeket abban, hogy magától is meg tudja különböztetni, mi a jó és mi a rossz megoldás, így később képessé válik saját munkája értékelésére is.

Mindemellett - mint kiemelte - a pozitív megerősítés mint pszichológiai módszer, melyen a zöld toll módszer is alapul, szintén nem újdonság. Pszichológusok és pedagógusok már több mint egy évszázada alkalmazzák - legfeljebb a Facebook közönségének tűnik úgy, mintha valami új felfedezés lenne.

- A közösségi oldalaknak manapság sokkal nagyobb a hatásuk, mint a pszichopedagógiai kutatásoknak. Ez persze nem baj - az viszont már igen, hogy sokan egy-egy ilyen módszer megosztójáról hiszik azt, hogy ő találta fel a spanyolviaszt - tette hozzá dr. Garcia.

Párkapcsolatokban is alkalmazzuk a zöld tollat
Tatyana Ivanko egyébként a zöld toll módszer analógiáján a párkapcsolati problémákról is ír abban a bizonyos 2013-as cikkében: szerinte nagyon sokan a piros toll módszerrel nézik a házastársuk hibáját - hiába van a férjnek/feleségnek 19 jó és egy rossz tulajdonsága, párjuk hajlamos csak a rosszra koncentrálni, és figyelmen kívül hagyja a sok jót. Pedig ha a zöld toll módszert alkalmaznák az emberek a házasságukban is, biztosan kevesebb lenne a válás.

Forrás: real-parents.ru, verne.elpais.com
Fotó: real-parents.ru, Pngtree, Pixabay

Címkék: zöld toll módszer

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ezért tud már 6 évesen angolul beszélni a lányom! - A játékos nyelvtanulás 7 lépcsőfoka a nyelvtanár anyuka szerint
Ezért tud már 6 évesen angolul beszélni a lányom! - A játékos nyelvtanulás 7 lépcsőfoka a nyelvtanár anyuka szerint

Egy angoltanár anyuka-blogger írta meg, minek köszönhető, hogy kislánya 6 éves korára már aktívan tudja használni az angol nyelvet - érdemes megfontolni a tanácsait.

tovább a cikkre
Naponta 49 perc veszekedéssel telik a gyerekes családokban! - Ezen vesznek össze leginkább a gyerekek a szüleikkel
Naponta 49 perc veszekedéssel telik a gyerekes családokban! - Ezen vesznek össze leginkább a gyerekek a szüleikkel

Az étkezés, az ivás, a kütyühasználat és a lefekvési idő kitolódása miatt van a legtöbb vita a családokban a gyermekek és szüleik között – állapította meg egy kutatás. A felnőttek fele végül enged, kompromisszumot köt, csak érjen véget a veszekedés.

tovább a cikkre
Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig: Mikor mit bízhatsz rá a gyerekre? Konkrét ötletek és hasznos tanácsok minden életkorhoz
Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig: Mikor mit bízhatsz rá a gyerekre? Konkrét ötletek és hasznos tanácsok minden életkorhoz

A házimunka gyereknek, felnőttnek nemszeretem munka - ugyanakkor az életre neveled a gyermeked, ha nem hagyod ellustulni, hanem az életkorának megfelelő feladatokat adsz neki a házban vagy a ház körül. Hogy mit? Elmondjuk!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óraátállítás 2023: Közeleg a tavaszi óraátállítás ideje! - Melyik napra esik idén? Mutatjuk

vissza vissza