Így nevelj a gyermekedből önbizalommal teli, magabiztos felnőttet! - Az önbizalom-építés 8 alapszabálya

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így nevelj a gyermekedből önbizalommal teli, magabiztos felnőttet! - Az önbizalom-építés 8 alapszabálya A határozott önbizalom és magabiztosság eléréséhez, illetve szinten tartásához, nagyon fontos az alábbi 8 szabály tudatosítása és betartása. Ezek a pontok - azon kívül, hogy szorosan összefüggenek és egymásra épülnek - önállóan, önmagukban is nagy jelentőséggel bírnak. Hogyan nevelj gyermekedből önbizalommal teli, magabiztos felnőttet? Pribránszki Marianna, a Gyerkőcökkel Suttogó alapítója megosztotta velünk az önbizalom-építés 8 alapszabályát.

Mint hangsúlyozza, ahhoz, hogy ezzel a nagyon fontos és lényeges kérdéssel foglalkozni tudjunk, az első feltétel az, hogy magunk is azok legyünk: vagyis magabiztos, önbizalommal teli felnőttek.

A határozott önbizalom és magabiztosság eléréséhez, illetve szinten tartásához, nagyon fontos az alábbi 8 szabály tudatosítása és betartása. Ezek a pontok - azon kívül, hogy szorosan összefüggenek és egymásra épülnek - önállóan, önmagukban is nagy jelentőséggel bírnak.
 

Az önbizalom-építés 8 alapszabálya - Ha te magabiztos vagy, a gyereked is az lesz


1. Az első szabály: Nincs önsajnálat, nincs hiszti
Soha nem panaszkodok, nem siránkozok, hogy milyen rossz nekem, hogy milyen igazságtalan velem a sors!
Egy magabiztos ember tisztában van azzal, hogy nem csak jó dolgok történnek, hogy én is hibázhatok, és akkor viselnem kell a következményeket. És bizony olyan is van, hogy az élet nem fair. Vagyis a megpróbáltatások azért vannak, hogy rájöjjek, milyen erős is vagyok valójában.

Ezért soha nem sajnálom magam (bármennyire is jó érzés pillanatnyilag az önsajnálat), és soha nem hisztizek, mert az nem megoldás semmire. Vagyis, még egyszer: Nincs önsajnálat, nincs hiszti!

2. A második szabály:  Az önbizalommal teli, magabiztos ember szereti a változásokat
A pozitív dolgoknak örülök, élvezem minden pillanatát, viszont azt is tudom, hogy a negatív változások, történések késztetnek új utak keresésére, hogy még jobb emberré  válhassak.



3. A harmadik szabály: A változás jó
Az előzőhöz kapcsolódva: Szeretem a változást! Ettől vagyok erős ember. Viszolygok tőle, sőt őrületbe kerget az egy helyben topogás. A múlton való merengést csak arra használom, hogy építkezzek belőle. Az energiáim többségét pedig arra használom, hogy a jelenre és a jövőre koncentráljak.

4. A negyedik szabály: Soha nem befolyásolhat mások véleménye
Én, mint önbizalommal rendelkező ember, nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy mások miatt rosszul érezzem magam. Tudom, hogy cselekedeteim és érzéseim felett, csak és kizárólag nekem van hatalmam. Abban rejlik az erőm, ahogy a környezetemre, a többi ember irántam kifejezett véleményére reagálni tudok.

5. Az ötödik szabály: Tanulok a hibákból
Minden kudarc egyben esély is a fejlődésre. Nem félek a hibázástól, hiszen ha tanulok a hibáimból, akkor az közelebb visz a célhoz. Soha nem adom fel!

6. A hatodik szabály: Örülök mások sikerének
Erős jellemre vall, ha örömet érzek a másik sikere láttán! Nem irigykedek, nem sértődök meg, ha másnak sikere van, hanem megfigyelem és próbálok tanulni a példájából.

7. A hetedik szabály: Nem félek önmagamtól
Mint magabiztos ember, nem félek egyedül lenni. Sőt, megbecsülöm az egyedüllétet, hiszen akkor van igazán időm gondolkozni, tervezni, alkotni. Ám örömteli számomra az is, ha társaságban vagyok, és ki tudok kapcsolódni.

8. A nyolcadik szabály: A BOLDOGSÁG!
Tisztában vagyok azzal, hogy a boldogságom nem másoktól függ, hogy a pillanatnyi hangulatomért önmagam vagyok a felelős. Hiszen a gondolat felülírja, irányítja az érzelmet, és hogy mire gondolok éppen, azt csak és kizárólag én döntöm el.

Ez nem azt jelenti, hogy soha nincs, vagy nem lehet rossz kedvem - sokkal inkább azt, hogy ezen nagyon rövid időn belül, önmagam tudok változtatni és továbblépni.

Magaddal kezdd a változást!
Szóval drága édesanya, édesapa, mielőtt azt szeretnéd, hogy gyerkőceid önbizalommal teli, boldog felnőttek legyenek, előbb nézz magadba, hogy milyen vagy, és mit is tudsz továbbadni. Mert ha te mint szülő nem tudod, hogy mi az a magabiztos önbizalom, illetve hogyan alakul ki, akkor hogyan akarod mindezt megtanítani a gyermekednek? Ebben segít ez a 8 pontos szabályzat, használd fel!

Azt gondolom, önmagunk megváltoztatása a legegyszerűbb, ám egyben a legnehezebb feladat. Szép és nemes kihívás, de megcsinálható, és a gyermekednek is hasznára válhat.

Szerző/forrás: Pribránszki Marianna - Gyerkőcökkel suttogó
Fotó:

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.10.08