Így lehetsz jó szülő és a gyermeked példaképe! 7 alapszabály, amit tarts be

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így lehetsz jó szülő és a gyermeked példaképe! 7 alapszabály, amit tarts be Most 7 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amivel példát mutathatsz a gyermekednek - nem azzal, hogy ezekről beszélsz neki, hanem hogy magad is így élsz. Hisszük vagy sem, a gyermekek számára minden esetben mintaként szolgál, ahogyan a körülöttük lévő felnőttek élnek. Ez nagymértékben befolyásolhatja a később kialakuló életmódjukat, amit tőlünk látnak, legyünk akár szülők, egy rokon, valaki a baráti társaságból vagy éppen a kedvenc tanár.

A csalad.hu cikke most 7 olyan dolgot gyűjtött össze, amivel példát mutathatsz a gyermekednek - nem azzal, hogy ezekről beszélsz neki, hanem hogy magad is így élsz.

Élj egészségesen!
Ha azt látják, hogy egészségesen táplálkozunk, rendszeresen sportolunk, odafigyelünk magunkra, akkor jó eséllyel követendő példaként tekinthetnek ránk, és a későbbiekben ők is az egészséges életmódra törekedhetnek.

Fejleszd magad!
Az önfejlesztés fontos az elménk frissen tartásához. Vagyis ha azt látja a gyermek, hogy folyamatosan tornáztatjuk az agyunkat, új dolgokat tanulunk, idegen nyelvekkel, különféle ismeretekkel bővítjük a tudásunkat, gyermekeink is arra törekedhetnek majd, hogy minél többet tanuljanak, minél többet tudjanak.

Önkénteskedj!
Az önzetlen adás az egyik legfelemelőbb érzés a világon. Ha szeretnénk jót tenni valakivel, adjuk neki azt, amire szüksége van – legyen ez egy csomagnyi ruha, konzervek, fizikai segítség, néhány kedves szó, vagy idő, amikor meghallgatjuk a másikat, amit vele töltünk. Kiváló példa lehet ez a gyermek számára, hogy felnőve ő is tudjon adni, ha csak egy mosolyt vagy egy ölelést is, de önzetlenül.

Legyen önfegyelmed!
Az érzelmek megélése, kimutatása fontos dolog, többek között a mentális egészségünk érdekében. Ahogyan az őszinteség is elengedhetetlen az egészséges és jól működő kapcsolatok szempontjából. Mégis fontos, hogy a gyermekek előtt ne mutassunk ki vagy mondjunk ki mindent, ami a szívünkön van – lássák, hogy bár mi is emberek vagyunk, és mindenféle érzésünk lehet, azt nem feltétlenül kell mások orrára kötni.

Tiszteld a gyermeked és hallgasd meg!
Sokan elvárják a tiszteletet a gyermekektől, viszont visszafelé már nem működik a részükről. Pedig a legjobb módja, hogy megtanulja a gyermek a tiszteletet, talán az, ha neki is adunk belőle. A kölcsönös tisztelet példája szuper lehetőség lehet arra, hogy a gyermek a későbbiekben hasonlóan viselkedjen. A tisztelet egyik legkifejezőbb formája például a hallgatás – meghallgatni a másik gondolatai, véleményét, történetét anélkül, hogy félbeszakítanánk, kioktatnánk, és így tovább.

Állj pozitívan a dolgokhoz!
Annyi negatív hatás érhet bennünket nap mint nap az életünkben, és nehogy azt higgyük, hogy a gyermek nem találkozik ilyesmivel. Dehogynem! Viszont ha azt látja, hogy mi mindezek ellenére pozitívak tudunk maradni, könnyedén vesszük, nem panaszkodunk, és nem aggódunk folyton mindenen, hanem megpróbáljuk az élet napos oldalát látni és élni, remélhetőleg később a gyermek is így áll hozzá az élethez.

Legyen célod!
Az észszerű és reális célok kitűzése fontos az életünkben: megfogalmazzuk, hogy milyen rövid és hosszú távú terveink vannak, és haladunk afelé kisebb és nagyobb lépésekkel, alkalmazkodva a változó helyzetekhez. A gyermekek számára példa lehet, ha azt látják, hogy nem ijedünk meg a felbukkanó nehézségektől és akadályoktól, hanem kitalálunk valamit annak leküzdésére, és folytatjuk az utunkat a kitűzött célunk felé, vagy nem félünk megváltoztatni a célt, ha útközben kiderült, hogy mégsem az eredeti tervünk az optimális a számunkra.

Forrás: csalad.hu
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.01.24